Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Äter du LCHF ?

  • Mistys 26 januari 2013

    Jag har noterat att vi är ganska många som äter LCHF här på forumet. Kul tycker jag(Y) att vi är så många som hittad fördelarna. Men ....det skulle vara roligt att veta vilka ni är, hur det går, vad har ni upplevt för positiva effekter?
    Gör ni det för att gå ner i vikt, må bra, IBS, diabetes eller få ner kolestrolet ? Eller kanske "bara" för att äta ren, bra mat som förr i tiden.

    Skulle också vara kul om vi i tråden kunde dela med oss av olika tips, internetsidor som är bra eller recept.

    Själv hittade jag LCHF och började 2011. Ingen speciell övervikt men en mage som blev som en ballong på eftermiddagen och ett sockersug som var rent sjukligt. Jag förstod själv att något måste göras.

    Efter bara ett par veckor kunde jag ha jeansen knäppta hela kvällen och känna mig bekväm, sockersuget försvann, suget efter skräpmat försvann som i ett trolleri. Jag gick ner 4 kilo men det var bara bonus. Nu äter jag strikt i veckorna och äter kanske mer normal LCHF på helgen. Äter ex något LCHF bakverk som semla eller liknande, något glas vin, nötter mm sen blir det relativt strikt på måndagen igen. Detta fungerar sååå bra och jag har aldrig mått bättre. Har inte varit förkyld sen hösten 2010;)

    Ångrar ibland att jag gav mina barn margarin, lätta och lightgrädde i maten när dom var små. Men visste tyvärr inte bättre då. Vad detta gör i kroppen. Men gjort är gjort.

    Jag vet att LCHF är kontroversiellt och att vi alla har olika åsikter så....ni som är emot LCHF och inte testat och fått fördelarna läs gärna, fråga nyfiket men kom inte med pekpinnar är ni snälla;)

    Hur ser din historia ut och har du några bra tips?

  • Marksten 26 januari 2013

    Jag och min fru började med LCHF förra vintern. Vi gick ner i vikt några kilo och vi mådde bra. Men hon har högt kolestrol värde innan. Efter tre månader så kollade hon värdet och det hade skjutit i höjden. Vi blev lite rädda för detta så vi la av med den kosten.

  • Mistys 26 januari 2013

    Vad tråkigt. Var det det onda eller det goda kolesterolet som ökade? Bad ni om att få en AP-kvot tagen? Ofta säger läkarna att man har högt kolesterol men inte om det är det goda eller onda. Då är AP kvoten bättre så man ser förhållandet mellan dom.

    Kolesterol är livsnödvändigt för kroppens celler så det är inte bara av ondo....och då menar jag det goda kolesterolet. Om man äter kolesterol fattigt tillverkar kroppen eget kolesterol för att komma upp i den nödvändiga nivån.

    Jag har sänkt mitt onda men höjt mitt goda\o.

    Här kan du läsa mer ...om du vill;)

    http://www.kostdoktorn.se/den-gamla-kolesterolfobin-borjar-smalta-bort/

    http://www.kostdoktorn.se/kolesterol/

  • Meowsan 26 januari 2013

    Jag äter numer LCHF-kost och har bara vunnit många fördelar med det. Inte bara det att jag gått ner 18,5 kg ännu så länge. Men redan en kort tid efter jag började så kände jag mig piggare, den oroliga magen och värken i knäna försvann. För mig handlar det snarare om en kostomläggning och livsstilsförändring än en trendig diet för att tappa övervikten. LCHF har kommit för att stanna i mitt liv för alltid :)

  • piha63 26 januari 2013

    Jag ska börja med LCHF på tisdag. Då har jag hunnit handlat hem allt jag behöver.
    Har under en längre tid förberätt mig mentalt genom att läsa hur andra har upplevt sina
    liv med LCHF.

    Jag har varit med i viktväktarna en tid, men eftersom jag inte är så förtjust
    i frukt och grönsaker i stora mängder så är det inget för mig. Propointsen räckte aldrig till
    för att jag skulle känna mig mätt en hel dag. Nu hoppas jag verkligen att LCHF kosten ska
    hjälpa mig att bli av med sockersuget och mina 30 kg övervikt.

    Det enda jag grämer mig över är att man tydligen får dålig andedräkt. Är det tillåtet att äta sockerfria halstabletter eller tuggummi. Finns det nåt annat knep att ta till?

  • Mistys 26 januari 2013

    Skrivet av Meowsan den 26 jan 2013

    Jag äter numer LCHF-kost och har bara vunnit många fördelar med det. Inte bara det att jag gått ner 18,5 kg ännu så länge. Men redan en kort tid efter jag började så kände jag mig piggare, den oroliga magen och värken i knäna försvann. För mig handlar det snarare om en kostomläggning och livsstilsförändring än en trendig diet för att tappa övervikten. LCHF har kommit för att stanna i mitt liv för alltid :)


    Tänk..så är det för mig också. Detta är mitt liv nu och jag saknar absolut ingenting. Detta är ingen diet som man avslutar efter ett tag detta går att hålla....alltid. Allt finns att göra/äta fast på ett nytt sätt bara.

