Dinkelmjöl???

Hej igen.
Tycks vara svårt att hitta samma ingredienser här i Finland, som ni har i Sverige. Nu har jag hittat ett brödrecept jag skulle vilja pröva på, men har inte hittat dinkelmjöl i våra "mjölhyllor". Kan någon berätta mig vad dinkelmjöl är? Av vilken sädsort är det gjort?
Tacksam för svar

Igen en liten konfunderad "finne".

Redigerat den 29 nov 2009 kl. 22:12
Skrivet av msmeds den 29 nov 2009

Hej igen.
Tycks vara svårt att hitta samma ingredienser här i Finland, som ni har i Sverige. Nu har jag hittat ett brödrecept jag skulle vilja pröva på, men har inte hittat dinkelmjöl i våra "mjölhyllor". Kan någon berätta mig vad dinkelmjöl är? Av vilken sädsort är det gjort?
Tacksam för svar

Igen en liten konfunderad "finne".
Här finns dinkelmjöl i vanliga "mjölhyllorna", jag har själv inte bakat med det.
"Vårt urvete
Dinkel, eller Spelt som är dess ursprungsnamn ur latinska Triticum Spelta, är vårt urvete och har odlats i mer än 3000 år.
I takt med att industrialiseringen bredde ut sig under 1800-talet minskades användningen av dinkel. Anledningen var att dinkel, som är mer arbetskrävande än t ex vanligt vete, inte längre passade för det rationella industrisamhället. Efter världskrigen i början och mitten av 1900-talet minskade odlingarna ytterligare.
I uppbyggandets tider efter krigen var det kvantitet, inte kvalitet, som gällde. I och med detta tog det vanliga vetet, som gav större skördar, över.
I dagens näringsmedvetna samhälle har dock dinkelvetet fått sin upprättelse och odlas på allt fler platser runt om i världen."

från www.pilefood.se/arkiv/2005/n051219_dinkel/dinkel.htm
Skrivet av mama97mia den 29 nov 2009

Här finns dinkelmjöl i vanliga "mjölhyllorna", jag har själv inte bakat med det.
"Vårt urvete
Dinkel, eller Spelt som är dess ursprungsnamn ur latinska Triticum Spelta, är vårt urvete och har odlats i mer än 3000 år.
I takt med att industrialiseringen bredde ut sig under 1800-talet minskades användningen av dinkel. Anledningen var att dinkel, som är mer arbetskrävande än t ex vanligt vete, inte längre passade för det rationella industrisamhället. Efter världskrigen i början och mitten av 1900-talet minskade odlingarna ytterligare.
I uppbyggandets tider efter krigen var det kvantitet, inte kvalitet, som gällde. I och med detta tog det vanliga vetet, som gav större skördar, över.
I dagens näringsmedvetna samhälle har dock dinkelvetet fått sin upprättelse och odlas på allt fler platser runt om i världen."

från www.pilefood.se/arkiv/2005/n051219_dinkel/dinkel.htm



Tusen tack för ett intressant och detaljerat svar. Alltså, jag använder vetemjöl.
Tack ännu en gång!
Om det är siktat dinkelmjöl så går det bra att byta ut mot vetemjöl. Men om du ska byta ut full-kornsdinkelmjöl så skiljer det sig åt en del
Skrivet av s-80 den 10 jan 2010

Hur är det att baka med dinkelmjöl, finns det någon som har provat?Något man bör tänka på?


Hej!
Dinkel/spelt kan bli lite kladdigt, jag brukar ta i lite extra mjöl, men man kan ju ha det i formar. Dinkel är en gammal vetesort med långsamma kolhydrater, så man håller sig mätt längre på det.
Dessa har jag bakat och det ger jättegott bröd!

Dinkel och havrebröd

Nyttigt matbröd!

Skrivet av stinalena, 8 jul 2008

 

Enkelt dinkelbröd

Ett enkelt bröd att baka, man kan ta ljust dinkelmjöl eller grovt båda är lika gott.

Skrivet av bajenkent, 11 jul 2009