Smaksätta bulgur

Tja, jag har ju inga recept. Men fullkornsbulgur använder jag ofta i wok och sallader. Brukar koka i smaksatta buljonger och fonder. Skvätter i soja och olika chili- samt andra asiatiska såser (samt tomatpuré som du själv beskriver). Lite olika från gång till annan.

Det är svårt att exakt efterlikna ngt man provat på ett specifikt ställe, som tex Beirut Café. Vore jag du skulle jag helt enkelt fråga personalen. Antingen är de hemlighetsfulla eller så blir de glada över din uppskattning och intresse...
Libanesisk Tabbouli:

Koka bulgur enligt paketet helst i buljong, finhacka gul lök, hacka tomater smått, hacka samma mängd persilja som tomater. Blanda bulgur och lök först, när det svalnat lägg i tomater och persilja, sedan det viktigaste mycket pressad citron - blanda.
Jag brukar också alltid ha lite hackad mynta och ett par droppar tabasco. Jätte gott!
Tack alla för bra tips och recept!
Har upptäckt att jag nog köpt fel sorts bulgur. Pratade faktiskt med personalen på en restaurang (inte Café Beirut) och de sa åt mig att köpa stor fullkornsbulgur (den finns tydligen olika storlekar). Dom tipsade också om att koka den i mer vatten än som står på förpackningen och hälla av överskottet. Sedan kan man smaksätta som kan vill, med curry, tomatpuré, grönsaker osv och/eller buljong i vattnet. Jag har använt bulguren friskt sedan sist, provade citron (jättegott, tack!), lime - riktigt gott det också. Faktum är att den sorten jag använder nu går helt bra att äta utan annan smaksättning än saltet som är i vattnet också!
Skrivet av martina63 den 26 mar 2010

Libanesisk Tabbouli:

Koka bulgur enligt paketet helst i buljong, finhacka gul lök, hacka tomater smått, hacka samma mängd persilja som tomater. Blanda bulgur och lök först, när det svalnat lägg i tomater och persilja, sedan det viktigaste mycket pressad citron - blanda.
Jag brukar också alltid ha lite hackad mynta och ett par droppar tabasco. Jätte gott!


Den tar vi..Låter riktigt smarrigt
Ser att du bor i Haninge, då har du ju möjlighet att köpa "riktig" bulgur - den bästa hittar du alltid i orientaliska butiker. Köp aldrig den minsta sorten, den används mest till att göra olika slags deg till piroger och annat liknande. Vansinnigt gott, men svårt.
Den mellanstora är den som är godast till mat, och den kokar jag alltid på svag värme (under lock) med exakt dubbelt så mycket vatten som gryn och med grönsaksbuljong, eller så blandar jag olika tärningar (5 dl bulgur + 1 l vatten och t ex 2 grönsakstärning + 1 hönstärning). Jag lägger också alltid till en extra buljongtärning för smakens skull, och då behöver man inget salt. (Dvs, tre tärningar till en liter vatten, istället för två som det står på buljongpaketet.)
Assyrer blandar ofta burgul med "shirin/shiraye", vilket är tunna nudlar i små bitar som man rostar i ugnen tills de blir gyllenbruna. Det ger en nötig smak och är jättegott. Bra mått är c:a 4 dl bulgur + 1 dl nudlar, sen tillagar man som vanligt. Nudlarna finns också att köpa i orientaliska butiker, men man rostar dem själva hemma. Släng dem bara i en långpanna och bränn på med full styrka på ugnen. Skaka om och vänd dem när de börjar bli bruna, kör en stund till tills det ser bra ut - men vakta noga.
Allra bäst råd f.ö när det gäller just burgul får du ju helt klart i samma orientaliska affär - de brukar ha massor av intressanta kryddblandningar också.

Redigerat den 4 jun 2010 kl. 15:01
Brukar koka bulgur (grov) med tomatsås, antingen färdig pastasås från tetra eller hemgjord.
Kokar upp en del vatten, en del tomatsås och en del bulgur. Drar ner värmen efter ett par minuter, sen får det stå och svälla ganska länge. Supergott till grillat och yoghurtsås av något slag.
Funkar bra ljummen också vilket är bra för oss som aldrig blir klar med grillen samtigt...
Hej!
Jag har varit på Max hamburger restaurang och käkat en jätte god sallad vid namn " Max Crispy Chicken Sallad" och jag bara älskar kryddblandningen i bulgurn.
Undrar om det är nån som har hum om vad det kan vara för slags kryddor i?
I fall nån ätit den d.v.s.. Vore väldigt tacksam om någon kunde hjälpa mig komma på vad det kan vara..
Hej!
Jag har varit på Max hamburger restaurang och käkat en jätte god sallad vid namn " Max Crispy Chicken Sallad" och jag bara älskar kryddblandningen i bulgurn.
Undrar om det är nån som har hum om vad det kan vara för slags kryddor i?
I fall nån ätit den d.v.s.. Vore väldigt tacksam om någon kunde hjälpa mig komma på vad det kan vara..
Skrivet av ankioton den 25 mar 2010

Är det någon som vet vad man kan smaksätta bulgur med? Har ätit dom supergoda salladerna på Beirut Café och skulle så gärna vilja prova att göra dem hemma. Den är liksom röd-brun i färgen. Har provat med tomatpure men det blir bara inte lika gott.

Kan det vara harissa, det är en rödbrun kryddblandning från nordafrika.
Skrivet av martina63 den 26 mar 2010

Libanesisk Tabbouli:

Koka bulgur enligt paketet helst i buljong, finhacka gul lök, hacka tomater smått, hacka samma mängd persilja som tomater. Blanda bulgur och lök först, när det svalnat lägg i tomater och persilja, sedan det viktigaste mycket pressad citron - blanda.
Jag brukar också alltid ha lite hackad mynta och ett par droppar tabasco. Jätte gott!


Låter verkligen supergott!! Är det en ensamrätt eller serverar du något till den?
Mvh/Anna