Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Smaksätta bulgur

  • ankioton 25 mars 2010

    Är det någon som vet vad man kan smaksätta bulgur med? Har ätit dom supergoda salladerna på Beirut Café och skulle så gärna vilja prova att göra dem hemma. Den är liksom röd-brun i färgen. Har provat med tomatpure men det blir bara inte lika gott.

  • MatAnders 25 mars 2010

    Jag brukar dels koka den med hönsbuljong samt lite gurkmeja men har även en speciell coscus krydda som är lite curry liknande i färgen kan tänka mig att det är lite gurkmeja och spiskummin i m.m (brukar finnas i affärer med specialsortiment)

    Lycka till :)

  • Gnurf 25 mars 2010

    Tja, jag har ju inga recept. Men fullkornsbulgur använder jag ofta i wok och sallader. Brukar koka i smaksatta buljonger och fonder. Skvätter i soja och olika chili- samt andra asiatiska såser (samt tomatpuré som du själv beskriver). Lite olika från gång till annan.

    Det är svårt att exakt efterlikna ngt man provat på ett specifikt ställe, som tex Beirut Café. Vore jag du skulle jag helt enkelt fråga personalen. Antingen är de hemlighetsfulla eller så blir de glada över din uppskattning och intresse...{cowboy}

  • martina63 26 mars 2010

    Libanesisk Tabbouli:

    Koka bulgur enligt paketet helst i buljong, finhacka gul lök, hacka tomater smått, hacka samma mängd persilja som tomater. Blanda bulgur och lök först, när det svalnat lägg i tomater och persilja, sedan det viktigaste mycket pressad citron - blanda.
    Jag brukar också alltid ha lite hackad mynta och ett par droppar tabasco. Jätte gott!(Y)

  • poffa 26 mars 2010

    Ser att andra har liknade tillvägagångs sätt

    Själv kokar jag upp en buljong , tillsätter lite mat/olivolja, kryddor.
    Sedan när bulguren är färdig lägger jag ner lite diverse finhackade grönsaker mm, medan bulguren fortfarande är varm. på så sätt blir inte grönsakerna råa.

    Om man vill kan man färga lite med gurkmeja.

  • mizuki 2 april 2010

    Om jag gör bulgur/couscous brukar jag koka det i buljong och lite olika kryddor, chilikrydda tex. Sweetchili-sås är gott att ha på sen när det är klart.

  • ankioton 10 maj 2010

    Tack alla för bra tips och recept!
    Har upptäckt att jag nog köpt fel sorts bulgur. Pratade faktiskt med personalen på en restaurang (inte Café Beirut) och de sa åt mig att köpa stor fullkornsbulgur (den finns tydligen olika storlekar). Dom tipsade också om att koka den i mer vatten än som står på förpackningen och hälla av överskottet. Sedan kan man smaksätta som kan vill, med curry, tomatpuré, grönsaker osv och/eller buljong i vattnet. Jag har använt bulguren friskt sedan sist, provade citron (jättegott, tack!), lime - riktigt gott det också. Faktum är att den sorten jag använder nu går helt bra att äta utan annan smaksättning än saltet som är i vattnet också!

  • maxxess 12 maj 2010

    Prova det här:

    Köp svensk bulgur av märket Frebaco. Koka 2 port enl anvisningar på paket tillsammans med en hel buljongtärning. Slå i 1 msk god olja när bulguren är klar och rör om.

    Smaka... nån krydda som saknas?

  • jimboz 12 maj 2010

    Skrivet av martina63 den 26 mar 2010

    Libanesisk Tabbouli:

    Koka bulgur enligt paketet helst i buljong, finhacka gul lök, hacka tomater smått, hacka samma mängd persilja som tomater. Blanda bulgur och lök först, när det svalnat lägg i tomater och persilja, sedan det viktigaste mycket pressad citron - blanda.
    Jag brukar också alltid ha lite hackad mynta och ett par droppar tabasco. Jätte gott!(Y)


    Den tar vi..Låter riktigt smarrigt :)

  • asasto 13 maj 2010

    Även gott att koka i buljong + saffran och sedan blanda ner skaldjur och liknande mot slutet lite åt paellahållet fast riset är utbytt mot bulgur.

