Problemet är att jag bor i Frankrike och här för man vara lycklig om man ens hittar nåt annat än vetemjöl i affärerna... Jag har en väninna som brukar köpa rågmjöl hos en bonde och jag har fått en påse av henne, men vad är skillnaden på grovt och fint rågmjöl?
För att få rågsikt kan jag sila och blanda med lika mycket vetemjöl, men det är rågmjölet som förvirrar mig...
svengelsk22 juni 2012
Jag kan köpa rågmjöl i affärerna här i England, men bara en sort. Jag gör ingen skillnad mellan grovt och fint. När det står rågsikt tar jag hälften råg och hälften vete. Jag har kontakter i Frankrike och köpte en gång franskt vetemjöl i hopp om att baka riktigt goda baguetter. Det verkade som det var mindre gluten än i det engelska 'strong flour' för degen var kladdigare. Det kanske vore en idé att ta lite mer vetemjöl än receptet anger. Lycka till det kan inte bli värre än mina första engelska lussekatter. Jag visste inte att man skulle ha speciellt mjöl för bakning med jäst och torrjästen hade nog tillbringat några år på butikshyllan.
Linna522 juni 2012
Tack för ditt råd, jag ska testa imorgon. :)
DoctorWho23 juni 2012
Det finns en förening på webben, SVIV (svenskar i världen). Deras medlemmar kan kanske hjälpa dig. Se länken nedan.
http://www.sviv.se/index.php/user/register/action/page/page/regular/
frucaos23 juni 2012
Tänk vad många grejer som vi tar som självklara här i Sverige men är supersvåra att få tag i utomlands! I Norge fick jag gå till hälsokost för att köpa rågflingor ... (hamstrade när vi åkte till Sverige vill jag lova!)
Och tänk vad vi saknade filmjölk i Sydafrika ... och kaviar ... och nyponsoppa etc, etc ...
Linna523 juni 2012
Ja, i bakhyllan i mataffärerna finns bara vetemjöl och färdiga brödmixer, men inget som blir riktigt grovt, och det är lika illa i bagerierna, massor av baguetter och croissanter och godsaker, men grovt bröd finns inte alls. Trist. Men jag får väl be mamma ta med ett antal kilo grovt mjöl när de hälsar på i augusti...
Jag tänkte ge mig på att baka kavring, och fastnade för det här receptet:
http://www.matklubben.se/recept/landskapsbroed_skaane_kavring_13585.html
Problemet är att jag bor i Frankrike och här för man vara lycklig om man ens hittar nåt annat än vetemjöl i affärerna... Jag har en väninna som brukar köpa rågmjöl hos en bonde och jag har fått en påse av henne, men vad är skillnaden på grovt och fint rågmjöl?
För att få rågsikt kan jag sila och blanda med lika mycket vetemjöl, men det är rågmjölet som förvirrar mig...
Jag kan köpa rågmjöl i affärerna här i England, men bara en sort. Jag gör ingen skillnad mellan grovt och fint. När det står rågsikt tar jag hälften råg och hälften vete. Jag har kontakter i Frankrike och köpte en gång franskt vetemjöl i hopp om att baka riktigt goda baguetter. Det verkade som det var mindre gluten än i det engelska 'strong flour' för degen var kladdigare. Det kanske vore en idé att ta lite mer vetemjöl än receptet anger. Lycka till det kan inte bli värre än mina första engelska lussekatter. Jag visste inte att man skulle ha speciellt mjöl för bakning med jäst och torrjästen hade nog tillbringat några år på butikshyllan.
Tack för ditt råd, jag ska testa imorgon. :)
Det finns en förening på webben, SVIV (svenskar i världen). Deras medlemmar kan kanske hjälpa dig. Se länken nedan.
http://www.sviv.se/index.php/user/register/action/page/page/regular/
Tänk vad många grejer som vi tar som självklara här i Sverige men är supersvåra att få tag i utomlands! I Norge fick jag gå till hälsokost för att köpa rågflingor ... (hamstrade när vi åkte till Sverige vill jag lova!)
Och tänk vad vi saknade filmjölk i Sydafrika ... och kaviar ... och nyponsoppa etc, etc ...
Ja, i bakhyllan i mataffärerna finns bara vetemjöl och färdiga brödmixer, men inget som blir riktigt grovt, och det är lika illa i bagerierna, massor av baguetter och croissanter och godsaker, men grovt bröd finns inte alls. Trist. Men jag får väl be mamma ta med ett antal kilo grovt mjöl när de hälsar på i augusti...