Hoppas finna svar här bland er mat och bak kunniga!
Kan man byta ut färsk jäst mot torrjäst oavsett vilket bröd man vill baka?
Ska man gå efter receptet fast blanda torrjästen med mjölet istället för med vätskan? {question}
BellizE20 augusti 2011
Hej!
Jag bakar alltid med torrjäst så det funkar bra och du har helt rätt det ska blandas med mjölet!
Lycka till!
Challelechef20 augusti 2011
Hur fungerar det då om man har ett recept där de krävs 25g färsk jäst hur omvandlar man?
shrin20 augusti 2011
Om jag har förstått det rätt så motsvarar 1 påse torr jäst, 50 g färsk jäst.
2 tsk torrjäst är 25 g färsk.
Men det är nog bäst att låta någon kunnig svara på den frågan! ;)
lollol20 augusti 2011
Tänk bara på att hetta upp degvätskan till 50 grader istället för fingervärme, annars vaknar inte jästen ordentligt.
shrin20 augusti 2011
Tack snälla för hjälpen!
Amika20 augusti 2011
Jag bakar också alltid på torrjäst, men jag vispar ut min jäst i degvätskan. :) Funkar bra det med. ;)
jollo1020 augusti 2011
Varför använder man torrjäst istället för vanlig jäst, vad är skillnaden?
Är det inte mkt dyrare'?
sussisus21 augusti 2011
Längre hållbarhet på torrjästen, man kan köpa ett gäng påsar och ha i skafferiet flera månader.
sockiplast31 augusti 2011
jag använde1tsk torrjäst till pizzadeg i går för det står i receptet och idag skulle jag ha 1/4 färsk jäst men jag tog torrjästen ist för att göra av med den öppna pkt. jag mätte upp hur mycket det var i påsen och fick det till ca 4,5tsk för ett oöppnad pkt så jag gjorde det enkelt för mig och tog lite mer än 1tsk torrjäst, det står och jäser nu så får se vad som händer.
shrin1 september 2011
Går det att kalljäsa med torrjäst?
mar8jut2 september 2011
Kalljäsa med torrjäst tror jag inte funkar. Degvätskan måste ju vara 50 grader.
shrin2 september 2011
Gaaahh!
Vad gör jag för fel??
När det är vatten i en deg så jäser det jätte bra men när det ska vara mjölk så jäser det jätte dåligt!?
Varför?
shrin2 september 2011
www.jastbolaget.se hade många svar på mina frågor! :)
shrin2 september 2011
Jästbbolaget hade många svar på alla mina frågor! (Y)
hanstom2 september 2011
det går bra att kalljäsa med torrjäst oxo, tar bara lite längre tid att jäsa
shrin2 september 2011
Men när man kalljäser, har man kall vätska i degen då?
Och hur länge ska den kalljäsa?
rostok3 september 2011
om du läser i svaren på tråden så ser du att det inte går att använda kall degvätska till torrjäst.
maithab3 september 2011
Det går visst att använda kall degvätska till torrjäst. Skillnaden är som sagt bara att det tar längre tid.
Den ska INTE vara FEMTIO grader. Så varmt ska det inte bli i degen. Då finns risk att en del jästpartiklar dör. Degen mår bäst på en temperatur på ca 26-28 grader vilket man får upp när man bearbetar degen så som man ska dvs minst 10 min i maskin (då bearbetar man upp glutenet så att det blir bra jäsresultat). Man måste inte alls värma degvätskan. Ju längre jästid desto mer arom och smak utvecklas.
Och om man ska värma degvätskan ska man inte värma till 37 grader som så många skriver i recept. Det bör vara fingervarmt, och det finns inga friska människor som har 37 graders temp på fingrarna utan snarare 28-30 grader.
Bellisimo27 oktober 2014
När man använder torrjäst ska temperaturen vara högst 40-45 grader!
Hej!
Hoppas finna svar här bland er mat och bak kunniga!
Kan man byta ut färsk jäst mot torrjäst oavsett vilket bröd man vill baka?
Ska man gå efter receptet fast blanda torrjästen med mjölet istället för med vätskan? {question}
Hej!
Jag bakar alltid med torrjäst så det funkar bra och du har helt rätt det ska blandas med mjölet!
Lycka till!
Hur fungerar det då om man har ett recept där de krävs 25g färsk jäst hur omvandlar man?
Om jag har förstått det rätt så motsvarar 1 påse torr jäst, 50 g färsk jäst.
2 tsk torrjäst är 25 g färsk.
Men det är nog bäst att låta någon kunnig svara på den frågan! ;)
Tänk bara på att hetta upp degvätskan till 50 grader istället för fingervärme, annars vaknar inte jästen ordentligt.
Tack snälla för hjälpen!
Jag bakar också alltid på torrjäst, men jag vispar ut min jäst i degvätskan. :) Funkar bra det med. ;)
Varför använder man torrjäst istället för vanlig jäst, vad är skillnaden?
Är det inte mkt dyrare'?
Längre hållbarhet på torrjästen, man kan köpa ett gäng påsar och ha i skafferiet flera månader.
jag använde1tsk torrjäst till pizzadeg i går för det står i receptet och idag skulle jag ha 1/4 färsk jäst men jag tog torrjästen ist för att göra av med den öppna pkt. jag mätte upp hur mycket det var i påsen och fick det till ca 4,5tsk för ett oöppnad pkt så jag gjorde det enkelt för mig och tog lite mer än 1tsk torrjäst, det står och jäser nu så får se vad som händer.
Går det att kalljäsa med torrjäst?
Kalljäsa med torrjäst tror jag inte funkar. Degvätskan måste ju vara 50 grader.
Gaaahh!
Vad gör jag för fel??
När det är vatten i en deg så jäser det jätte bra men när det ska vara mjölk så jäser det jätte dåligt!?
Varför?
www.jastbolaget.se hade många svar på mina frågor! :)
Jästbbolaget hade många svar på alla mina frågor! (Y)
det går bra att kalljäsa med torrjäst oxo, tar bara lite längre tid att jäsa
Men när man kalljäser, har man kall vätska i degen då?
Och hur länge ska den kalljäsa?
om du läser i svaren på tråden så ser du att det inte går att använda kall degvätska till torrjäst.
Det går visst att använda kall degvätska till torrjäst. Skillnaden är som sagt bara att det tar längre tid.
Den ska INTE vara FEMTIO grader. Så varmt ska det inte bli i degen. Då finns risk att en del jästpartiklar dör. Degen mår bäst på en temperatur på ca 26-28 grader vilket man får upp när man bearbetar degen så som man ska dvs minst 10 min i maskin (då bearbetar man upp glutenet så att det blir bra jäsresultat). Man måste inte alls värma degvätskan. Ju längre jästid desto mer arom och smak utvecklas.
Och om man ska värma degvätskan ska man inte värma till 37 grader som så många skriver i recept. Det bör vara fingervarmt, och det finns inga friska människor som har 37 graders temp på fingrarna utan snarare 28-30 grader.
När man använder torrjäst ska temperaturen vara högst 40-45 grader!