Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Bröd utan jäst och kylskåp

  • Machabees 13 december 2012

    Jag satt och funderade på vad man kan använda för att få brödet att jäsa som men inte vill använda vanlig jäst och inte använder kylskåp.

    Jag vet att man kan använda surdeg men den säger dem ska stå i kylen när den inte används. Varför? Surdegen nämns ju i Bibeln så de använde uppenbarligen den tekniken för 2000 år sedan i ett klimat betydligt varmare än här.

    Man kan ju använda bikarbonat (ett av mina favoritbröd är bakad med det) så man borde kunna använda bakpulver också.

    Men vad finns det för naturliga jäsmedel som man kan ordna själv hemma om man inte har tillgång till matbutik för att köpa bikarbonat, bakpulver eller liknande.

    Jag tänker i stil med vildjäst.

    Vad har ni för intressanta recept på detta?

    MvH

  • boz1965 13 december 2012

    Surdegen ställer man i kylen för att slippa mata den så ofta. Ska man mata en surdeg varje dag, vilket man måste om den står framme i värmen så blir den ganska snabbt väldigt stor. Står den i kylen räcker det att mata den en gång i veckan för att hålla den vid liv.

    För tvåtusen år sen hade man större familjer och fler munnar att mätta och behövde därför baka i princip varje dag. Då blev surdegens storlek inte nåt problem heller.

  • The_mama97mia 14 december 2012

    Man kan torka och spara surdeg!

  • Molgan 14 december 2012

    Jag vet att man kan frysa surdeg, men hur torkar man den, vad ska man tänka på då?

  • boz1965 14 december 2012

    Jag brukar göra såhär:

    Ta en ugnsplåt och lägg ett bakplåtspapper på den och bred ut surdegen i ett tunt skikt på pappret med en bakskrapa eller en slickepott och sätt in plåten i ugnen (men UTAN att sätta på ugnen) och lämna ugnsluckan på glänt så att luften kan cirkulera.

    Efter ungefär ett dygn eller så, beroende på hur tjockt du bredde ut surisen, så är det snustorrt och du kan bryta ner den i småbitar och lägga i en tät burk.

    När du ska använda den så tar du bara ett par-tre rågade matskedar av den torra surdegen och blandar med lika delar mjöl (vete eller råg) och tillsätter lite fingervarmt vatten och rör om så att det får konsistensen av lös havregrynsgröt. Låt det stå varmt över natten i en gladpackad skål och komma igång igen.

    OBS!!! Första gången gjorde jag misstaget att inte använda bakplåtspapper och det blev en hel del onödigt skrapande innan jag fick loss surisen från plåten. Så pappret är verkligen att rekommendera.

  • Molgan 14 december 2012

    Tack för ditt svar! Ska testa det.

  • Machabees 19 december 2012

    Tusen tack för alla svar.

    Det var verkligen ett bra tips att torka surdegen, det har aldrig slagit mig men det är någonting som jag skall testa.

    Jag blev också glad över att veta varför man bör ha den i kylskåpet (och som ensamstående kan jag inte påstå mig kunna baka för många personer även om jag själv äter väldigt mycket bröd) men jag funderade på om helt enkelt bara kan ha en liten deg. Låt oss säga att jag har en glasburk som rymmer 3 dl när jag då bakar använder jag 2,5 dl av detta, då borde det väl inte behövas lika mycket mjöl till att föda den och med 2,5 dl surdeg borde man väll kunna få ett ganska ordentligt bröd av? Det var länge sedan jag bakade med surdeg...

    Ingen som har testat vildjäst eller andra metoder?

  • blekegreven 19 december 2012

    Till ett bröd går åt ungefär 150-200 g aktiv surdeg. själv har jag bara en klick på ca 50 g i kylen. Den matar jag innan baket med 200 g mjöl och vatten (=250 g surdeg) när den kommit igång bakar jag på 200 g och stoppar tillbaka 50 g i burken i kylen.
    Eftersom jag bakar en gång i veckan behöver jag inte mata surdegen mer än vid dessa tilfällen.

