Undrar om det är någon som har erfarenhet av att baka matbröd i korgar, har sett dessa korgar och är nyfiken på dem, blir det bättre o saftigare matbröd så?
poffa1 december 2009
Brödkorgars främsta funktion är att ge stöd och brödet få att bli högre.
Det faktiska resultaten beror givetvis på degen, jäsning, gräddning.
Sen ser det trevligt ut med ränderna från korgen, om man väljer att ha den sidan uppåt.
The_mama97mia1 december 2009
Hihi, ja snyggare, men så kladdigt o svårt att få rent.
redd1 december 2009
Skrivet av mama97mia den 1 dec 2009
Hihi, ja snyggare, men så kladdigt o svårt att få rent.
När man håller på med bröd skall man inte oroa sig allt för mycket om att allt skall vara helt rent, även om det inte ger så mycket effekt på jäskorgarna så är en hjälper lite rester ifrån föregående bak till att få igång alla trevliga processer med jäsning osv. eventuella rester från korgen hamnar ju hur som helst ytterst på brödet och kommer utsättas för temperaturer runt 200grader, dödar det mesta otrevligt man kan råka ut för ;)
mammanROSA3 januari 2010
Förvara korgarna inmjölade. De ska inte torkas ur efter användning. HTorkar man ur de varje gång så förstör man korgarna. Korgarna är perfekta att baka i om man använder stenmalet och eko-mjöl. De brukar jästa kraftigare än vanligt mjöl.
Om man låter brödet jäsa i korg så får man ett bröd som blir högt och fint.
Dintan3 januari 2010
En dum fråga.....
Var får jag tag på brödkorgar i Stockholmsområdet?
redd4 januari 2010
Skrivet av susanneedgren den 3 jan 2010
En dum fråga.....
Var får jag tag på brödkorgar i Stockholmsområdet?
Titta i butikerna som du hittar i den här tråden. Tyvär svårt att få tag i jäskorgar. Är det brödkorgar du letar efter finns det väll vart som helst?
Det här matbrödet skall jäsa i brödkorgar, men bakas på en vanlig plåt i ugnen.
Limporna jäser mycket bra i korgarna och så blir det ett vackert mönster på det färdiga brödet!
Var får jag tag på brödkorgar i Stockholmsområdet?
Cordon Bleu har korgar ganska dyra dock runt 300kr/st, de brukar även ha bakstenar att sätta i ugnen (inte heller billigt)
Själv tycker jag det verkar snuskigt att inte göra ren korgarna, de får dock aldrig blötas ner så jag brukar mjöla dem väl när de används så inget ska fastna och sedan har jag en borste som jag borstar korgen ren med.
mammanROSA4 januari 2010
I Järna ( söder ut om stkhlm) på Saltåkvarn kan man köpa korgar. Där har de även stenmalet o eko mjöl o andra bra eko-produkter. Om man bakar mkt kan man köpa 10 kg säckar med mjöl där. Det blir mkt billigare. Jag köper mjöl där i stor säck o delar med en vännina.
Dintan4 januari 2010
Tack!
Ska testa att JÄSA i korg nästa gång jag bakar.
redd4 januari 2010
Skrivet av asasto den 4 jan 2010
Skrivet av susanneedgren den 3 jan 2010
En dum fråga.....
Var får jag tag på brödkorgar i Stockholmsområdet?
Cordon Bleu har korgar ganska dyra dock runt 300kr/st, de brukar även ha bakstenar att sätta i ugnen (inte heller billigt)
Själv tycker jag det verkar snuskigt att inte göra ren korgarna, de får dock aldrig blötas ner så jag brukar mjöla dem väl när de används så inget ska fastna och sedan har jag en borste som jag borstar korgen ren med.
Som sagt dom delar av brödet som kommer i kontakt med korgen kommer utsättas för temperaturer en bra bit över 100grader och dessutom torkas ut. Det är en bra mycket omildare behandling för bakterier och svamp än vad som uppstår vid kokning (för att inte tala om dom mesiga 40-60grader som man får i en diskmaskin).
