Jag söker ett recept på fiskfondue.
Både vilken buljong jag ska ta och vilka fiskar/skaldjur som är bra att fondua.
Jag hade ett recept i någon tidning där var det även var morot och zucchini.
Men självklart är tidningen borta :(
Har ni tips på goda såser och tillbehör också ?
Tacksam för hjälp
mooseella9 november 2009
En fond kokar man på rens från fisken. Ihop med valfria (smakrika) grönsaker och kryddor. När det kokat en stund så silar man det, kokar sedan ihop resterande vätska(buljong) till en mera koncentrerad sak (fond). Fonden använder man sedan som smaksättning i fiskrätter av diverse slag. Tillvägagångs sättet är detsamma för kött eller fågel.
mooseella9 november 2009
ok, kom nu på vad de menade: Gör en god fiskbuljong, koka din fina fiskbitar i den, tillbehör kan vara tartarsås, remuladsås, de grönsaker du gillar, knaprigt bacon, sås på lök och creme fraiche gillar jag. Testa dig fram och lycka till
Det kanske kan vara något? Recepten finns på sida 6 och 7. Det är en pdf sida som öppnas. :)
Man kan dela in fiskarter i olika kategorier. Här är ett sätt att göra det på:
Torskliknande fiskar, passar bra att steka, pochera och ugnsbaka: Torsk, kolja, sej, bleka, vitling, hajmal, hoki, alaska pollock, kummel, lake, långa.
Platta fiskar, passar bra att steka eller rulla ihop och ugnsbaka: rödspätta, rödtunga, bergtunga, slätvar, piggvar, hajmal
Laxfiskar, ganska fasta i köttet, passar bra att steka, grilla, ugnsbaka och att använda i soppa och grytor: Lax, sik, regnbåge, röding, öring
Abborrliknande fiskar, fast och ”skivigt” kött. Passar bra att halstra, grilla, steka: Gös, abborre, kungsfisk, tilapia, snapper, grouper, havsabborrre, guldsparid, knot.
Fiskar med fast kött, passar bra att ugnsbaka, på grillspett, i soppa eller gryta: Havskatt, Marulk, Lubb, Fjärsing, Gädda, Sjötunga, Afrikansk ålmal, hälleflundra.
Lycka till och hoppas din fiskfondue blir en succé! :)
Jag söker ett recept på fiskfondue.
Både vilken buljong jag ska ta och vilka fiskar/skaldjur som är bra att fondua.
Jag hade ett recept i någon tidning där var det även var morot och zucchini.
Men självklart är tidningen borta :(
Har ni tips på goda såser och tillbehör också ?
Tacksam för hjälp
En fond kokar man på rens från fisken. Ihop med valfria (smakrika) grönsaker och kryddor. När det kokat en stund så silar man det, kokar sedan ihop resterande vätska(buljong) till en mera koncentrerad sak (fond). Fonden använder man sedan som smaksättning i fiskrätter av diverse slag. Tillvägagångs sättet är detsamma för kött eller fågel.
ok, kom nu på vad de menade: Gör en god fiskbuljong, koka din fina fiskbitar i den, tillbehör kan vara tartarsås, remuladsås, de grönsaker du gillar, knaprigt bacon, sås på lök och creme fraiche gillar jag. Testa dig fram och lycka till
http://www.soderkoket.se/CMSTemplates/clientfiles/upload/Smakfullt_1_2009.pdf
Det kanske kan vara något? Recepten finns på sida 6 och 7. Det är en pdf sida som öppnas. :)
Man kan dela in fiskarter i olika kategorier. Här är ett sätt att göra det på:
Torskliknande fiskar, passar bra att steka, pochera och ugnsbaka: Torsk, kolja, sej, bleka, vitling, hajmal, hoki, alaska pollock, kummel, lake, långa.
Platta fiskar, passar bra att steka eller rulla ihop och ugnsbaka: rödspätta, rödtunga, bergtunga, slätvar, piggvar, hajmal
Laxfiskar, ganska fasta i köttet, passar bra att steka, grilla, ugnsbaka och att använda i soppa och grytor: Lax, sik, regnbåge, röding, öring
Abborrliknande fiskar, fast och ”skivigt” kött. Passar bra att halstra, grilla, steka: Gös, abborre, kungsfisk, tilapia, snapper, grouper, havsabborrre, guldsparid, knot.
Fiskar med fast kött, passar bra att ugnsbaka, på grillspett, i soppa eller gryta: Havskatt, Marulk, Lubb, Fjärsing, Gädda, Sjötunga, Afrikansk ålmal, hälleflundra.
Lycka till och hoppas din fiskfondue blir en succé! :)
Mvh
Jonna
Tack för snabba svar :)