Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Brödkorgar

  • a-a 1 december 2009

    Undrar om det är någon som har erfarenhet av att baka matbröd i korgar, har sett dessa korgar och är nyfiken på dem, blir det bättre o saftigare matbröd så?

  • poffa 1 december 2009

    Brödkorgars främsta funktion är att ge stöd och brödet få att bli högre.

    Det faktiska resultaten beror givetvis på degen, jäsning, gräddning.

    Sen ser det trevligt ut med ränderna från korgen, om man väljer att ha den sidan uppåt.

  • The_mama97mia 1 december 2009

    Hihi, ja snyggare, men så kladdigt o svårt att få rent.

  • redd 1 december 2009

    Skrivet av mama97mia den 1 dec 2009

    Hihi, ja snyggare, men så kladdigt o svårt att få rent.


    När man håller på med bröd skall man inte oroa sig allt för mycket om att allt skall vara helt rent, även om det inte ger så mycket effekt på jäskorgarna så är en hjälper lite rester ifrån föregående bak till att få igång alla trevliga processer med jäsning osv. eventuella rester från korgen hamnar ju hur som helst ytterst på brödet och kommer utsättas för temperaturer runt 200grader, dödar det mesta otrevligt man kan råka ut för ;)

  • mammanROSA 3 januari 2010

    Förvara korgarna inmjölade. De ska inte torkas ur efter användning. HTorkar man ur de varje gång så förstör man korgarna. Korgarna är perfekta att baka i om man använder stenmalet och eko-mjöl. De brukar jästa kraftigare än vanligt mjöl.
    Om man låter brödet jäsa i korg så får man ett bröd som blir högt och fint.

  • Dintan 3 januari 2010

    En dum fråga.....

    Var får jag tag på brödkorgar i Stockholmsområdet?

  • redd 4 januari 2010

    Skrivet av susanneedgren den 3 jan 2010

    En dum fråga.....

    Var får jag tag på brödkorgar i Stockholmsområdet?


    Titta i butikerna som du hittar i den här tråden. Tyvär svårt att få tag i jäskorgar. Är det brödkorgar du letar efter finns det väll vart som helst?

    http://www.matklubben.se/matprat/matbroed_43/butiker_med_bakredskap_fraemst_online_men_aeven_vanliga__6677.html

  • Okänd 4 januari 2010

    Det här matbrödet skall jäsa i brödkorgar, men bakas på en vanlig plåt i ugnen.
    Limporna jäser mycket bra i korgarna och så blir det ett vackert mönster på det färdiga brödet!

    Durumlimpor.

  • asasto 4 januari 2010

    Skrivet av susanneedgren den 3 jan 2010

    En dum fråga.....

    Var får jag tag på brödkorgar i Stockholmsområdet?


    Cordon Bleu har korgar ganska dyra dock runt 300kr/st, de brukar även ha bakstenar att sätta i ugnen (inte heller billigt)

    Själv tycker jag det verkar snuskigt att inte göra ren korgarna, de får dock aldrig blötas ner så jag brukar mjöla dem väl när de används så inget ska fastna och sedan har jag en borste som jag borstar korgen ren med.

  • mammanROSA 4 januari 2010

    I Järna ( söder ut om stkhlm) på Saltåkvarn kan man köpa korgar. Där har de även stenmalet o eko mjöl o andra bra eko-produkter. Om man bakar mkt kan man köpa 10 kg säckar med mjöl där. Det blir mkt billigare. Jag köper mjöl där i stor säck o delar med en vännina.

  • Dintan 4 januari 2010

    Tack!

    Ska testa att JÄSA i korg nästa gång jag bakar.

  • redd 4 januari 2010

    Skrivet av asasto den 4 jan 2010

    Skrivet av susanneedgren den 3 jan 2010

    En dum fråga.....

    Var får jag tag på brödkorgar i Stockholmsområdet?


    Cordon Bleu har korgar ganska dyra dock runt 300kr/st, de brukar även ha bakstenar att sätta i ugnen (inte heller billigt)

    Själv tycker jag det verkar snuskigt att inte göra ren korgarna, de får dock aldrig blötas ner så jag brukar mjöla dem väl när de används så inget ska fastna och sedan har jag en borste som jag borstar korgen ren med.


    Som sagt dom delar av brödet som kommer i kontakt med korgen kommer utsättas för temperaturer en bra bit över 100grader och dessutom torkas ut. Det är en bra mycket omildare behandling för bakterier och svamp än vad som uppstår vid kokning (för att inte tala om dom mesiga 40-60grader som man får i en diskmaskin).