  • helenamittbena 4 juni 2010

    Ser att du bor i Haninge, då har du ju möjlighet att köpa "riktig" bulgur - den bästa hittar du alltid i orientaliska butiker. Köp aldrig den minsta sorten, den används mest till att göra olika slags deg till piroger och annat liknande. Vansinnigt gott, men svårt.
    Den mellanstora är den som är godast till mat, och den kokar jag alltid på svag värme (under lock) med exakt dubbelt så mycket vatten som gryn och med grönsaksbuljong, eller så blandar jag olika tärningar (5 dl bulgur + 1 l vatten och t ex 2 grönsakstärning + 1 hönstärning). Jag lägger också alltid till en extra buljongtärning för smakens skull, och då behöver man inget salt. (Dvs, tre tärningar till en liter vatten, istället för två som det står på buljongpaketet.)
    Assyrer blandar ofta burgul med "shirin/shiraye", vilket är tunna nudlar i små bitar som man rostar i ugnen tills de blir gyllenbruna. Det ger en nötig smak och är jättegott. Bra mått är c:a 4 dl bulgur + 1 dl nudlar, sen tillagar man som vanligt. Nudlarna finns också att köpa i orientaliska butiker, men man rostar dem själva hemma. Släng dem bara i en långpanna och bränn på med full styrka på ugnen. Skaka om och vänd dem när de börjar bli bruna, kör en stund till tills det ser bra ut - men vakta noga.
    Allra bäst råd f.ö när det gäller just burgul får du ju helt klart i samma orientaliska affär - de brukar ha massor av intressanta kryddblandningar också.

  • XYZ 5 juni 2010

    Brukar koka bulgur (grov) med tomatsås, antingen färdig pastasås från tetra eller hemgjord.
    Kokar upp en del vatten, en del tomatsås och en del bulgur. Drar ner värmen efter ett par minuter, sen får det stå och svälla ganska länge. Supergott till grillat och yoghurtsås av något slag.
    Funkar bra ljummen också vilket är bra för oss som aldrig blir klar med grillen samtigt...

  • thedragontato 1 januari 2011

    Hej!
    Jag har varit på Max hamburger restaurang och käkat en jätte god sallad vid namn " Max Crispy Chicken Sallad" och jag bara älskar kryddblandningen i bulgurn.
    Undrar om det är nån som har hum om vad det kan vara för slags kryddor i?
    I fall nån ätit den d.v.s.. :) Vore väldigt tacksam om någon kunde hjälpa mig komma på vad det kan vara..

  • thedragontato 1 januari 2011

    Hej!
    Jag har varit på Max hamburger restaurang och käkat en jätte god sallad vid namn " Max Crispy Chicken Sallad" och jag bara älskar kryddblandningen i bulgurn.
    Undrar om det är nån som har hum om vad det kan vara för slags kryddor i?
    I fall nån ätit den d.v.s.. :) Vore väldigt tacksam om någon kunde hjälpa mig komma på vad det kan vara..

  • svengelsk 1 januari 2011

    Skrivet av ankioton den 25 mar 2010

    Är det någon som vet vad man kan smaksätta bulgur med? Har ätit dom supergoda salladerna på Beirut Café och skulle så gärna vilja prova att göra dem hemma. Den är liksom röd-brun i färgen. Har provat med tomatpure men det blir bara inte lika gott.

    Kan det vara harissa, det är en rödbrun kryddblandning från nordafrika.

  • alindalinda 1 januari 2011

    EN HIT till bulgur, ris etc.
    http://www.henrysson.se/junis/?show=produkter&product=483

  • Mistys 2 januari 2011

    http://www.max.se/produktinformation.aspx?showparts=1060

    Här finns produktinformationen. Kanske kan ge dig en ledtråd till att få fram något liknande. Är bla spiskummin i ser jag!

  • Nusse 2 januari 2011

    Skrivet av martina63 den 26 mar 2010

    Libanesisk Tabbouli:

    Koka bulgur enligt paketet helst i buljong, finhacka gul lök, hacka tomater smått, hacka samma mängd persilja som tomater. Blanda bulgur och lök först, när det svalnat lägg i tomater och persilja, sedan det viktigaste mycket pressad citron - blanda.
    Jag brukar också alltid ha lite hackad mynta och ett par droppar tabasco. Jätte gott!(Y)


    Låter verkligen supergott!! Är det en ensamrätt eller serverar du något till den?
    Mvh/Anna

  • LinneaJkpg 21 januari 2011

    Jag klickar alltid i sambal oelek i vattnet när jag kokar bulgur. Jättegott!

    //Linnéa

  • Okänd 21 januari 2011

    Lite Heinz chilisås!

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.