Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Tonfiskfilé!

  • Agali 6 juli 2008

    Smakade färsk tonfisk på en sushi-restaurang och fastnade för det vackra, mörkröda köttet och den fylliga smaken. Nu har vi köpt hem lite frusen filé och letat frenetiskt i kokböcker efter ett recept!
    Vad jag har förstått skall den stekas eller grillas så den fortfarande är något rosa i mitten, men jag vet inte alls hur länge det är eller vad för kryddor eller marinad jag skall använda - eller vad som är gott att servera till.

    Tacksam för all hjälp!

  • Aspholme 7 juli 2008

    Hej! Jag tillagade min tonfiskfilé precis som all annan fisk, beroende av vilka smaker man vill få fram. Stekt i smör med valfria kryddor, suveränt gott.

  • lennali 7 juli 2008

    Hej Agali
    Hittade detta på internet, kanske något som passar, marinaden lät spännande.

    Marinerad tonfisk
    Ingredienser:
    4 skivor benfri tonfisk à 150 g
    1 tsk sambal oelek
    3 msk fisksås
    1/2 dl matolja
    2 msk pressad citron

    Gör så här:
    Rör ihop sambal oelek, fisksås, matolja och pressad citron till en marinad.
    Lägg fiskskivorna i en plastpåse och häll på marinaden.
    Lägg i kylskåp i 1-2 timmar, vänd påsen ett par gånger.
    Låt marinaden rinna av och grilla eller stek tonfiskskivorna i torr panna cirka 3 minuter per sida.

  • matnjutaren 7 juli 2008

    Skrivet av lennali den 7 jul 2008

    Hej Agali
    Hittade detta på internet, kanske något som passar, marinaden lät spännande.

    Marinerad tonfisk
    Ingredienser:
    4 skivor benfri tonfisk à 150 g
    1 tsk sambal oelek
    3 msk fisksås
    1/2 dl matolja
    2 msk pressad citron

    Gör så här:
    Rör ihop sambal oelek, fisksås, matolja och pressad citron till en marinad.
    Lägg fiskskivorna i en plastpåse och häll på marinaden.
    Lägg i kylskåp i 1-2 timmar, vänd påsen ett par gånger.
    Låt marinaden rinna av och grilla eller stek tonfiskskivorna i torr panna cirka 3 minuter per sida.


    Den marinaden är en riktig höjdare! (Y)
    Bra tips du gav lennali! (Y)
    Jag har använt mej av just denna blandningen, många gånger och den är alldeles UTMÄRKT till just, tonfisk. :)
    Tänk bara på att inte steka fisken för hårt, för då mister den sin "klass". 2-3 minuter (max) på varje sida, precis som det står i receptet från lennali. :)

    Lycka till och njut...(Y)

  • Aspholme 7 juli 2008

    Tonfisk, Makrill och Strömming har så kraftig smak i sig, så att jag undviker att smaksätta med annat. Smör, salt och peppar räcker gott.

  • zudette 7 juli 2008

    :o*lägger in en kommentar för att på det sättet spara denna spännande tråd*(Y)

  • matnjutaren 7 juli 2008

    Skrivet av Aspholme den 7 jul 2008

    Tonfisk, Makrill och Strömming har så kraftig smak i sig, så att jag undviker att smaksätta med annat. Smör, salt och peppar räcker gott.


    Håller med dej om att där är smak "så det räcker" i denna underbara fisk! (Y)
    Men måste bara säga att det absolut inte är "fel" att prova på lite andra varianter ibland.:)
    I synnerhet, om man är som jag, "fiskegalen" och äter ofta fisk. Då blir det välkommet med nya, spännande varianter. (Y)

  • Agali 7 juli 2008

    Tack så mycket för era svar, detta ska definitivt testas!
    Tror jag testar den rena fisksmaken först för att se hur det verkligen är, bara lite salt och vitpeppar och steka i smör.
    Sedan ska det marineras! :D

  • Agi007 19 juli 2008

    Hej Agali! Hoppas du fortfarande vill laga tonfisk :p

    Jag brukar pensla tonfiskfilen med olja innan jag saltar och pepprar och steker i en hyfsat varm griddle pan (rafflad stekpanna?!). Det tipset har jag nog fatt av nagon TV-kock.
    Det gar fort att steka filen, 1-2 minuter pa var sida skulle jag gissa for att man inte ska riskera att den blir helt genomstekt, extra viktigt om filen ar tunn.

    Jag ater tonfisk i salad nicoice (agg, grona bonor, potatis, sallad) , men tomat chutney (maste forsoka hitta det receptet igen! (L)) eller tomat och avocado salsa.

  • farmoringer 19 juli 2008

    Jag brukar pensla med olivolja och lite citronsaft. Låter det får dra ett tag sen saltar jag bara tonfisken. Är jättegod att grilla..

  • AstridW 19 juli 2008

    Vi brukar steka filén precis som folk har skrivit, men tänkte tipsa om vad vi brukar äta till! Koka nudlar och blanda med hastigt stekt strimlad purjolök och ev. chili. Som sås brukar vi blanda olja, fisksås, soja och citronsaft (och såklart salt+peppar) Det har vi i små ljuskoppar ((Y)) och sen doppar vi fisken i. Hur gott som helst! Verkligen värt att testa!

  • tirez 11 november 2009

    Super gott att smaksätta tonfisken med wasabi innan den steks lite snabbt på varje sida! Yum!(Y)

  • jimboz 11 november 2009

    Kan detta vara något för dig..Den ser nästan ut som Kobe biff men det är Tonfisk !
    http://recept.nu/1.130921/ake_nordgren/huvudratter/fisk_skaldjur/maguro_tataki_latt_halstrad_tonfisk_med_soja_ingefara_vitlok_och_graslok

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.