    Penslar du brödet är det troligen mycket mer bakterier och skit i den än vad som kan ansamlas i en jäskorg.

    Sedan kan du ju ta en funderar på vad dom gamla klassiska bakborden samlade på sig genom åren då man bara rengjorde dom med degskrapa ;) Men det mesta av det som samlades är som sagt saker som är bra för brödet, surdegskultur osv. kan f.ö. vara en orsak till en hel del gamalt skrock baka brödet på den här träplankan så jäser det bra annars gör det det inte. Samma sak med visa pinnar som man skulle röra i ölet med osv. Innehöl troligen jästkulturer som lossnade och satte igång processerna.

  • idahenrysson 31 januari 2010

    Ett tips
    De går lika fint att jäsa i durkslag. Lägg i en bakduk och mjöla.. Funkar fin fint..

  • rostok 26 maj 2010

    Hm, bakterier och svamp är jag inte så rädd för, däremot för mjölbaggar och mjöllarver. Det är inte så trevliga varelser tycker jag. Fick det i mitt mjöl och i alla andra torrvaror jag hade hemma då, även i barnvällingen. Anticimex fick komma och spruta. Så det där med att låta mjölet vara kvar mellan varven låter inte så sunt.

  • Majbaggen 26 maj 2010

    Skrivet av rostok den 26 maj 2010

    Hm, bakterier och svamp är jag inte så rädd för, däremot för mjölbaggar och mjöllarver. Det är inte så trevliga varelser tycker jag. Fick det i mitt mjöl och i alla andra torrvaror jag hade hemma då, även i barnvällingen. Anticimex fick komma och spruta. Så det där med att låta mjölet vara kvar mellan varven låter inte så sunt.


    Hade också en tur med mjölbaggar. Blärk!
    Slängde alla torrspecerier i det skåpet. Sanerade och låt stå i flera dagar då jag torkade noga en gång om dagen. Behövde aldrig ha ut Anticimex, tack och lov.
    Förvarade sen ett bra tag - innan jag började baka "så mycket" - förvara alla mjölförpackningarna i enskilt - och väl förslutna - plastpåsar. Vet inte om det är bra eller dåligt, men mjölbaggarna har vi tack och lov blivit av med!

  • rostok 26 maj 2010

    Hej, jag hade dem till och med i väl förslutna plastburkar och glasburkar. Till och med i oöppnade vällingpåsar fanns de. Urk. Men fick bort dem efter ett saneringstillfälle, har hört om flera som behövt tillkalla Anticimex flera gånger eftersom de kommit tillbaka.

    Såklart jag fick slänga allt som fanns av torrvaror och diska allt som fanns i köket flera gånger.

  • maithab 1 juni 2010

    Skrivet av rostok den 26 maj 2010

    Hm, bakterier och svamp är jag inte så rädd för, däremot för mjölbaggar och mjöllarver. Det är inte så trevliga varelser tycker jag. Fick det i mitt mjöl och i alla andra torrvaror jag hade hemma då, även i barnvällingen. Anticimex fick komma och spruta. Så det där med att låta mjölet vara kvar mellan varven låter inte så sunt.


    Men mjölbaggar eller brödbaggar kommer ju inte för att det finns mjöl kvar i en brödkorg!
    En konstig myt är att de "växer" i gammalt mjöl. Det är tvärtom i nyinhandlade matvaror från affären som de kommer! De bildas inte i mjöl! De älskar t.ex. pasta och kan mycket väl komma hem i ett paket spagetti.
    Så att ha lite mjölade jäskorgar är inget problem.

  • zonale 1 juni 2010

    Jag jäser oftast mitt surdegsbröd i korgar men täcker botten med en tunn bakduk innan jag plattar ut den väl mjölade degen. Fungerar kanon...

  • rulltartan 2 juni 2010

    På lyckasmedmat finns brödkorgar i plast som tål maskindisk efteråt.:)

  • rostok 27 juli 2010

    Hej, jag undrar om det fungerar att använda sådana där avlånga formar (Ikeas i något teflonliknande material) istället för jäskorgar? Jag vet ju att man kan baka bröden i dem, men funkar det att ta ut brödet ur formen precis innan man stoppar in det i ugnen? Jag undrar eftersom man ju då får bättre skorpa på sidorna av brödet också. Det blir ju då godare helt enkelt.

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.