Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Kompakt bröd!

  • drongo 11 mars 2010

    Jag älskar att baka och gör det ofta, men dessvärre så vågar jag nästan aldrig ge mig på matbröd. Så fort jag försöker mig på en limpa eller fralla så går det åt helvete! Jättegoda som nybakat, men så fort brödet har kallnat så får fåglarna mina tunga, luftfattiga stenkakor. Vad gör jag för fel? Känns inget roligt att baka 30 frallor när man bara hinner med att äta två innan dom blir som tennisbollar. Hjälp!:(

  • Bumbis 11 mars 2010

    Kanske har du för varm degvätska och tar död på jästen. Om inte så tänk på att arbeta degen länge och väl. Om du gör limpor så brukar jag platta ut degen och sedan rulla ihop den till en limpa och då blir den hög och fin.

  • Claristar 23 mars 2010

    Du kanske har i för mycket mjöl. Då blir det ju att mjölet suger åt sig all vätska och det drar ihop sig.

  • MammaModesty 23 mars 2010

    det är svårt att baka bröd som är lika gott dagen efter...jag brukar ha mindre jäst i degen än vad som står i receptet o då brukar det bli bättre...

    testa dessa brödkakor.. ett recept jag fått av min svärmor och det är enkelt att baka och de är jätte goda dagen efter också....

    [recept]9756.[/recept]

  • The_mama97mia 23 mars 2010

    Om det jäser upp fint innan gräddning o ser bra ut i ugnen, så kan ett klassiskt fel vara att man har för bråttom att skära av det nybakta brödet. Det doftar ju så gott o man vill ha det varmt... Men då blir det gärna degrand o hela skapelsen kan sjunka ihop.

    Bakning är en hel vetenskap och en konst, I love it!

  • elliotta 23 mars 2010

    Prova att blanda i 1,5 tsk bakpulver i degen med jästen brukar ge ett bra resultat.

  • frucaos 23 mars 2010

    Frys ner det! Ta bara fram det du äter där och då. Jag har ett recept på grahamsbullar som är jättegott, men de blir dödstråkiga redan samma kväll (om jag plockat fram dem på morgonen), torra och trista. Bröds hållbarhet beror på en massa olika saker - mjölsort bl.a.
    Annars håller jag med övriga här om mjölmängd osv. Inte mer mjöl än att degen precis blir hanterbar tycker jag är bäst.
    Försök dig på surdegsbröd - det är hållbart och saftigt. Ha tålamod vid jäsningen bara - för det tar tid!

  • Gnurf 24 mars 2010

    Bearbeta länge i maskin för kraftfulla glutentrådar, inte för mycket mjöl, vänder upp på väl mjölat bakbord, delar i lämpliga bitar, snor hastigt ihop och ned i limpformar, jäs länge till ca 2,5ggr storleksökning, in i varm ugn (250grader), sänk genast till ca 160grader. Så gör jag ungefär alla mina Matlimpor...mitt dagliga Bröd.

    När det kallnat skivar jag upp det och fryser in och värmer sedan i brödrosten direkt ur frysen. Tyvärr kan man inte förvänta sig att hembakt har exakt samma egenskaper som köpelimpa. Det blir tex stabbigare snabbare. Men å andra sidan möglar det även snabbare om det lämnas i rumstemperatur...if you get my drift...(A)

    Det där med bakpulver kör jag vid spisbröd för att få puffeffekten i stekpannan och lite av den seghet man vill ha i hällakakor. Men jag har faktiskt inte testat det vid limpor...undrar varför...men nästa gång jag bakar (om jag kommer ihåg det) ska jag prova det...{eat}

  • maxxess 11 maj 2010

    Ett tips från en amatör till en annan: baka ett recept som är enkelt (lättjäst, lättgräddat, innehåller vetemjöl special och knådas i maskin 10 min med en bra assistent). Om det blir dåligt även med ett sådant recept gör du något fel och då får man börja fundera på VAD.

    För ett par dagar sedan matade jag in ett riktigt lättbakat recept som ger gott bröd med god hållbarhet.
    Formfranska med durum

    Jag kan garantera att detta bröd, uppskivat och förvarat i plastpåse i kylen smakar bra ett helt dygn efter om man lyckats med degen. Det finns många fina bageribröd som klarar sådan förvaring betydligt sämre.. (självklart fryser man in skivor så snart det går, men ovan bröd är alltså helt OK ett helt dygn efter. Längre har aldrig skivorna i påse räckt hehe)

    När man fått ordning på sin bakning finns det annat att pröva:
    http://www.smartasaker.se/brodpase-p-618-c-111.aspx

    En sådan skall jag prova vid nästa beställning...

  • FruAst 11 maj 2010

    Mitt tips är att du bearbetar degen för lite. Har du maskin som du knådar med? Skaffa en annars. Man knådar nästan alltid för lite. Ska köras som någon skrev ovan i 10 min för att det ska bli bra. Jag bakar limpform, inte söta limpor utan vitt bröd ofta med lite grov mjöl i, bara någon dl och det blir bättre om det knådas ordentligt. Men jag har bakat många degar innan brödet blir bra... Så det är bara att testa och försöka igen! {struggle}

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.