Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Bakmaskin

  • Andersjons 27 december 2008

    Nu har jag fått min önskejulklapp, en bakmaskin så att jag kan få färskt bröd på morgonen när jag vaknar :), tänk att ha en liten apparat som bakar när jag sover :Z. Det fanns ju en massa recept till maskinen, men det kanske är någon som har provat något eget recept som fungerar bra och som blir så där gott att vakna till (Y) ?

  • Primulan 27 december 2008

    hejsan, jag har också en bakmaskin som jag köpte för flera år sen, använder den emellanåt.
    jag tycker det är en fantastisk maskin, googla på "golimpan" så hittar du en hemsida med massor av bra recept anpassat efter din maskin. jag använder alltid våg när jag laddar maskinen.
    Idag har jag bakat surdegsbröd, jag gjorde surdeg med 1 dl rågmjöl och 1dl vatten som fick stå i 3 dagar därefter la jag i 1 dl rågmjöl och 1dl vatten, som fick stå ett dygn till och så fick jag prova baka idag och det blev ett fantastiskt bröd. jag har en gammal Nordica bakmaskin.
    Lycka till
    helene

  • maithab 1 januari 2009

    Hej. Det finns massor av recept till bakmaskin både här och på nätet. Lär dig din maskins grundrecept så kan du byta ut lite som du tycker i olika mjölsorter och annat.

    Här är ett recept som brukar gå hem hos de flesta. Julitabröd:
    Julitabröd (bakmaskin)
    Helene - dela gärna med dig av ditt surdegsbröd, för det har jag aldrig provat på.

  • LEDIVO 2 januari 2009

    Har i stort sett bestämt mig för att köpa en bakmaskin, men vilken?
    Har tittat på OBH Nordica och Tefals Home Bread.
    Någon som har Tefals? I så fall vad tycker du?

  • Andersjons 2 januari 2009

    Jag har fått en OBH Nordica i julklapp av min man, I Love It!

  • maithab 2 januari 2009

    Vi har också en OBH Nordica som vi är nöjda med, men det är ju svårt att jämföra eftersom vi inte har men än den.... men jag tror inte det är så stor skillnad mellan OBH Nordica och Tefals maskiner, men jag vet inte. Jag har bara sett Tefals maskiner på bild...

    Andersjons, hur har det gått med bakandet? Har du provat några bra recept? Har du hunnit prova Julitabrödet?

  • NewDown 2 januari 2009

    Jag har en Severin bakmaskin som jag har haft i 5 år som jag är jättenöjd med.
    Bland mina recept har jag en hel del beprövade favoritrecept till bakmaskinen.(L)

    Jag fick ett apelsinmarmelad recept här i enna annantråd om just bakmaskiner, jag hittar inte den tråden så jag kan inte komma i kontakt med denna medlem. Det var ett jättegott recept och familjen älskar det.

    (Jag vet att du precis hade köpt en bakmaskin och det var ca 40 recept i häftet som medföljde, hoppas att du får tid att lägga ut några av dem nu när julstöket har lagt sig.)

    (L)(L)(L)

  • Pirkko 2 januari 2009

    Hej jag skriver i den här tråden också samma som jag skrev i : Vad har ni för bakmaskin?
    Jag hade sparat marmeladreceptet som var i tidigare bakmaskintrådet, jag kopierar den här om man inte hittar tidigare tråd och vill göra marmeladen. Sparade tyvär inte namnet på den som har skrivit den.
    Mvh. / Pirkko

    Apelsinmarmelad:

    3 mellanstora apelsiner
    Rivet skal från 2 apelsiner
    1 kopp syltningssocker
    1 msk vatten
    2 tsk pektin (om nödvändigt)
    BAKPROGRAM: JAM
    Värm upp glasburkarna innan du häller upp marmeladen.
    Använd extra baktid om det är nödvändigt i förhållande till
    storleken på apelsinerna.
    Tag bort knådningskniven med en tång innan marmeladen hälls
    på burk. Lyft inte locket under omrörningen.
    Denna portion ger ca 400 g, en mellanstor glasburk

  • lillawe 2 januari 2009

    jag har en OBH Nordica, som jag är jättenöjd med! Lättskött och med enkla anvisningar.//lillawe(Y):)

  • NewDown 3 januari 2009

    Jag har kvar marmelad receptet (L)och det är inte samma som är nerskrivet i denna tråden.