  • rostok 19 december 2012

    Hej, om du kollar på Franske Bagarens hemsida http://www.brodpassion.se/ så ser du att han aldrig har sin surdeg i kylen, han anser att det kan förstöra den så han har den hela tiden i rumstemp. Man behöver ändå inte mata den varje dag.

  • maxxess 20 december 2012

    Machabees:

    Förstår inte riktigt grundfrågan, men svarar ang. surdeg :)
    Jag har fö. alltid vanlig jäst i kombination med surdeg..


    Jag har en burk på 1l, med gummilist, typ saft/sylt. Där finns min surdeg som för det mesta fyller burken till hälften, det är så jag vill ha det. Bakar jag inte på två-tre veckor börjar den blir den nog lite full, men det har inte hänt ännu.

    Jag byter burk 1-3 ggr per år, för över allt till en ny burk för det blir kletigt med tiden.

    Surdegen står alltid i kylen, jag matar den varje 4-5d, eko.mjölj only i burken hos mig. Vid ett tillfälle har jag missat, då ser det dött ut med "vatten" på ytan. Fick liv i den utan problem. Minns inte om det är 2 eller 3 år jag haft samma surdeg nu - det är skitenkelt att få en bra surdeg och underhålla den.

    När jag bakar tar jag normalt 50g surdeg från burken och sätter en ny surdeg på 100g vatten, 100g mjöl. Låter detta stå i minst 12-24 tim (beroende på mjöl/recept i "nya" surdegen..) så det jäser fint.

    Fördelen med att ha en "stor surdeg" i kylen är:
    du kan ta mycket av den om du inte hinner sätta en "24-h surdeg", bara att göra en "tillökning" sedan.
    den är lättare att "rädda" om du glömt mata (man blir ju kompis med sin surdeg efter ett par år :)
    man kan aldrig ha för mycket surdeg i sitt bröd. Blir det för stort i burken, ta mycket till baket,

    Har man en fungerande surdeg kan man behandla den lite som det passar en:

    matning: tillsätt minst 1 msk mjöl och vätska till den konsistens du önskar (här varierar åsikterna lite). In i kylen. Min deg matas varje 4-5 dag, man lär sig på lukten och konsistensen vad som behövs, det är inte svårt. Är degen "slö" får de stå framme i rumstemp lite...

    förstoring/tillökning: tillsätt mjöl+vatten, låt stå i rumstemp och jäsa igång *ordentligt*, återigen, man lär sig på lukten när det är läge att stoppa in i kylen för att slöa ned jäsprocessen.

    Glöm inte att släppa ut trycket ur burken regelbundet om du har tätslutande burk!

  • jas65 20 december 2012

    Saliv går också bra, men inte så trevligt

  • Machabees 28 december 2012

    Tack för alla svar, det var mycket intressant läsning.

    rostok: Jag har inte lyckats hitta upp det inlägg du syftar på (men tack för tipset om hemsidan, kanelbullar av surdeg, låter alldeles för oemotståndligt), har du någon direktlänk?

    maxxess: Jag har många anledningar till att fråga, dels så tror jag inte att vi kommer kunna fortsätta leva i den lyx vi har idag. Jag tror inte att vårt samhälle kommer hålla sig särskilt länge till. Detta skulle kunna innebära ingen ICA att köpa sin jäst på och ingen el som kan driva ett kylskåp (om man inte producerar den själv), denna framtid håller jag så smått på att förbereda mig på. Där av frågan.

  • maxxess 28 december 2012

    Aha, då fattar jag...

    Men då hade mina första frågor varit hur man bakar brödlimpor över öppen eld/bygger en ugn, eller hur man gör mjöl av sånt där som växer på fälten, hur man utvinner salt och kärnar smör.

    Att laborera med surdeg kanske duger så länge? Det är rätt mycket nöje med det om du frågar mig. Hoppas tipsen ger dig en fin surdeg iaf.

    Lycka till!

  • rostok 29 december 2012

    Man kan också läsa om hur "den franske bagaren" gör (då han inte lägger surdegen i kylen alls) i hans bok: http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9174242369

    Den borde också gå att hitta på bibliotek, men är väl värd att köpa eller önska i present.

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.