Eller rättare sagt; fruktkött i matbrödsdegar ;)
Jag har nämligen en juicecentrifug och när jag pressar juice i den blir det en hel del fruktkött över. Eftersom det känns onödigt att slänga detta så slog det mig att det kanske går att blanda ner i degen nästa gång jag bakar? Finns det någon som har testat eller vet om något recept?
boz196530 juni 2011
Du kanske kan göra fruktvin på det? Frys resterna och tina upp när du har tillräckligt för en sats vin i t.ex. 10-litersdunk.
Bumbis1 juli 2011
Riven morot har jag haft i bröd så det funkar nog fint med allt rivet. Äpple skulle jag kunna tänka mig är jättegott.
Niloin1 juli 2011
Hmm...har aldrig gjort eget vin men det kanske vore värt ett försök :) Tror du att det fungerar om man blandar lite olika frukter och bär månntro?
Bumbis; Ja morötter och äpplen funkar ju i bröd...jag får helt enkelt chansa och prova mig fram ^_^
boz19651 juli 2011
Skrivet av Niloin den 1 jul 2011
Hmm...har aldrig gjort eget vin men det kanske vore värt ett försök :) Tror du att det fungerar om man blandar lite olika frukter och bär månntro?
Det gör det säkert! Hallon och blåbär är t.ex. en bra combo. Men du ska nog inte ha i citrusfrukter, det dödar vinjästen.
Ett tips är att du kollar på nätet först hur man gör vin och vad du behöver för utrustning. En dunk och ett jäsrör är det minsta du ska ha iaf. Utöver det är en hävert bra att ha (går också bra med akvarieslang, den är livsmedelsklassad).
rostok2 juli 2011
Hej, jag gör ofta så. Om jag inte ska baka så fryser jag först ner fruktmassan. Sedan tar jag upp en eller två påsar med det frysta och tar det i brödbaket. Även det som jag har citrusfrukter i. Om du känner dig osäker så kan du ju ta i mer jäst. jag brukar göra mitt bröd med surdeg och har faktiskt inte märkt någon skillnad oavsett citrus, även om jag också har läst att det kan förstöra jäsningen. Ta i blandningen i slutet av knådningen så funkar det bra.
frucaos2 juli 2011
Fast just citrus tycker inte jag är gott i bröd ... fast det är ju en smaksak! Min man experimenterar hej vilt när det gäller brödbak - så han skulle applådera dina försök! Får du in en dunderträff så får du väldigt gärna lägga ut det som recept!
boz19652 juli 2011
Skrivet av rostok den 2 jul 2011
Hej, jag gör ofta så. Om jag inte ska baka så fryser jag först ner fruktmassan. Sedan tar jag upp en eller två påsar med det frysta och tar det i brödbaket. Även det som jag har citrusfrukter i. Om du känner dig osäker så kan du ju ta i mer jäst. jag brukar göra mitt bröd med surdeg och har faktiskt inte märkt någon skillnad oavsett citrus, även om jag också har läst att det kan förstöra jäsningen. Ta i blandningen i slutet av knådningen så funkar det bra.
Ja, men så är det ju också kortare jästid för en bröddeg jämfört med vin. :)
Fruktkött från juicepress i matbröd?: Kan mitt recept hjälpa dig? Jag använde något jag kallar för maskrosmassa (recept 98625) i mitt brödbak men jag skulle testa ex.vis överskott från morotsjuice och äpplen. När det gäller apelsin så skulle jag vara noga att ta bort det vita mellan skal och fruktkött eftersom jag tror att det kan ge brödet en besk smak. Fruktkött från citrus (utan det vita) kan man karamellisera med några minuters uppkok i socker först innan användning i brödbaket.
Eller rättare sagt; fruktkött i matbrödsdegar ;)
Jag har nämligen en juicecentrifug och när jag pressar juice i den blir det en hel del fruktkött över. Eftersom det känns onödigt att slänga detta så slog det mig att det kanske går att blanda ner i degen nästa gång jag bakar? Finns det någon som har testat eller vet om något recept?
Du kanske kan göra fruktvin på det? Frys resterna och tina upp när du har tillräckligt för en sats vin i t.ex. 10-litersdunk.
Riven morot har jag haft i bröd så det funkar nog fint med allt rivet. Äpple skulle jag kunna tänka mig är jättegott.
Hmm...har aldrig gjort eget vin men det kanske vore värt ett försök :) Tror du att det fungerar om man blandar lite olika frukter och bär månntro?
Bumbis; Ja morötter och äpplen funkar ju i bröd...jag får helt enkelt chansa och prova mig fram ^_^
Hmm...har aldrig gjort eget vin men det kanske vore värt ett försök :) Tror du att det fungerar om man blandar lite olika frukter och bär månntro?
Det gör det säkert! Hallon och blåbär är t.ex. en bra combo. Men du ska nog inte ha i citrusfrukter, det dödar vinjästen.
Ett tips är att du kollar på nätet först hur man gör vin och vad du behöver för utrustning. En dunk och ett jäsrör är det minsta du ska ha iaf. Utöver det är en hävert bra att ha (går också bra med akvarieslang, den är livsmedelsklassad).
Hej, jag gör ofta så. Om jag inte ska baka så fryser jag först ner fruktmassan. Sedan tar jag upp en eller två påsar med det frysta och tar det i brödbaket. Även det som jag har citrusfrukter i. Om du känner dig osäker så kan du ju ta i mer jäst. jag brukar göra mitt bröd med surdeg och har faktiskt inte märkt någon skillnad oavsett citrus, även om jag också har läst att det kan förstöra jäsningen. Ta i blandningen i slutet av knådningen så funkar det bra.
Fast just citrus tycker inte jag är gott i bröd ... fast det är ju en smaksak! Min man experimenterar hej vilt när det gäller brödbak - så han skulle applådera dina försök! Får du in en dunderträff så får du väldigt gärna lägga ut det som recept!
Hej, jag gör ofta så. Om jag inte ska baka så fryser jag först ner fruktmassan. Sedan tar jag upp en eller två påsar med det frysta och tar det i brödbaket. Även det som jag har citrusfrukter i. Om du känner dig osäker så kan du ju ta i mer jäst. jag brukar göra mitt bröd med surdeg och har faktiskt inte märkt någon skillnad oavsett citrus, även om jag också har läst att det kan förstöra jäsningen. Ta i blandningen i slutet av knådningen så funkar det bra.
Ja, men så är det ju också kortare jästid för en bröddeg jämfört med vin. :)
Surdegslimpa med maskrosmassa
Fruktkött från juicepress i matbröd?: Kan mitt recept hjälpa dig? Jag använde något jag kallar för maskrosmassa (recept 98625) i mitt brödbak men jag skulle testa ex.vis överskott från morotsjuice och äpplen. När det gäller apelsin så skulle jag vara noga att ta bort det vita mellan skal och fruktkött eftersom jag tror att det kan ge brödet en besk smak. Fruktkött från citrus (utan det vita) kan man karamellisera med några minuters uppkok i socker först innan användning i brödbaket.