Funderar på att skaffa en bakmaskin, alltså en sån som man bara stoppar i ingredienserna och sen på morgonen är limpan/brödet färdigt liksom..:p
Men nu till frågan: kan man använda en sån maskin till att baka surdegsbröd i? och hur gör man i så fall... Om man har en surdeg färdig, är det då bara att klicka i önskad mängd i maskinen eller hur funkar sånt där? är väldigt dålig på detta då jag alltid bakar med svärmors gamla hushållsassistent :)
irrevirre13 februari 2011
Puff!
Jag undrar också om man skulle kunna det.
Kan vara värt att prova sig fram kanske .......?
Det skall ju jäsa ett bra tag men det kan man ju göra innan man kopplar på bak maskinen ... kanske ...??
Annie284 mars 2011
Ja jag tror att vi får pröva oss fram! jag har iaf. fått tag i en bakmaskin som jag ska få köpa billigt av en granne som inte använt den mer än 5-6 gånger..
Majbaggen5 mars 2011
Jag är ägare av en bakmaskin som nu åkt in i ett skåp, då jag fastnat för surdegsbak. Misstänker man kan tillsätta surdeg som smakingrediens, men inte som jäsmedel. Har dock inte testat... Återkom gärna när/om ni testar! Alternativet är ju att låta den bearbeta degen, avbryta och låta stå i 10-12 timmar, sen bara välja bakprogram. Men, jag vet inte om det underlättar alternativet?
svengelsk5 mars 2011
Jag har funderat över om man kan blanda ihop degen, hälla i den i maskinen, sätta timern så att brödet är färdigt efter tio-tolv timmar. Det kan nog lätt bli tegelsten av det hela.
Majbaggen6 mars 2011
Då kan du ju låta bakmaskinen blanda först, så slipper du degen. Kanske fungerar om man först kör bara degblandning, sen ställer timern på 6-8 timmar för bara bakning....
Vanligt program kör knådning, jäsning, knådning, bakning. Du får nog skippa andra jäsningen om det ska bli något av det.
Hör gärna av dig hur det går.
Personligen tycker jag det fungerar bra att köra degen i vanliga assistenten, kleta upp den i en form och låta jäsa över natten. Dock är brödet inte färdiggräddat när jag kommer upp. Det får jag fixa själv.
svengelsk6 mars 2011
Har kollat instruktionsboken. Det går nog inte. Jag håller med dig att det nog är enklast att baka i ugn. När man bakar i bakmaskinen verkar det vara viktigt att mått etc är exakta och det är svårt att åstadkomma med surdeg.
Majbaggen6 mars 2011
Nja, man skulle kanske kunna knåpa ihop något, men jag tycker det är mest bök. Anledningen till att vi köpte bakmaskin, åtminstone den andra (slet ut den första) beror på att glutenfritt bröd blir bra i en dylik.
Annars röstar jag för att ha assistenten framme, bakmaskinen är mer ensidig.
Annie286 mars 2011
Tack för alla svar! jag antar att det blir enklast att fortsätta använda assistenten som vanligt :) men det kunde va roligt att ha en bakmaskin för att baka "vanligt" i oxå... gott att ha till frukost osv.
svengelsk7 mars 2011
Vi äter rätt mycket rostat bröd och det använder jag bakmaskinen till, liksom vetebröds och pizzadeg.
chrisq7 mars 2011
(Y)ja går jättebra
Majbaggen8 mars 2011
Skrivet av chrisn den 7 mar 2011
(Y)ja går jättebra
Vilket då?
Surdeg i bakmaskin, rostebröd eller deg...? Jag som är degigi i huvudet:s
svengelsk26 juni 2011
Jag har experimenterat med det här och kommit fram till att det går bra att göra degen i bakmaskinen. Jag blandade surdegen och satte den på varm ställe (airing supboard) över natten lade resten av ingredienserna i maskinen. På morgonen hällde jag i surdegen, körde degprogrammet och lät degen vara kvar i maskinen tills lunchdags. Då formade jag brödet och lät det jäsa som vanligt. Detta fungerade utmärkt och passar in i min rutin.
Sist försökte jag att baka brödet i maskin också. Körde först ett degprogram och sedan ett franskt bröd program. Brödet blev ätbart men för kompakt.
maithab2 juli 2011
Det går utmärkt att baka surdegsbröd i bakmaskin. Det blir naturligtvis inte lika håligt och "bra" som den vanliga behandlingen och bakat på sten i ugn, men så är det ju för vanliga jäsbröd också.
Den enda skillnaden är ju jästiden. Surdeg behöver längre jästid än jäst.
Så vill du ha nybakt bröd på morgonen så stoppa i ingredienserna på kvällen och låt bakmaskinen göra deg (programmet deg alltså eller bara låt den knåda ihop den). Låt den sedan stå 6-8 timmar (över natten) innan det gräddas, alltså sätt bakmaskinen på timer på program för att baka av/grädda brödet. Brukar vara på ca 1 timma.
Det finns något recept här på ett havrebröd som görs på det sättet.
maxxess2 juli 2011
I bakmaskin borde man väl kunna följa instruktionerna för hur man bakar med timern och använda både jäst och surdeg? (Gav bort min bakmaskin när jag köpte assistent så jag har aldrig provat)
Alltså: vispa ihop en surdeg av lite surgrund och mjöl, häll i kärlet till bakmaskinen och sedan följa instruktionerna med torrjäst (plus mjöl och vatten) där man noga ser till att jästen ej kommer i kontakt med vatten. Ställer man sedan timern på 12-18 timmar så bör surdegen i botten ha utvecklats fint och sedan gör maskinen resten med två knådningar och sedan gräddning.