    Jag var bara nyfiken på hur det hade gott för henne med den nyinköpta bakmaskinen, det medföljde ju så många recept tillskillnad från när jag fick min för 5 år sedan så fick jag bara till någrastycken.

  • wildlife 7 januari 2009

    Fick en bakmaskin av märket AFK av en kompis som aldrig använde den. Men mätkoppen som hör till hade han slarvat bort, och eftersom det tydligen är noga med proportionerna i bakmaskiner så kan det ju bli problem eftersom alla recept som följde med baseras på denna mätkopp. Så nu undrar jag om någon som har en AFK kan kolla hur mycket en "AFK-kopp" rymmer? :)

  • NewDown 8 januari 2009

    Jag har en severin och jag harefter lite expreminterande kommit fram till att mina bästa baspropotioner är
    3 dl vätska, 7 dl mjöl och 1 tsk torr jäst.
    Min maskin har som max brödviktvikt 1 kg.
    Maskinens effekt är 450 Watt.

    Våga prova,(L) och skriv upp dina propotioner så du kommer i håg hur resultatet blev.:)

    Lycka till.

    Ps. Jag kan maila över min bruksanvisning ifall du vill ha ett underlag att utgå ifrån även om min maskin inte är av samma märke så brukar det inte skilja så extremt mycket på manualerna. Ds.

  • matnjutaren 8 januari 2009

    Har aldrig "vågat" eller brytt mej ens om att köpa en bakmaskin.
    Men ser nu att jag kanske borde komma på andra tankar?:o
    Låter som om det är ett bra alternativ när man är ett litet hushåll.
    Laddar man den på kvällen? Såg att någon skrivit om det...

  • ANNGUS1 8 januari 2009

    Hej igen alla bakmaskins älskare !!! Det var ju jag som köpte en tefal för ca en månad sen och är ju hur nöjd som helst med den !!! Ja jag vet att jag lovade skriva in alla recept men som ni ni alla vet så räcker ju inte tidenm alltid till , men jag lovar att bättra mig . Nästa vecka har ju vardagen kommit tillbaka även för mig med barn på dagis och skola och då lovar jag sätta mig ner och skriva ner . är det nåt speciellt så hör gärna av er i min gäst bokm så ska jag försöka !!! Men min maskin är guld värd .... men jag tror förvisso att det spelar nog ingen roll vad man har för märke de fixar nog lika gott bröd !!!(Y)(Y)(Y)(Y)(Y):D

  • ANNGUS1 8 januari 2009

    Skrivet av ANNGUS1 den 8 jan 2009

    Hej igen alla bakmaskins älskare !!! Det var ju jag som köpte en tefal för ca en månad sen och är ju hur nöjd som helst med den !!! Ja jag vet att jag lovade skriva in alla recept men som ni ni alla vet så räcker ju inte tidenm alltid till , men jag lovar att bättra mig . Nästa vecka har ju vardagen kommit tillbaka även för mig med barn på dagis och skola och då lovar jag sätta mig ner och skriva ner . är det nåt speciellt så hör gärna av er i min gäst bokm så ska jag försöka !!! Men min maskin är guld värd .... men jag tror förvisso att det spelar nog ingen roll vad man har för märke de fixar nog lika gott bröd !!!(Y)(Y)(Y)(Y)(Y):D
    Hihi ja jag vet tydligen inte hur man gör för att citera New Domn!!!! Men i min kokbok var det massaor recept på olika saker så som marmelad , pizza deg , färsk pasta mm, mm...... men här kommer recept på apelsin marmelad !!