Penslar du brödet är det troligen mycket mer bakterier och skit i den än vad som kan ansamlas i en jäskorg.
Sedan kan du ju ta en funderar på vad dom gamla klassiska bakborden samlade på sig genom åren då man bara rengjorde dom med degskrapa ;) Men det mesta av det som samlades är som sagt saker som är bra för brödet, surdegskultur osv. kan f.ö. vara en orsak till en hel del gamalt skrock baka brödet på den här träplankan så jäser det bra annars gör det det inte. Samma sak med visa pinnar som man skulle röra i ölet med osv. Innehöl troligen jästkulturer som lossnade och satte igång processerna.
idahenrysson31 januari 2010
Ett tips
De går lika fint att jäsa i durkslag. Lägg i en bakduk och mjöla.. Funkar fin fint..
rostok26 maj 2010
Hm, bakterier och svamp är jag inte så rädd för, däremot för mjölbaggar och mjöllarver. Det är inte så trevliga varelser tycker jag. Fick det i mitt mjöl och i alla andra torrvaror jag hade hemma då, även i barnvällingen. Anticimex fick komma och spruta. Så det där med att låta mjölet vara kvar mellan varven låter inte så sunt.
Majbaggen26 maj 2010
Skrivet av rostok den 26 maj 2010
Hm, bakterier och svamp är jag inte så rädd för, däremot för mjölbaggar och mjöllarver. Det är inte så trevliga varelser tycker jag. Fick det i mitt mjöl och i alla andra torrvaror jag hade hemma då, även i barnvällingen. Anticimex fick komma och spruta. Så det där med att låta mjölet vara kvar mellan varven låter inte så sunt.
Hade också en tur med mjölbaggar. Blärk!
Slängde alla torrspecerier i det skåpet. Sanerade och låt stå i flera dagar då jag torkade noga en gång om dagen. Behövde aldrig ha ut Anticimex, tack och lov.
Förvarade sen ett bra tag - innan jag började baka "så mycket" - förvara alla mjölförpackningarna i enskilt - och väl förslutna - plastpåsar. Vet inte om det är bra eller dåligt, men mjölbaggarna har vi tack och lov blivit av med!
rostok26 maj 2010
Hej, jag hade dem till och med i väl förslutna plastburkar och glasburkar. Till och med i oöppnade vällingpåsar fanns de. Urk. Men fick bort dem efter ett saneringstillfälle, har hört om flera som behövt tillkalla Anticimex flera gånger eftersom de kommit tillbaka.
Såklart jag fick slänga allt som fanns av torrvaror och diska allt som fanns i köket flera gånger.
maithab1 juni 2010
Skrivet av rostok den 26 maj 2010
Hm, bakterier och svamp är jag inte så rädd för, däremot för mjölbaggar och mjöllarver. Det är inte så trevliga varelser tycker jag. Fick det i mitt mjöl och i alla andra torrvaror jag hade hemma då, även i barnvällingen. Anticimex fick komma och spruta. Så det där med att låta mjölet vara kvar mellan varven låter inte så sunt.
Men mjölbaggar eller brödbaggar kommer ju inte för att det finns mjöl kvar i en brödkorg!
En konstig myt är att de "växer" i gammalt mjöl. Det är tvärtom i nyinhandlade matvaror från affären som de kommer! De bildas inte i mjöl! De älskar t.ex. pasta och kan mycket väl komma hem i ett paket spagetti.
Så att ha lite mjölade jäskorgar är inget problem.
zonale1 juni 2010
Jag jäser oftast mitt surdegsbröd i korgar men täcker botten med en tunn bakduk innan jag plattar ut den väl mjölade degen. Fungerar kanon...
rulltartan2 juni 2010
På lyckasmedmat finns brödkorgar i plast som tål maskindisk efteråt.:)
rostok27 juli 2010
Hej, jag undrar om det fungerar att använda sådana där avlånga formar (Ikeas i något teflonliknande material) istället för jäskorgar? Jag vet ju att man kan baka bröden i dem, men funkar det att ta ut brödet ur formen precis innan man stoppar in det i ugnen? Jag undrar eftersom man ju då får bättre skorpa på sidorna av brödet också. Det blir ju då godare helt enkelt.