Då får man iaf en del av smaken från surdegen med i brödet och sannolikt kan man minska jästen en hel del.
Funderar på att skaffa en bakmaskin, alltså en sån som man bara stoppar i ingredienserna och sen på morgonen är limpan/brödet färdigt liksom..:p
Men nu till frågan: kan man använda en sån maskin till att baka surdegsbröd i? och hur gör man i så fall... Om man har en surdeg färdig, är det då bara att klicka i önskad mängd i maskinen eller hur funkar sånt där? är väldigt dålig på detta då jag alltid bakar med svärmors gamla hushållsassistent :)
Puff!
Jag undrar också om man skulle kunna det.
Kan vara värt att prova sig fram kanske .......?
Det skall ju jäsa ett bra tag men det kan man ju göra innan man kopplar på bak maskinen ... kanske ...??
Ja jag tror att vi får pröva oss fram! jag har iaf. fått tag i en bakmaskin som jag ska få köpa billigt av en granne som inte använt den mer än 5-6 gånger..
Jag är ägare av en bakmaskin som nu åkt in i ett skåp, då jag fastnat för surdegsbak. Misstänker man kan tillsätta surdeg som smakingrediens, men inte som jäsmedel. Har dock inte testat... Återkom gärna när/om ni testar! Alternativet är ju att låta den bearbeta degen, avbryta och låta stå i 10-12 timmar, sen bara välja bakprogram. Men, jag vet inte om det underlättar alternativet?
Jag har funderat över om man kan blanda ihop degen, hälla i den i maskinen, sätta timern så att brödet är färdigt efter tio-tolv timmar. Det kan nog lätt bli tegelsten av det hela.
Då kan du ju låta bakmaskinen blanda först, så slipper du degen. Kanske fungerar om man först kör bara degblandning, sen ställer timern på 6-8 timmar för bara bakning....
Vanligt program kör knådning, jäsning, knådning, bakning. Du får nog skippa andra jäsningen om det ska bli något av det.
Hör gärna av dig hur det går.
Personligen tycker jag det fungerar bra att köra degen i vanliga assistenten, kleta upp den i en form och låta jäsa över natten. Dock är brödet inte färdiggräddat när jag kommer upp. Det får jag fixa själv.
Har kollat instruktionsboken. Det går nog inte. Jag håller med dig att det nog är enklast att baka i ugn. När man bakar i bakmaskinen verkar det vara viktigt att mått etc är exakta och det är svårt att åstadkomma med surdeg.
Nja, man skulle kanske kunna knåpa ihop något, men jag tycker det är mest bök. Anledningen till att vi köpte bakmaskin, åtminstone den andra (slet ut den första) beror på att glutenfritt bröd blir bra i en dylik.
Annars röstar jag för att ha assistenten framme, bakmaskinen är mer ensidig.
Tack för alla svar! jag antar att det blir enklast att fortsätta använda assistenten som vanligt :) men det kunde va roligt att ha en bakmaskin för att baka "vanligt" i oxå... gott att ha till frukost osv.
Vi äter rätt mycket rostat bröd och det använder jag bakmaskinen till, liksom vetebröds och pizzadeg.
(Y)ja går jättebra
(Y)ja går jättebra
Vilket då?
Surdeg i bakmaskin, rostebröd eller deg...? Jag som är degigi i huvudet:s
Jag har experimenterat med det här och kommit fram till att det går bra att göra degen i bakmaskinen. Jag blandade surdegen och satte den på varm ställe (airing supboard) över natten lade resten av ingredienserna i maskinen. På morgonen hällde jag i surdegen, körde degprogrammet och lät degen vara kvar i maskinen tills lunchdags. Då formade jag brödet och lät det jäsa som vanligt. Detta fungerade utmärkt och passar in i min rutin.
Sist försökte jag att baka brödet i maskin också. Körde först ett degprogram och sedan ett franskt bröd program. Brödet blev ätbart men för kompakt.
Det går utmärkt att baka surdegsbröd i bakmaskin. Det blir naturligtvis inte lika håligt och "bra" som den vanliga behandlingen och bakat på sten i ugn, men så är det ju för vanliga jäsbröd också.
Den enda skillnaden är ju jästiden. Surdeg behöver längre jästid än jäst.
Så vill du ha nybakt bröd på morgonen så stoppa i ingredienserna på kvällen och låt bakmaskinen göra deg (programmet deg alltså eller bara låt den knåda ihop den). Låt den sedan stå 6-8 timmar (över natten) innan det gräddas, alltså sätt bakmaskinen på timer på program för att baka av/grädda brödet. Brukar vara på ca 1 timma.
Det finns något recept här på ett havrebröd som görs på det sättet.
I bakmaskin borde man väl kunna följa instruktionerna för hur man bakar med timern och använda både jäst och surdeg? (Gav bort min bakmaskin när jag köpte assistent så jag har aldrig provat)
Alltså: vispa ihop en surdeg av lite surgrund och mjöl, häll i kärlet till bakmaskinen och sedan följa instruktionerna med torrjäst (plus mjöl och vatten) där man noga ser till att jästen ej kommer i kontakt med vatten. Ställer man sedan timern på 12-18 timmar så bör surdegen i botten ha utvecklats fint och sedan gör maskinen resten med två knådningar och sedan gräddning.
Då får man iaf en del av smaken från surdegen med i brödet och sannolikt kan man minska jästen en hel del.