Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Sökes: "Fluffigt" matbröd

  • puntella 8 november 2012

    Hej,

    Jag hoppas att nagon kan hjälpa mig med ett recept pa ett "fluffigt" matbröd, de jag har försökt mig pa hittills har blivit sa kompakta...

    Tack pa förhand!

  • boz1965 8 november 2012

    Byt ut det vanliga mjölet i dina recept mot vetemjöl special eller manitoba cream så jäser det bättre och blir fluffigare. Och glöm såklart inte att knåda degen väl. Knådar man för lite så att det inte hinner bildas glutensträngar i degen så blir det också gärna kompakt. Kör minst 6 minuter i maskin och 10-12 minuter om du knådar för hand.

  • puntella 8 november 2012

    Bor inte i Sverige sa kan inte köpa vetemjöl special.
    Manitoba cream har jag aldrig hört talas om, sa det gar nog inte heller att köpa här...

  • Annrh 8 november 2012

    Jag har ett favoritrecept. Jag vet dock inte om jag ska säga att de blir "fluffiga" men absolut inte kompakta.

    Det är Leilas rågrussinbullar och de är supergoda. Särskilt om man gillar russin i bröd (om inte kan man ju utesluta russina men det är ju de som är pricken över iet i brödet :)

    30 gram smör
    3 dl mjölk
    1/2 dl mörk sirap
    1 tsk salt
    1 msk brödkryddor
    50 gram färsk jäst
    1 dl russin
    8 dl rågsikt

    Smält smöret och tillsätt mjölk, sirap, salt och brödkryddor. Värm vätskan till fingervärme. Smula i jästen i en bunke och lös upp med degvätskan. Rör i russin och lite rågsikt i taget till en smidig deg.

    Jäs degen i bunke under bakduk ca 30 minuter. Häll sen ut degen på bordet och skär upp den i12 bitar. Rulla inte om utan dela bara med en kniv eller degskrapa. Jäs igen under bakduk i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.

    Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.

  • Annrh 8 november 2012

    Såg nu att "mitt" favoritrecept även finns på denna sida redan Rågrussinbullar. Bara med minimalt mer smör än jag tar så det blir ju samma bullar!

    Syrran brukar göra en lättvariant på dessa utan smör och med vatten istället för mjölk och även de blir bra. Då får man vara lite mer finkänslig med mjölet för då kan man ju inte följa receptet utan får känna av när det blir lagom.

  • puntella 9 november 2012

    Sirapen är inte samma som i Sverige och har aldrig hört talas om bödkryddor...
    Synd, annars hade jag testat!

  • DoctorWho 9 november 2012

    Brödkryddor är en kryddblandning av malda torkade kryddor, oftast anis och fänkålsfrön ibland också malda pomeransskal och kummin.

  • rostok 2 december 2012

    men kryddorna påverkar ju inte själva "fluffet".

  • bernit 2 december 2012

    Lös upp jästen i kallt vatten.. låt degen jäsa över natten...

  • svengelsk 2 december 2012

    Kolla om Du kan hitta mjöl från Kanada eller USA. Det finns här i England som extra strong flour. Brödet som jag bakar i bakmaskinen blir fluffigare. Jag tror det beror på lång jästid och knådning.

  • svengelsk 2 december 2012

    Kolla om Du kan hitta mjöl från Kanada eller USA. Det finns här i England som extra strong flour. Brödet som jag bakar i bakmaskinen blir fluffigare. Jag tror det beror på lång jästid och knådning.

  • mkml 3 december 2012

    Jag har alltid haft svårt för bröd men sen jag började knåda degen i maskin så blir de mycke bättre så mitt problem till kompakta bröd var att jag knåda för lite.

  • jas65 3 december 2012

    Knåda degen väl och ev låt den kall jäsa, med kallt degspad.

    Har själv aldrig haft detta problem, med jäsdegar.

    Har du kollat upp datumet på jästen, så den inte har löpt ut?

