Varför har man i vissa recept ägg i degen?
Är det för färgen eller blir brödet luftigare om man vispar äggen länge innan?
Bosse
mansson198912 februari 2015
Är själv långt ifrån expert på området, men har bakat en del bröd genom åren.
Använder själv ägg i bröddegar med dåliga jäs-egenskaper, tex ifall jag blandar i grövre mjöl eller om det är baserat på råg. Brukar dock inte själv vispa det något vidare, bara rör ner det i degspadet och resultatet är som du skriver, fluffigt =) Påminner lite om att använda bakpulver, men utan bismaken =)
Hoppas det förtydligar? Det är min erfarenhet i alla fall =)
poffa9 juli 2015
Ägg i recepten brukar vanligtvis användas för att ge höjd, volym och konsistens samt kemiska egenskaper.
Varför har man i vissa recept ägg i degen?
Är det för färgen eller blir brödet luftigare om man vispar äggen länge innan?
Bosse
Är själv långt ifrån expert på området, men har bakat en del bröd genom åren.
Använder själv ägg i bröddegar med dåliga jäs-egenskaper, tex ifall jag blandar i grövre mjöl eller om det är baserat på råg. Brukar dock inte själv vispa det något vidare, bara rör ner det i degspadet och resultatet är som du skriver, fluffigt =) Påminner lite om att använda bakpulver, men utan bismaken =)
Hoppas det förtydligar? Det är min erfarenhet i alla fall =)
Ägg i recepten brukar vanligtvis användas för att ge höjd, volym och konsistens samt kemiska egenskaper.