    Apelsin marmelad !
    750 gram apelsiner
    600 gram socker
    50 gram pektin

    Skala och hacka ner apelsinerna, häll det i trågen tillsammans med sockret och pektinetoch kör maskinen på 1h 5 min (på min maskin var det programerat till programm 11)

    Lycka Till

    Jag ska skriva ner alla recept nån dag här men det blir nog inte förrän nästa vecka när barnen är i skola och dagis det var 40 olika recept i boken

  • ANNGUS1 8 januari 2009

    Skrivet av ANNGUS1 den 8 jan 2009

    Skrivet av ANNGUS1 den 8 jan 2009

    Hej igen alla bakmaskins älskare !!! Det var ju jag som köpte en tefal för ca en månad sen och är ju hur nöjd som helst med den !!! Ja jag vet att jag lovade skriva in alla recept men som ni ni alla vet så räcker ju inte tidenm alltid till , men jag lovar att bättra mig . Nästa vecka har ju vardagen kommit tillbaka även för mig med barn på dagis och skola och då lovar jag sätta mig ner och skriva ner . är det nåt speciellt så hör gärna av er i min gäst bokm så ska jag försöka !!! Men min maskin är guld värd .... men jag tror förvisso att det spelar nog ingen roll vad man har för märke de fixar nog lika gott bröd !!!(Y)(Y)(Y)(Y)(Y):D
    Hihi ja jag vet tydligen inte hur man gör för att citera New Domn!!!! Men i min kokbok var det massaor recept på olika saker så som marmelad , pizza deg , färsk pasta mm, mm...... men här kommer recept på apelsin marmelad !!

    Apelsin marmelad !
    750 gram apelsiner
    600 gram socker
    50 gram pektin

    Skala och hacka ner apelsinerna, häll det i trågen tillsammans med sockret och pektinetoch kör maskinen på 1h 5 min (på min maskin var det programerat till programm 11)

    Lycka Till

    Jag ska skriva ner alla recept nån dag här men det blir nog inte förrän nästa vecka när barnen är i skola och dagis det var 40 olika recept i boken

    Detta inlägg var från förra tråden på receptet apelsinmarmelad , jag kopierade det från mina inlägg !!!


  • maithab 8 januari 2009

    Wildlife, det är säkert tesked och matsked.
    Här är mitt basrecept.
    ca 1,5 tsk torrjäst 5 g (Grovt bröd kräver mer jäst, vitt bröd mindre.)
    ca 7,5 dl mjöl* 415-450 g (beroende på mjölsort bl.a.)
    1-1,5 tsk salt 6-9 g (beroende på mängd mjöl)
    1-2 tsk socker** 6-9 g
    1 tsk olja eller smör 5-7 g
    3 dl vatten eller annat 300 g

    *valfritt mjöl eller rättare sagt "torra varor", varav minst ca 1/3 bör vara vetemjöl för att hålla ihop det bäst. Det kan vara även gryn, kross, kli, fröer, nötter, russin m.m.
    **Istället för socker kan man använda sirap, honung, sylt, finhackad torkad frukt (russin). Det förbättrar jäsegenskaperna men jäser bort.

    Jag använder vikt och en liten digital hushållsvåg som kan nollställas mellan ingredienserna. Det är toppen eftersom man inte behöver använda mått alls då utan bara häller ner ingredienserna i rätt ordning på kvällen och sätter bakmaskinen på timer = nybakat på morgonen.
    Fördelen med vikt är också att det då blir samma varje gång. Mjöl kan lättare packas i ett mått.
    För att få optimal jäsning bör man ha lite salt, socker och fett i degen. Så här står det på Jästbolagets "jästskola":
    "Salt, socker och fett påverkar jästen
    En salttillsats på ca 20 g per kilo mjöl ger fastare gluten (vetemjölets protein) och degen får bättre smak, form och större volym, men större saltmängder hämmar jästens aktivitet och ger därför mindre brödvolym. En viss mängd socker påskyndar jäsningen, medan för hög sockerhalt hämmar den. Degar där socker eller sirap tillsatts med mer än 40 g per kilo mjöl blir tyngre och jäser sämre. Det kan kompenseras genom att man använder KronJäst För söta degar istället för KronJäst För matbröd.
    Fett i små mängder höjer glutens elasticitet och skapar därmed förutsättning för ökad brödvolym. Riktvärde för vitt matbröd är 10 -15 g per kilo mjöl. Högre fetthalter ger långsammare jäsning och bör kompenseras med något ökad jästmängd. "

