Hej! Jag var en gång på en superfin restaurang och åt tre-rätters. Till både förätten - vaktel - och till huvudrätten - fasan - fanns på tallriken en bit sockerkaka-liknande kaka. Den passade förträffligt bra till maten och bröt av med det lite söta mot fågeln.
Nu undrar jag om någon har ett recept på en sådan kaka?
Tussilago_Flikkan8 december 2012
Du kan inte ringa restaurangen o fråga vad det var för någon kaka? lättare att hitta recept :) Jag har aldrig sett/hört talas om något liknande.
elinjulen8 december 2012
Nej det blir svårt, dels var det 10 år sedan och dels var restaurangen ombord på ett kryssningsfartyg!
Jag har heller aldrig vart med om det tidigare och har inte sett det efter det. Men jag kommer ihåg hur gott det var :) Tror restaurangen hade en stjärna i "Michelin-guiden".
Tror jag kan komma i närheten med en mjuk kaka med tex fikon och valnötter i.
DoctorWho8 december 2012
Kan det ha varit en panforte?
Panforte di Siena
Starkt bröd från Siena.
Tid: 50 min
En medeltida kaka som är kompakt och matig och har en doft av jul.
1 kaka
100 g sötmandel
100 g hasselnötter
1 tsk korianderfrön
1 tsk hela kryddnejlikor
1 tsk svartpepparkorn
1 tsk malen kanel
1 tsk riven muskot nöt
50 g torkade fikon, finhackade
1 msk kakao
200 g kanderade citrusskal, grovhackade
Rivet skal av 1 citron
50 g vetemjöl (1 knapp dl)
150 g socker (1,7 d)
4 msk honung
2 msk smör
Ev. Florsocker för dekoration
Gör så här:
Smörj och mjöla en springform.
Skålla mandeln och skala den.
Värm ugnen till 150 grader. Lägg mandel och nötter på en plåt och rosta dem. Därefter kan hasselnötternas tunna skal gnidas bort.
Mal kryddorna eller stöt i mortel. Blanda kryddor, nötter, mandel, fikon, kakao, kanderat citrusskal, rivet citronskal och mjöl.
Låt socker, honung och smör smälta i en kastrull. Värm blandningen till 120 grader. Använd termometer! Häll genast det heta över nötblandningen. Blanda. Häll i formen och släta ut.
Grädda i 15 minuter. Låt svalna.
Ev. pudra med florsocker.
Hej! Jag var en gång på en superfin restaurang och åt tre-rätters. Till både förätten - vaktel - och till huvudrätten - fasan - fanns på tallriken en bit sockerkaka-liknande kaka. Den passade förträffligt bra till maten och bröt av med det lite söta mot fågeln.
Nu undrar jag om någon har ett recept på en sådan kaka?
Du kan inte ringa restaurangen o fråga vad det var för någon kaka? lättare att hitta recept :) Jag har aldrig sett/hört talas om något liknande.
Nej det blir svårt, dels var det 10 år sedan och dels var restaurangen ombord på ett kryssningsfartyg!
Jag har heller aldrig vart med om det tidigare och har inte sett det efter det. Men jag kommer ihåg hur gott det var :) Tror restaurangen hade en stjärna i "Michelin-guiden".
Tror jag kan komma i närheten med en mjuk kaka med tex fikon och valnötter i.
Kan det ha varit en panforte?
Panforte di Siena
Starkt bröd från Siena.
Tid: 50 min
En medeltida kaka som är kompakt och matig och har en doft av jul.
1 kaka
100 g sötmandel
100 g hasselnötter
1 tsk korianderfrön
1 tsk hela kryddnejlikor
1 tsk svartpepparkorn
1 tsk malen kanel
1 tsk riven muskot nöt
50 g torkade fikon, finhackade
1 msk kakao
200 g kanderade citrusskal, grovhackade
Rivet skal av 1 citron
50 g vetemjöl (1 knapp dl)
150 g socker (1,7 d)
4 msk honung
2 msk smör
Ev. Florsocker för dekoration
Gör så här:
Smörj och mjöla en springform.
Skålla mandeln och skala den.
Värm ugnen till 150 grader. Lägg mandel och nötter på en plåt och rosta dem. Därefter kan hasselnötternas tunna skal gnidas bort.
Mal kryddorna eller stöt i mortel. Blanda kryddor, nötter, mandel, fikon, kakao, kanderat citrusskal, rivet citronskal och mjöl.
Låt socker, honung och smör smälta i en kastrull. Värm blandningen till 120 grader. Använd termometer! Häll genast det heta över nötblandningen. Blanda. Häll i formen och släta ut.
Grädda i 15 minuter. Låt svalna.
Ev. pudra med florsocker.