Jag bakar uteslutande surdegsbröd. Det blir bak ett par gånger i veckan. Eller som nu när jag precis skaffat jäskorgar, eller kommit på annat att prova - dagliga försök.
Någon ultimat deg finns i mitt tycke inte, utan jag älskar att prova olika. Dock har man förmåga att ibland fastna. Eller i alla fall jag....
Skulle därför vara kul att höra vad ni lyckats stoppa i era degar. Med olika resultat. Allt behöver ju inte lyckas. Men vad var det som blev bra, och vad var det som blev mindre bra?
Frö, nötter, frukt, degvätska.... Ja, var tar det slut?
Själv har jag testat - med gott resultat - att använda julmust som degvätska i dotterns glutenfria bröd. Det gillade hon!
Annars är jag intresserad av olika degvätskor, men glömmer alltid bort att testa och så slutar det med vatten{eyeroll}
Så dela med er - SNÄLLA!
Micheliin1 juli 2010
Jag brukar ha i alla möjliga sorters nyttigheter, men min favorit är nog vetekli, rågsikt och linfrön. Brukar också ha i lite havre. Det blir supergott och nyttigt!(Y)
AnneNi1 juli 2010
Senast bakade jag med valnötter, det blev supergott!
Majbaggen1 juli 2010
Någon som testat med annorlunda vätska? Annat än vatten och mjölk?
mattant411 juli 2010
Brukar baka med tomatjuice som degvätska eller blanda passerade tomater med vatten och så ha i lite finhackade soltorkade tomater i olja i degen, smakar gott och får en jätteläcker färg.
Öl fungerar också som degvätska i en del bröd.
maithab4 juli 2010
Hej, nu hittade jag till den här tråden också.
Jag har bakat pumpernickelbröd med mörkt öl (Porter) som degvätska. Där ingick också fröer av olika slag (pumpa, solros och linfrö) och rågkross. MEN det var inte enbart på surdeg utan med jäst som jäsmedel. Det borde funka även med enbart surdeg, fast det tar längre tid. Men man kan nog behöva den extra jäskraft som jäst ger när man har mycket fröer, kross, och nötter i.
Det går dock inte att baka på alla slags öl med gott resultat. En del öl förstör smaken totalt. Det blir bittert. Någon slags kemisk reaktion sker det ju i bakprocessen. Men bakning är en relativt billig hobby så man kan ju kosta på sig att prova :)
lena44 juli 2010
Nyponsoppa som degvätska går jättebra.
jimboz4 juli 2010
Jag tycker Oliver (Obs! inte Jamie ) är smaskigt att ha i brödet man hackar dem lite grovt eller helt enkelt bara halverar dom..
svengelsk4 juli 2010
Skrivet av Majbaggen den 1 jul 2010
Själv har jag testat - med gott resultat - att använda julmust som degvätska i dotterns glutenfria bröd. Det gillade hon!
Annars är jag intresserad av olika degvätskor, men glömmer alltid bort att testa och så slutar det med vatten{eyeroll}
Så dela med er - SNÄLLA!
Det måste jag prova. Jag köpte ett par flaskor på IKEA som inte blev använda. Borde passa med rågmjöl Förra gången jag hade överbliven julmust försökte jag använda den i mina snigelfällor i stället för öl. Det fungerade inte alls.
Amika4 juli 2010
Skrivet av jimboz den 4 jul 2010
Jag tycker Oliver (Obs! inte Jamie ) är smaskigt att ha i brödet man hackar dem lite grovt eller helt enkelt bara halverar dom..
Tssss... Jim, jag tror du gillar honom jag... Din lilla garderob smygis... ;) Jag tror att kom man hem till dig skulle man hitta videor gömda... Cook along with Jamie... ;)
Jag brukar göra på äppeljuice, det ger en friskhet som är jätte mumsig. :)
Och så förstås på filmjölk. thé funkade också. Det har jag bara provat en gång dock. :)
Majbaggen5 juli 2010
När ni har i era trevliga degvätskor - som jag bara brinner för att testa - vilken mjölblandig har ni då testat? Är det råg eller vete eller annat som gäller? Kul med denna inspiration. Det "puttrar" surdegar här i huset hela långa dagarna, för att sedan kanske angripas av dessa idéer:) Tack så länge för all inspiration, men fortsätt gärna!
miramamman5 juli 2010
jag har ett rågsikts recept med bikarbonat som bakas på långfil, men det funkar säkert även för surdegar.
