Tänkte bjuda på något festligt med kalv till nyår. Skulle vara tacksam för lite tips, gärna något spännande!
evaldo29 december 2007
Kokt kalv i dillsås
800 g grytbitar av kalvkött
grönsaks- eller hönsbuljong från tärning
1 st gul lök i bitar
1 st morot i bitar
8 st vitpepparkorn
dillstjälkar
vatten
salt
Dillsås:
5 dl kalvbuljong
1 dl vispgrädde
2 msk smör
2 msk vetemjöl
2 msk ättiksprit (12%)
2 msk socker
1 st stor knippa dill, hackad
salt
vitpeppar från kvarn
Antal portioner: 4
Förberedelsetid: 20 min
Tillagningstid: 50 min
Färdigt på: 70 min
Servera med kokt potatis.
Gör så här
1. Blanchera köttet genom att koka upp det i saltat vatten och sedan skölja av det under rinnande vatten.
2. Lägg köttet i en kastrull och slå på buljong så att det täcker. Dela grönsakerna i grova bitar. Lägg i lök, morot, vitpeppar och dillstjälkar. Koka tills köttet känns mört, cirka 50 minuter.
3 buljongen, plocka bort grönsaker och pepparkorn. Håll köttet varmt. Koka ihop buljongen så att det blir cirka 5 dec. Sila av iliter kvar.
4. Fräs ihop smör och mjöl i en kastrull. Späd med buljongen och grädden och koka såsen i 5 minuter.
5. Smaksätt med ättika, socker, salt och eventuellt peppar. Lägg ner köttet i såsen och koka upp. Tillsätt rikligt med hackad dill.
Tänkte bjuda på något festligt med kalv till nyår. Skulle vara tacksam för lite tips, gärna något spännande!
Kokt kalv i dillsås
800 g grytbitar av kalvkött
grönsaks- eller hönsbuljong från tärning
1 st gul lök i bitar
1 st morot i bitar
8 st vitpepparkorn
dillstjälkar
vatten
salt
Dillsås:
5 dl kalvbuljong
1 dl vispgrädde
2 msk smör
2 msk vetemjöl
2 msk ättiksprit (12%)
2 msk socker
1 st stor knippa dill, hackad
salt
vitpeppar från kvarn
Antal portioner: 4
Förberedelsetid: 20 min
Tillagningstid: 50 min
Färdigt på: 70 min
Servera med kokt potatis.
Gör så här
1. Blanchera köttet genom att koka upp det i saltat vatten och sedan skölja av det under rinnande vatten.
2. Lägg köttet i en kastrull och slå på buljong så att det täcker. Dela grönsakerna i grova bitar. Lägg i lök, morot, vitpeppar och dillstjälkar. Koka tills köttet känns mört, cirka 50 minuter.
3 buljongen, plocka bort grönsaker och pepparkorn. Håll köttet varmt. Koka ihop buljongen så att det blir cirka 5 dec. Sila av iliter kvar.
4. Fräs ihop smör och mjöl i en kastrull. Späd med buljongen och grädden och koka såsen i 5 minuter.
5. Smaksätt med ättika, socker, salt och eventuellt peppar. Lägg ner köttet i såsen och koka upp. Tillsätt rikligt med hackad dill.