Undrar om det är någon som har erfarenhet av att baka matbröd i korgar, har sett dessa korgar och är nyfiken på dem, blir det bättre o saftigare matbröd så?
Brödkorgars främsta funktion är att ge stöd och brödet få att bli högre.
Det faktiska resultaten beror givetvis på degen, jäsning, gräddning.
Sen ser det trevligt ut med ränderna från korgen, om man väljer att ha den sidan uppåt.
Hihi, ja snyggare, men så kladdigt o svårt att få rent.
Hihi, ja snyggare, men så kladdigt o svårt att få rent.
När man håller på med bröd skall man inte oroa sig allt för mycket om att allt skall vara helt rent, även om det inte ger så mycket effekt på jäskorgarna så är en hjälper lite rester ifrån föregående bak till att få igång alla trevliga processer med jäsning osv. eventuella rester från korgen hamnar ju hur som helst ytterst på brödet och kommer utsättas för temperaturer runt 200grader, dödar det mesta otrevligt man kan råka ut för ;)
Förvara korgarna inmjölade. De ska inte torkas ur efter användning. HTorkar man ur de varje gång så förstör man korgarna. Korgarna är perfekta att baka i om man använder stenmalet och eko-mjöl. De brukar jästa kraftigare än vanligt mjöl.
Om man låter brödet jäsa i korg så får man ett bröd som blir högt och fint.
En dum fråga.....
Var får jag tag på brödkorgar i Stockholmsområdet?
En dum fråga.....
Var får jag tag på brödkorgar i Stockholmsområdet?
Titta i butikerna som du hittar i den här tråden. Tyvär svårt att få tag i jäskorgar. Är det brödkorgar du letar efter finns det väll vart som helst?
http://www.matklubben.se/matprat/matbroed_43/butiker_med_bakredskap_fraemst_online_men_aeven_vanliga__6677.html
Det här matbrödet skall jäsa i brödkorgar, men bakas på en vanlig plåt i ugnen.
Limporna jäser mycket bra i korgarna och så blir det ett vackert mönster på det färdiga brödet!
Durumlimpor.
En dum fråga.....
Var får jag tag på brödkorgar i Stockholmsområdet?
Cordon Bleu har korgar ganska dyra dock runt 300kr/st, de brukar även ha bakstenar att sätta i ugnen (inte heller billigt)
Själv tycker jag det verkar snuskigt att inte göra ren korgarna, de får dock aldrig blötas ner så jag brukar mjöla dem väl när de används så inget ska fastna och sedan har jag en borste som jag borstar korgen ren med.
I Järna ( söder ut om stkhlm) på Saltåkvarn kan man köpa korgar. Där har de även stenmalet o eko mjöl o andra bra eko-produkter. Om man bakar mkt kan man köpa 10 kg säckar med mjöl där. Det blir mkt billigare. Jag köper mjöl där i stor säck o delar med en vännina.
Tack!
Ska testa att JÄSA i korg nästa gång jag bakar.
En dum fråga.....
Var får jag tag på brödkorgar i Stockholmsområdet?
Cordon Bleu har korgar ganska dyra dock runt 300kr/st, de brukar även ha bakstenar att sätta i ugnen (inte heller billigt)
Själv tycker jag det verkar snuskigt att inte göra ren korgarna, de får dock aldrig blötas ner så jag brukar mjöla dem väl när de används så inget ska fastna och sedan har jag en borste som jag borstar korgen ren med.
Som sagt dom delar av brödet som kommer i kontakt med korgen kommer utsättas för temperaturer en bra bit över 100grader och dessutom torkas ut. Det är en bra mycket omildare behandling för bakterier och svamp än vad som uppstår vid kokning (för att inte tala om dom mesiga 40-60grader som man får i en diskmaskin).