The_mama97mia8 juli 2010
Jag har bakat på den vätska som blir när man låter yoghurt rinna av i filter, syrligt, passar till grahams och rågbröd. Annars blir det mest vatten.
Vad gäller andra tillsatser i brödet har jag provat det mesta vanliga, russin, nötter, aprikos, plommon, riven morot, oliver, soltorkad tomat. Sugen på att göra lökbröd, med fyllning av stekt eller rå lök.
maithab8 juli 2010
Jag har fått proffstips om att baka med potatis och med potatisvatten (kokt potatisvatten) i degen.
Kall kokt pressad potatis har jag provat innan men inte potatisvatten som degvätska. Eftersom det innehåller stärkelse så binder det ihop brödet och gör det mindre smuligt. Potatis får det också att kännas färskare och så förhöjer det smaken.
Majbaggen8 juli 2010
Bör kanske vänta och testa potatisvarianten tills det blir "gamla" potatisar/vinterpotatisar. Tror inte det blir så gott med nypotatis...?
Majbaggen18 juli 2010
Någon som testat cola? Jag ska nog göra det i mitt nästa försök...
Andra typer av läsk?
maithab18 juli 2010
Skrivet av Majbaggen den 18 jul 2010
Någon som testat cola? Jag ska nog göra det i mitt nästa försök...
Andra typer av läsk?
Nej, det har jag inte provat till bak men väl till en kötträtt en gång för längesedan.
Jag såg faktiskt kaffe som degvätska till ett pumpernickelbröd nyligen!
martina6319 juli 2010
Smaksätt med en riven rödbeta och lite honung, ger kul rosa färg och god smak.
Krossade tomater är också ett tips, gott med timjan eller oregano som middagsbröd.
Majbaggen19 juli 2010
Testade cola. Det blev faktiskt riktigt gott! Lite sött och halvmörkt bröd. Gott med en skiva ost.
rostok27 juli 2010
Hej, jag har av misstag bakat med Cola en gång, det blev jättegott. Alla sorters mjölk, fil etc har jag använt. Kaffe också. När jag gör hemgjord juice i vår råsaftscentrifug så tar jag spillet inkl skummet och använder i baket. Om jag inte ska baka direkt så fryser jag först ner det.
Sedan har jag nog haft i det mesta i degen. Potatismos, överblivet ris, gröt, müsli, olika fröer och nötter, ost är jättegott speciellt tillsammans med finhackad chili.
Jag bakar uteslutande surdegsbröd. Det blir bak ett par gånger i veckan. Eller som nu när jag precis skaffat jäskorgar, eller kommit på annat att prova - dagliga försök.
Någon ultimat deg finns i mitt tycke inte, utan jag älskar att prova olika. Dock har man förmåga att ibland fastna. Eller i alla fall jag....
Skulle därför vara kul att höra vad ni lyckats stoppa i era degar. Med olika resultat. Allt behöver ju inte lyckas. Men vad var det som blev bra, och vad var det som blev mindre bra?
Frö, nötter, frukt, degvätska.... Ja, var tar det slut?
Själv har jag testat - med gott resultat - att använda julmust som degvätska i dotterns glutenfria bröd. Det gillade hon!
Annars är jag intresserad av olika degvätskor, men glömmer alltid bort att testa och så slutar det med vatten{eyeroll}
Så dela med er - SNÄLLA!
Jag brukar ha i alla möjliga sorters nyttigheter, men min favorit är nog vetekli, rågsikt och linfrön. Brukar också ha i lite havre. Det blir supergott och nyttigt!(Y)
Senast bakade jag med valnötter, det blev supergott!
Någon som testat med annorlunda vätska? Annat än vatten och mjölk?
Brukar baka med tomatjuice som degvätska eller blanda passerade tomater med vatten och så ha i lite finhackade soltorkade tomater i olja i degen, smakar gott och får en jätteläcker färg.
Öl fungerar också som degvätska i en del bröd.
Hej, nu hittade jag till den här tråden också.
Jag har bakat pumpernickelbröd med mörkt öl (Porter) som degvätska. Där ingick också fröer av olika slag (pumpa, solros och linfrö) och rågkross. MEN det var inte enbart på surdeg utan med jäst som jäsmedel. Det borde funka även med enbart surdeg, fast det tar längre tid. Men man kan nog behöva den extra jäskraft som jäst ger när man har mycket fröer, kross, och nötter i.
