Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Sökes: Recept på sockerkaka till huvudrätten!

  • elinjulen 8 december 2012

    Hej! Jag var en gång på en superfin restaurang och åt tre-rätters. Till både förätten - vaktel - och till huvudrätten - fasan - fanns på tallriken en bit sockerkaka-liknande kaka. Den passade förträffligt bra till maten och bröt av med det lite söta mot fågeln.

    Nu undrar jag om någon har ett recept på en sådan kaka?

  • Tussilago_Flikkan 8 december 2012

    Du kan inte ringa restaurangen o fråga vad det var för någon kaka? lättare att hitta recept :) Jag har aldrig sett/hört talas om något liknande.

  • elinjulen 8 december 2012

    Nej det blir svårt, dels var det 10 år sedan och dels var restaurangen ombord på ett kryssningsfartyg!

    Jag har heller aldrig vart med om det tidigare och har inte sett det efter det. Men jag kommer ihåg hur gott det var :) Tror restaurangen hade en stjärna i "Michelin-guiden".

    Tror jag kan komma i närheten med en mjuk kaka med tex fikon och valnötter i.

  • DoctorWho 8 december 2012

    Kan det ha varit en panforte?

    Panforte di Siena
    Starkt bröd från Siena.
    Tid: 50 min
    En medeltida kaka som är kompakt och matig och har en doft av jul.
    1 kaka

    100 g sötmandel
    100 g hasselnötter
    1 tsk korianderfrön
    1 tsk hela kryddnejlikor
    1 tsk svart­pepparkorn
    1 tsk malen kanel
    1 tsk riven muskot nöt
    50 g torkade fikon, finhackade
    1 msk kakao
    200 g kanderade citrusskal, grovhackade
    Rivet skal av 1 citron
    50 g vetemjöl (1 knapp dl)
    150 g socker (1,7 d)
    4 msk honung
    2 msk smör
    Ev. Florsocker för dekoration

    Gör så här:
    Smörj och mjöla en springform.
    Skålla mandeln och skala den.
    Värm ugnen till 150 grader. Lägg mandel och nötter på en plåt och rosta dem. Därefter kan hasselnötternas tunna skal gnidas bort.
    Mal kryddorna eller stöt i mortel. Blanda kryddor, nötter, mandel, fikon, kakao, kanderat citrusskal, rivet citronskal och mjöl.
    Låt socker, honung och smör smälta i en kastrull. Värm blandningen till 120 grader. Använd termometer! Häll genast det heta över nötblandningen. Blanda. Häll i formen och släta ut.
    Grädda i 15 minuter. Låt svalna.
    Ev. pudra med florsocker.

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.