    Mvh
    Anders

  • Hilmer54 3 december 2012

    När man bakar ut till en limpa el fralla.
    Ta degbiten och platta ut den , rulla ihop till en rulltårta.
    Då får man in luft och degen jäser på höjden och inte bara på bredden.
    Lycka till
    /ingalill

  • walterego 3 december 2012

    Mina erfarenheter är att jag använde för "billigt" mjöl från början. "Mjöl är mjöl"? Never! jag bytte till ett dyrare mjöl och fick resultat därefter. Tar man dessutom steget till "vetemjöl special" (vilket även borde att tillgå i Holland?) så är man sanningen nära.
    Dock! SIKTA mjölet med en nätsil i typ stål(?) INNAN du mäter upp mängden till degen! Den blir ofta kompakt och därmed får du mer mjöl i degen än den beräknade delen.
    Eller: Mät upp mjölet i vikt/volym.
    Bara ett tips eller två. Det finns fler men jag tycks ha tjötat nog?

  • puntella 4 december 2012

    Skrivet av rostok den 2 dec 2012

    men kryddorna påverkar ju inte själva "fluffet".


    Nej men smaken, tror inte det blir en "hit" om man inte har i kryddorna...

  • puntella 4 december 2012

    Skrivet av jas65 den 3 dec 2012

    Knåda degen väl och ev låt den kall jäsa, med kallt degspad.

    Har själv aldrig haft detta problem, med jäsdegar.

    Har du kollat upp datumet på jästen, så den inte har löpt ut?

    Mvh
    Anders


    Vad är degspad?

  • puntella 4 december 2012

    Skrivet av walterego den 3 dec 2012

    Mina erfarenheter är att jag använde för "billigt" mjöl från början. "Mjöl är mjöl"? Never! jag bytte till ett dyrare mjöl och fick resultat därefter. Tar man dessutom steget till "vetemjöl special" (vilket även borde att tillgå i Holland?) så är man sanningen nära.
    Dock! SIKTA mjölet med en nätsil i typ stål(?) INNAN du mäter upp mängden till degen! Den blir ofta kompakt och därmed får du mer mjöl i degen än den beräknade delen.
    Eller: Mät upp mjölet i vikt/volym.
    Bara ett tips eller två. Det finns fler men jag tycks ha tjötat nog?


    Nope har inget vetemjöl special här tyvärr...
    Man kanske borde köpa mjölet i en "hälsokostaffär"...
    Sikta har jag faktiskt aldrig gjort, kanske ska köpa en san...
    Blir nog inget brödbak innan 2013, firar jul och nyar i Sverige :)

  • walterego 4 december 2012

    Skrivet av puntella den 4 dec 2012

    Skrivet av walterego den 3 dec 2012

    Mina erfarenheter är att jag använde för "billigt" mjöl från början. "Mjöl är mjöl"? Never! jag bytte till ett dyrare mjöl och fick resultat därefter. Tar man dessutom steget till "vetemjöl special" (vilket även borde att tillgå i Holland?) så är man sanningen nära.
    Dock! SIKTA mjölet med en nätsil i typ stål(?) INNAN du mäter upp mängden till degen! Den blir ofta kompakt och därmed får du mer mjöl i degen än den beräknade delen.
    Eller: Mät upp mjölet i vikt/volym.
    Bara ett tips eller två. Det finns fler men jag tycks ha tjötat nog?


    Nope har inget vetemjöl special här tyvärr...
    Man kanske borde köpa mjölet i en "hälsokostaffär"...
    Sikta har jag faktiskt aldrig gjort, kanske ska köpa en san...
    Blir nog inget brödbak innan 2013, firar jul och nyar i Sverige :)


    Så m.a.o. gör du en resa fram och till"baka"?(Y)

  • DoctorWho 4 december 2012

    Skrivet av puntella den 4 dec 2012

    Skrivet av jas65 den 3 dec 2012

    Knåda degen väl och ev låt den kall jäsa, med kallt degspad.

    Har själv aldrig haft detta problem, med jäsdegar.

    Har du kollat upp datumet på jästen, så den inte har löpt ut?

    Mvh
    Anders


    Vad är degspad?


    Degspad = Vätskan som står i receptet. Tex vatten eller mjölk.

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.