Det går dock inte att baka på alla slags öl med gott resultat. En del öl förstör smaken totalt. Det blir bittert. Någon slags kemisk reaktion sker det ju i bakprocessen. Men bakning är en relativt billig hobby så man kan ju kosta på sig att prova :)
Nyponsoppa som degvätska går jättebra.
Jag tycker Oliver (Obs! inte Jamie ) är smaskigt att ha i brödet man hackar dem lite grovt eller helt enkelt bara halverar dom..
Själv har jag testat - med gott resultat - att använda julmust som degvätska i dotterns glutenfria bröd. Det gillade hon!
Annars är jag intresserad av olika degvätskor, men glömmer alltid bort att testa och så slutar det med vatten{eyeroll}
Så dela med er - SNÄLLA!
Det måste jag prova. Jag köpte ett par flaskor på IKEA som inte blev använda. Borde passa med rågmjöl Förra gången jag hade överbliven julmust försökte jag använda den i mina snigelfällor i stället för öl. Det fungerade inte alls.
Jag tycker Oliver (Obs! inte Jamie ) är smaskigt att ha i brödet man hackar dem lite grovt eller helt enkelt bara halverar dom..
Tssss... Jim, jag tror du gillar honom jag... Din lilla garderob smygis... ;) Jag tror att kom man hem till dig skulle man hitta videor gömda... Cook along with Jamie... ;)
Jag brukar göra på äppeljuice, det ger en friskhet som är jätte mumsig. :)
Och så förstås på filmjölk. thé funkade också. Det har jag bara provat en gång dock. :)
När ni har i era trevliga degvätskor - som jag bara brinner för att testa - vilken mjölblandig har ni då testat? Är det råg eller vete eller annat som gäller? Kul med denna inspiration. Det "puttrar" surdegar här i huset hela långa dagarna, för att sedan kanske angripas av dessa idéer:) Tack så länge för all inspiration, men fortsätt gärna!
jag har ett rågsikts recept med bikarbonat som bakas på långfil, men det funkar säkert även för surdegar.
Jag har bakat på den vätska som blir när man låter yoghurt rinna av i filter, syrligt, passar till grahams och rågbröd. Annars blir det mest vatten.
Vad gäller andra tillsatser i brödet har jag provat det mesta vanliga, russin, nötter, aprikos, plommon, riven morot, oliver, soltorkad tomat. Sugen på att göra lökbröd, med fyllning av stekt eller rå lök.
Jag har fått proffstips om att baka med potatis och med potatisvatten (kokt potatisvatten) i degen.
Kall kokt pressad potatis har jag provat innan men inte potatisvatten som degvätska. Eftersom det innehåller stärkelse så binder det ihop brödet och gör det mindre smuligt. Potatis får det också att kännas färskare och så förhöjer det smaken.
Bör kanske vänta och testa potatisvarianten tills det blir "gamla" potatisar/vinterpotatisar. Tror inte det blir så gott med nypotatis...?
Någon som testat cola? Jag ska nog göra det i mitt nästa försök...
Andra typer av läsk?
Någon som testat cola? Jag ska nog göra det i mitt nästa försök...
Andra typer av läsk?
Nej, det har jag inte provat till bak men väl till en kötträtt en gång för längesedan.
Jag såg faktiskt kaffe som degvätska till ett pumpernickelbröd nyligen!
Smaksätt med en riven rödbeta och lite honung, ger kul rosa färg och god smak.
Krossade tomater är också ett tips, gott med timjan eller oregano som middagsbröd.
Testade cola. Det blev faktiskt riktigt gott! Lite sött och halvmörkt bröd. Gott med en skiva ost.
Hej, jag har av misstag bakat med Cola en gång, det blev jättegott. Alla sorters mjölk, fil etc har jag använt. Kaffe också. När jag gör hemgjord juice i vår råsaftscentrifug så tar jag spillet inkl skummet och använder i baket. Om jag inte ska baka direkt så fryser jag först ner det.
Sedan har jag nog haft i det mesta i degen. Potatismos, överblivet ris, gröt, müsli, olika fröer och nötter, ost är jättegott speciellt tillsammans med finhackad chili.