Penslar du brödet är det troligen mycket mer bakterier och skit i den än vad som kan ansamlas i en jäskorg.
Sedan kan du ju ta en funderar på vad dom gamla klassiska bakborden samlade på sig genom åren då man bara rengjorde dom med degskrapa ;) Men det mesta av det som samlades är som sagt saker som är bra för brödet, surdegskultur osv. kan f.ö. vara en orsak till en hel del gamalt skrock baka brödet på den här träplankan så jäser det bra annars gör det det inte. Samma sak med visa pinnar som man skulle röra i ölet med osv. Innehöl troligen jästkulturer som lossnade och satte igång processerna.
Ett tips
De går lika fint att jäsa i durkslag. Lägg i en bakduk och mjöla.. Funkar fin fint..
Hm, bakterier och svamp är jag inte så rädd för, däremot för mjölbaggar och mjöllarver. Det är inte så trevliga varelser tycker jag. Fick det i mitt mjöl och i alla andra torrvaror jag hade hemma då, även i barnvällingen. Anticimex fick komma och spruta. Så det där med att låta mjölet vara kvar mellan varven låter inte så sunt.
Hm, bakterier och svamp är jag inte så rädd för, däremot för mjölbaggar och mjöllarver. Det är inte så trevliga varelser tycker jag. Fick det i mitt mjöl och i alla andra torrvaror jag hade hemma då, även i barnvällingen. Anticimex fick komma och spruta. Så det där med att låta mjölet vara kvar mellan varven låter inte så sunt.
Hade också en tur med mjölbaggar. Blärk!
Slängde alla torrspecerier i det skåpet. Sanerade och låt stå i flera dagar då jag torkade noga en gång om dagen. Behövde aldrig ha ut Anticimex, tack och lov.
Förvarade sen ett bra tag - innan jag började baka "så mycket" - förvara alla mjölförpackningarna i enskilt - och väl förslutna - plastpåsar. Vet inte om det är bra eller dåligt, men mjölbaggarna har vi tack och lov blivit av med!
Hej, jag hade dem till och med i väl förslutna plastburkar och glasburkar. Till och med i oöppnade vällingpåsar fanns de. Urk. Men fick bort dem efter ett saneringstillfälle, har hört om flera som behövt tillkalla Anticimex flera gånger eftersom de kommit tillbaka.
Såklart jag fick slänga allt som fanns av torrvaror och diska allt som fanns i köket flera gånger.
Hm, bakterier och svamp är jag inte så rädd för, däremot för mjölbaggar och mjöllarver. Det är inte så trevliga varelser tycker jag. Fick det i mitt mjöl och i alla andra torrvaror jag hade hemma då, även i barnvällingen. Anticimex fick komma och spruta. Så det där med att låta mjölet vara kvar mellan varven låter inte så sunt.
Men mjölbaggar eller brödbaggar kommer ju inte för att det finns mjöl kvar i en brödkorg!
En konstig myt är att de "växer" i gammalt mjöl. Det är tvärtom i nyinhandlade matvaror från affären som de kommer! De bildas inte i mjöl! De älskar t.ex. pasta och kan mycket väl komma hem i ett paket spagetti.
Så att ha lite mjölade jäskorgar är inget problem.
Jag jäser oftast mitt surdegsbröd i korgar men täcker botten med en tunn bakduk innan jag plattar ut den väl mjölade degen. Fungerar kanon...
På lyckasmedmat finns brödkorgar i plast som tål maskindisk efteråt.:)
Hej, jag undrar om det fungerar att använda sådana där avlånga formar (Ikeas i något teflonliknande material) istället för jäskorgar? Jag vet ju att man kan baka bröden i dem, men funkar det att ta ut brödet ur formen precis innan man stoppar in det i ugnen? Jag undrar eftersom man ju då får bättre skorpa på sidorna av brödet också. Det blir ju då godare helt enkelt.