Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Surdegsbröd

  • mammis 11 januari 2011

    Bakade ett surdegsbröd i helgen, vad jag tyckte var konstigt var att till 5 dl vätska så skulle det vara 15-16 dl mjöl.
    Nu hällde jag inte i allt mjöl för degen var väldigt torr

    Har även kollat andra surdegsrecept och ser att det ska vara mycket mjöl..så snälla ni alla surdegsbrödsbakare hjälp mig i detta

    MVH Camilla

  • quinn 12 januari 2011

    hej camilla!
    Jag bakar oxå surdegsbröd och utgår efter 2 olika vattenmängder beroende på om jag vill ha 2 el 3 limpor,
    Om jag gör 2 limpr har jag 5 dl vatten. 3 dl rågmjöl och 11,5 dl vetemjöl.
    Degen ska ju vara ngt kladdig.
    gör jag 3 limpor har jag 7,5 dl vtn, 3 dl rågmjöl och rest vetemjöl... vet ej exaxt hur mkt det blir men degen får ju inte bli torr..
    Ursprungsreceptet finns ju men jag går efter ngt som min far gör och han exprimenterar lite och det blir alltid bra och gott. Jag äter i stort sett inget annat bröd.
    vill du veta mer om mitt recept hör av dig.
    hälsn quinn

  • The_mama97mia 12 januari 2011

    vi har en lång tråd om surdeg, där kan man läsa o lära om det mesta.
    Ville bara säga här kort att det kan handla om vilka mjölsorter du bakar med.
    Dinkel ska vara mkt fuktigare deg liksom. Jag är tyvärr receptanarkist, följer inte, mäter inte, väger inte, utan kör på känsla. Det blir för det mesta rätt bra.
    Jag vet att jag svär i bak-kyrkan...

  • Majbaggen 5 mars 2011

    Som mama97mia skriver - leta upp tråden "Surdeg!". Där är ca 20 sidor surdegsskola! Mycket matnyttigt!
    Jag brukar dock köra på 500 g mjöl, 350 g vatten, 200/250 g surdeg osv. Så det är en ganska lös deg...

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.