Surdeg!

Dela
Skrivet av lunnabacksungen den 31 jul 2009

Tjoho! idag har den vuxit lite (kankse dubbelt så stor nu..) men enligt receptet ska jag ställa in den i kylen idag men då undrar jag en sak:
Jag hade tänkt baka i morgon, ska jag bara mata den igen och låta den stå framme?
och sen undrar jag ifall man kan ta lite mer vatten och mindre mjöl när jag matar den nästa gång för att få en ännu bättre konsistens? den är fortfarande ganska tjock (dock ganska fluffig )
'
tacksam för svar!

Mata på med den mängd som du skall ha till baket i morgon och låt den stå framme över natten. Konsistensen skall vara som tjock våffelsmet, att den är fluffig tyder bara på att den är vid god vigör!
Wow, en surdegstråd. Jag som nyligen gjort mitt första riktiga surdegsbröd.
Jag gick på Saltå Kvarns recept och gjorde en surdegsstart på ekologiskt fullkornsrågmjöl. Jag läste att någon hade problem med surdegsstarten och tänkte direkt på att det säkert beror på mjölet.

Vad jag reagerat på är att man gör så mycket surdegsstart (flera dl) och sen används så lite (1 msk) när man bakar. Var ska man göra av all surdeg? Det gäller minsann att baka massor för sen fylls ju den där burken på varje vecka...

Jag tycker det är lite svårt att hitta riktiga surdegsrecept. Ibland är det såna där fusksurdegsbröd där man bara börjar baket dagen innan och ändå använder jäst. Jag vill kunna använda surdegen som jäst.
Jag har en mage som krånglar av allt möjligt, så det enda mjuka bröd jag verkar kunna äta måste jag baka med endast vetesurdeg som jäsmedel. Jag använder ca 100-150 g surdeg per bröd och har provat att byta ut sk. "fusksurdeg" mot min egen med gott reslutat.

.. och börjar det bli mycket surdeg i burken häller jag ut en del i slasken och spolar bort det
Hejsan!
Jag har precis som du just börjat att baka surdegsbröd. Jag har tidigare gått efter Riddarbageriets recept och inte fått det att fungera. Den har blivit för sur och inte gått att baka på. Nu har jag hittat en blogg kring bröd och där fanns det hur man startade en surdeg, det tog visserligen 5dagar men fungerade och idag har jag bakat de första bröden på denna deg, och de blev jättebra! Kolla gärna in denna blogg:
paindemartin.blogspot.com/2009/05/en-bra-borjan.html
Lycka till!
Anna
Ja, man kan baka bröd med enbart surdeg = helt utan jäst. Det är ju "originalet" innan man hade jäst. Och det är det som är så häftigt med surdeg tycker jag att det funkar utan jäst.

Nu är jag rätt ny på detta och jag har bakat ett bröd med endast 5g färsk jäst i (från Saltå Kvarn) och ett rågbröd helt utan jäst. Jag har precis lagt upp det här eftersom det inte fanns med (och inte så många surdegsbröd helt utan jäst såg jag).

Surdegsbröd av råg

Ett surdegsbröd helt utan jäst.

Skrivet av maithab, 3 aug 2009

 
Är det någon som har några nyttiga recept gällande bakning av surdegsbröd. Som t.ex att blanda i vetekross, rågkross, linfrö, kruskakli, solrosfrön e.d

Har hittills bara gjort det receptet som är på förpackningen av grovt rågmjöl

Hälsningar
Robert
Enklaste surdegen som jag vet är:

Dag 1. Börja med.
1 del mjöl, 1 del vatten.
Rör runt, låt stå till nästa dag.

Dag 2. Späd ut vidare med.
1 del mjöl, 1 del vatten.
Rör runt, låt stå till nästa dag.

Dag 3. Späd ut vidare med.
1 del mjöl, 1 del vatten.
Rör runt, låt stå till nästa dag.

Givetvis lika mycket vatten och mjöl varje gång.

Dag 4. Nu har surdegen en doft av mäsk som luktar fräscht.
Dax att baka.

Redigerat den 23 sep 2009 kl. 17:20
Kul att läsa om surdegsbröd!
Är jätteinspirerad att för första gången provbaka men tänkte dock fuska mig fram lite för att testa mig själv och min ugn. I Göteborg har jag fått nys om ett surdegs-bageri som säljer surdeger. En sådan tänkte jag köpa och trivs vi ihop sätter jag min egna.
Men innan detta bak ska jag i helgen baka ett bröd med bönor i som jag fick tips om här på Matklubben. Jag är ett stort fan av just bönor så detta måste jag bara testa!

Hummm, min surdeg har fungerat fint och jag har nu haft den i månader, men nu tycker jag att den har börjat lukta lite konstigt.... lite sött... har den blivit dålig? Bör jag göra en ny? Den ser fortfarande bra ut och bubblar till och växer ordentligt när jag matar den och i synerhet när jag låter den stå framme lite inför bak. Vad tror ni.. varför luktar den lite sött??

Redigerat den 8 okt 2009 kl. 12:55
O vad roligt med en surdegstråd!

Har nu min allra första plåt inne med surdegsbröd. Har under veckan gjort surdeg på rågmjöl, och har nu en hel stor bunke full med surdeg.
Hur gör jag nu då med resten? Läste någonstans om att man kan frysa in den, men kan man det?
Hur mycket i så fall, i varje burk/ påse?
Hur gör jag nästa gång jag vill baka med surdeg?

Tacksam för all hjälp, och tacksam för brödrecept som man lätt kan söka på i receptbanken. Kanske bra om man i rubriken kanske kan skriva surdegsbröd, så slipper man leta i hela brödregistret efter ett bra recept.

Skall bli så spännande med brödet i ugnen.

Ha det så gott ni alla i matklubben.
kram//TINA
*puff* igen,
har just gjort min första riktiga surdegsstart på rågmjöl enligt J-g o Poffas tips.
Använde nu 1 dl ca till ett bak, sparar 2 dl i kylen, frös in 2 plastpåsar om ca 1½ dl.
Det här ska bli spännande att se om jag orkar hålla igång.

Nu kanske jag redan gjort fel, för jag tog direkt av surdegsstarten här - på dag 4, la i bunke, tillsatte vatten, mjöl, linfrö, sirap salt och mera mjöl, nu står det o ska jäsa. Det är jättespännande och jag hoppas att det blir bra men det är att likna vid experiment så jag blir inte jättebesviken om det blir tokigt.