Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Byta färsk jäst mot torrjäst?

  • shrin 20 augusti 2011

    Hej!

    Hoppas finna svar här bland er mat och bak kunniga!

    Kan man byta ut färsk jäst mot torrjäst oavsett vilket bröd man vill baka?
    Ska man gå efter receptet fast blanda torrjästen med mjölet istället för med vätskan? {question}

  • BellizE 20 augusti 2011

    Hej!
    Jag bakar alltid med torrjäst så det funkar bra och du har helt rätt det ska blandas med mjölet!
    Lycka till!

  • Challelechef 20 augusti 2011

    Hur fungerar det då om man har ett recept där de krävs 25g färsk jäst hur omvandlar man?

  • shrin 20 augusti 2011

    Om jag har förstått det rätt så motsvarar 1 påse torr jäst, 50 g färsk jäst.
    2 tsk torrjäst är 25 g färsk.

    Men det är nog bäst att låta någon kunnig svara på den frågan! ;)

  • lollol 20 augusti 2011

    Tänk bara på att hetta upp degvätskan till 50 grader istället för fingervärme, annars vaknar inte jästen ordentligt.

  • shrin 20 augusti 2011

    Tack snälla för hjälpen!

  • Amika 20 augusti 2011

    Jag bakar också alltid på torrjäst, men jag vispar ut min jäst i degvätskan. :) Funkar bra det med. ;)

  • jollo10 20 augusti 2011

    Varför använder man torrjäst istället för vanlig jäst, vad är skillnaden?


    Är det inte mkt dyrare'?

  • sussisus 21 augusti 2011

    Längre hållbarhet på torrjästen, man kan köpa ett gäng påsar och ha i skafferiet flera månader.

  • sockiplast 31 augusti 2011

    jag använde1tsk torrjäst till pizzadeg i går för det står i receptet och idag skulle jag ha 1/4 färsk jäst men jag tog torrjästen ist för att göra av med den öppna pkt. jag mätte upp hur mycket det var i påsen och fick det till ca 4,5tsk för ett oöppnad pkt så jag gjorde det enkelt för mig och tog lite mer än 1tsk torrjäst, det står och jäser nu så får se vad som händer.

  • shrin 1 september 2011

    Går det att kalljäsa med torrjäst?

  • mar8jut 2 september 2011

    Kalljäsa med torrjäst tror jag inte funkar. Degvätskan måste ju vara 50 grader.

  • shrin 2 september 2011

    Gaaahh!

    Vad gör jag för fel??
    När det är vatten i en deg så jäser det jätte bra men när det ska vara mjölk så jäser det jätte dåligt!?

    Varför?

  • shrin 2 september 2011

    www.jastbolaget.se hade många svar på mina frågor! :)

  • shrin 2 september 2011

    Jästbbolaget hade många svar på alla mina frågor! (Y)

  • hanstom 2 september 2011

    det går bra att kalljäsa med torrjäst oxo, tar bara lite längre tid att jäsa

  • shrin 2 september 2011

    Men när man kalljäser, har man kall vätska i degen då?
    Och hur länge ska den kalljäsa?

  • rostok 3 september 2011

    om du läser i svaren på tråden så ser du att det inte går att använda kall degvätska till torrjäst.

  • maithab 3 september 2011

    Det går visst att använda kall degvätska till torrjäst. Skillnaden är som sagt bara att det tar längre tid.

    Den ska INTE vara FEMTIO grader. Så varmt ska det inte bli i degen. Då finns risk att en del jästpartiklar dör. Degen mår bäst på en temperatur på ca 26-28 grader vilket man får upp när man bearbetar degen så som man ska dvs minst 10 min i maskin (då bearbetar man upp glutenet så att det blir bra jäsresultat). Man måste inte alls värma degvätskan. Ju längre jästid desto mer arom och smak utvecklas.

    Och om man ska värma degvätskan ska man inte värma till 37 grader som så många skriver i recept. Det bör vara fingervarmt, och det finns inga friska människor som har 37 graders temp på fingrarna utan snarare 28-30 grader.

  • Bellisimo 27 oktober 2014

    När man använder torrjäst ska temperaturen vara högst 40-45 grader!

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.