Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Hur gör man "Rostad Lök" på Danskt vis?

  • Ridas 9 april 2008

    Är bosatt i Bangkok, Thailand och saknar den "Danska Rostade Löken", kan inte hitta den någonstans här i Thailand.

    Någon som kan beskriva hur man gör, så att jag kan försöka göra det själv

  • lennali 9 april 2008

    Hej Ridas
    Det här hittade jag på internet, hoppas det är ungefär det du har tänkt dig.

    Recept på rostad lök du kan göra hemma:
    Finhacka lök. Värm stekpanna på medelhög värme.
    Tillsätt lite matolja, löken, lite salt och strö över lite matlagningsmjöl. Stek 5-10 minuter, tills den blivit knaprigt brun. Vänd löken då och då.
    Löken kan vara lite mjuk. Får den ligga ett par dagar så torkar den och blir krispig. Alternativt kan man torka den på svag värme i ugn.

    Lycka till.

  • Kaneta 9 april 2008

    Lennali. Kan du inte lägga in detta bland dina recept?

  • Philip 29 maj 2008

    Hallå där,

    här är ett gammalt recept från Danmark, det tar lång tid men det är på det här
    sättet danskarna traditionellet gör sin lök.
    Dessutom är det verkligen värt besväret det är en upplevelse att äta den.

    Det går åt mycket lök för när det är klart är det nästen ingenting kvar, jag brukar ta
    ett kilo.
    så här går det till:

    skala löken och skiva den så tunt du kan.
    lägg löken i en stekpanna på svag till medel värme.
    stek löken, den måste röras hela tiden.
    när löken har stekt ett tag och "sjunkt ihop" tillsätts socker (ca. en knapp 1 dl är lagom till ett kilo lök).
    Fortsätt steka och glöm inte att röra hela tiden, löken får inte ta färg för fort.
    efter ungefär en timme är det klar, då har löken blivit mörk, glasartad och knaprig.

    Som sagt man behöver lite tålamod efter som man hela tiden måste stå vid spisen och röra i pannan men det är det verkligen värt.


    Hälsningar
    Philip

  • evaldo 29 maj 2008

    Rostad lök.

    Sätt ugnen på 200 grader. Skala lökarna och skär av botten samt en liten bit av toppen (så att de blir lättare att dela på).
    2 Skala av lager för lager och lägg ”lökbladen” i en ugnsfast form. Ringla lite olivolja över samt salta och peppra.
    3 Rosta mitt i ugnen i 15–20 minuter eller tills lökbladen är hårt rostade.
    4 De får gärna vara lite svarta i kanterna. Ta eventuellt bort schalottenlöken efter halva tiden då den blir färdig snabbare. Låt svalna.

  • frucaos 29 maj 2008

    Skrivet av evaldo den 29 maj 2008

    Rostad lök.

    Sätt ugnen på 200 grader. Skala lökarna och skär av botten samt en liten bit av toppen (så att de blir lättare att dela på).
    2 Skala av lager för lager och lägg ”lökbladen” i en ugnsfast form. Ringla lite olivolja över samt salta och peppra.
    3 Rosta mitt i ugnen i 15–20 minuter eller tills lökbladen är hårt rostade.
    4 De får gärna vara lite svarta i kanterna. Ta eventuellt bort schalottenlöken efter halva tiden då den blir färdig snabbare. Låt svalna.


    Var kom schalottenlöken in i bilden??

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.