  • NewDown 8 januari 2009

    Skrivet av ANNGUS1 den 8 jan 2009

    Hej igen alla bakmaskins älskare !!! Det var ju jag som köpte en tefal för ca en månad sen och är ju hur nöjd som helst med den !!! Ja jag vet att jag lovade skriva in alla recept men som ni ni alla vet så räcker ju inte tidenm alltid till , men jag lovar att bättra mig . Nästa vecka har ju vardagen kommit tillbaka även för mig med barn på dagis och skola och då lovar jag sätta mig ner och skriva ner . är det nåt speciellt så hör gärna av er i min gäst bokm så ska jag försöka !!! Men min maskin är guld värd .... men jag tror förvisso att det spelar nog ingen roll vad man har för märke de fixar nog lika gott bröd !!!(Y)(Y)(Y)(Y)(Y):DHihi ja jag vet tydligen inte hur man gör för att citera New Domn!!!! Men i min kokbok var det massaor recept på olika saker så som marmelad , pizza deg , färsk pasta mm, mm...... men här kommer recept på apelsin marmelad !!

    Apelsin marmelad !
    750 gram apelsiner
    600 gram socker
    50 gram pektin

    Skala och hacka ner apelsinerna, häll det i trågen tillsammans med sockret och pektinetoch kör maskinen på 1h 5 min (på min maskin var det programerat till programm 11)

    Lycka Till

    Jag ska skriva ner alla recept nån dag här men det blir nog inte förrän nästa vecka när barnen är i skola och dagis det var 40 olika recept i boken




    Jaaa här är du ju....:)
    Kunde inte hitta den gamla tråden och kunde inte komma ihåg ditt alias.

    Apelsinmarmeladen är toppen har gjort flera satser, gav bort en hel del i julklapp och som gå bort pressenter till div som vi var hembjudna till.
    Alla har hört av sig och tyckt precis som min familj att den är supergod.(L)

    Hur går det med din nya maskin?
    Min börjar bli lite sliten och jag funderar på att köpa en ny och blev där med lite nyfiken på din maskin.

  • LEDIVO 8 januari 2009

    Skrivet av KAROLO den 2 jan 2009

    Har i stort sett bestämt mig för att köpa en bakmaskin, men vilken?
    Har tittat på OBH Nordica och Tefals Home Bread.
    Någon som har Tefals? I så fall vad tycker du?


    Det blev en OBH Nordica och den är just nu igångsatt för test av första brödet.
    Återkommer om vad vi tyckte om resultatet.

  • LEDIVO 9 januari 2009

    Skrivet av KAROLO den 8 jan 2009

    Skrivet av KAROLO den 2 jan 2009

    Har i stort sett bestämt mig för att köpa en bakmaskin, men vilken?
    Har tittat på OBH Nordica och Tefals Home Bread.
    Någon som har Tefals? I så fall vad tycker du?


    Det blev en OBH Nordica och den är just nu igångsatt för test av första brödet.
    Återkommer om vad vi tyckte om resultatet.

    (Y)Fungerade precis som det skulle och brödet blev populärt hos alla i familjen. Maskinen är mycket lätt håll ren är värt nämna ifall någon funderar på att skaffa en. Nu ska jag fortsätta prova med olika recept.

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.