    Vad roligt med viktminskningen Grattis{clap}

  • Mistys 26 januari 2013

    Skrivet av piha den 26 jan 2013

    Jag ska börja med LCHF på tisdag. Då har jag hunnit handlat hem allt jag behöver.
    Har under en längre tid förberätt mig mentalt genom att läsa hur andra har upplevt sina
    liv med LCHF.

    Jag har varit med i viktväktarna en tid, men eftersom jag inte är så förtjust
    i frukt och grönsaker i stora mängder så är det inget för mig. Propointsen räckte aldrig till
    för att jag skulle känna mig mätt en hel dag. Nu hoppas jag verkligen att LCHF kosten ska
    hjälpa mig att bli av med sockersuget och mina 30 kg övervikt.

    Det enda jag grämer mig över är att man tydligen får dålig andedräkt. Är det tillåtet att äta sockerfria halstabletter eller tuggummi. Finns det nåt annat knep att ta till?


    Härligt att du ger det en chans. ja man kan få dålig andedräkt i början. Detta är bara ett tecken på att du är på rätt väg dvs att du börjar gå över från kolhydratdrift till fettdrift. Nej halstabletter och tuggummi skulle jag inte rekomendera i början. Innehåller kolhydrater som iof är alkoholer och inte kan tas upp av kroppen men det kan skapa ett sockersug. Du får känna dig för hur du reagerar. Andedräkten försvinner ganska snart som tur är. Här kan du läsa lite tips för nybörjare...om du inte redan hittat dom;)

    http://kolhydrater.ifokus.se/discussions/4e538099d4ebea7f2f0110fa-13-artiklar-jag-som-nyborjare-har-stor-nytta-av?discussions-1

  • piha63 26 januari 2013

    Tack för länken Mistys! Där fanns mycket intressant att läsa. :DD

  • Mistys 27 januari 2013

    Tips;)

    Dessa bakade jag förra söndagen. T.o.m min man som inte äter LCHF och är mycket kräsen tyckte dessa smakade som vanliga om inte bättre. Blir semlor till eftermiddagsfikat idag också.

    http://mariannslchf.se/semlor-lchf/

  • Mistys 27 januari 2013

    Sugen på tacos? Men sett hur många kolhydrater och hur mycket skräp färdigköpt krydda innehåller? Testa detta recept, uteslut maizenan. Ingen skillnad mot köpt , ett utmärkt recept(Y)Egen tacokrydda

  • lena4 27 januari 2013

    Jag och min gubbe har ochså lagt om våra matvanor. Det började våren 2011 när han fick högt blodsocker. Vi följde gi ett tag och övergick sen till lchf. Han gick ner ca 15 kg och jag har hittils gått ner 30 kg. Jag har en del kvar att minska men mår så bra om jag sköter mig. Har fuskat en del nu över vintern, men nu blir det lite hårdare igen. Jag märker att magen blir i olag om jag stoppar i sig fel saker.
    För mig är det ingen diet att äta denna meny utan en livstil.(Y)
    Lena

  • piha63 2 februari 2013

    Idag är det femte dagen som jag äter enligt LCHF.
    Jag har på de här fem dagarna gått ner 3,8 kg. Jag
    förstår ju att det nu i början bara är vatten som
    försvinner, och att det kommer att gå i saktare takt
    sen.

    Jag är iallafall glad eftersom jag var lite orolig
    att jag skulle gå upp av allt fett jag får i mig. (man har
    liksom svårt att tro att det är sant förrän man själv provat)

    Känner redan efter så här några dagar att min mage mår
    mycket bättre efter att jag har ätit nu. :DD

  • Mistys 2 februari 2013

    Skrivet av piha den 2 feb 2013

    Idag är det femte dagen som jag äter enligt LCHF.
    Jag har på de här fem dagarna gått ner 3,8 kg. Jag
    förstår ju att det nu i början bara är vatten som
    försvinner, och att det kommer att gå i saktare takt
    sen.

    Jag är iallafall glad eftersom jag var lite orolig
    att jag skulle gå upp av allt fett jag får i mig. (man har
    liksom svårt att tro att det är sant förrän man själv provat)

    Känner redan efter så här några dagar att min mage mår
    mycket bättre efter att jag har ätit nu. :DD


    Åhhh vad roligt. Grattis till en bra start. Ja man får tänka om och kasta alla gamla myter....att man blir tjock av fett. Har du börjat få några övergångsbesvär? Jag kom lindrigt undan...vissa får värre. Det ända jag fick var en enorm törst. Tänk att man får må så här bra och gå ner i vikt........

  • piha63 2 februari 2013

    Mistys, tack så mycket. :) Jag har ännu inte fått några övergångsbesvär. Just nu mår jag bättre än någonsin, men om och när besvären kommer så känner jag mig beredd att möta dem.

  • lennali 3 februari 2013

    En liten fråga:
    Funkar LCHF och diabetes?

  • Mistys 3 februari 2013

    Att äta LCHF när man har diabetes är absolut det bästa man kan göra. Många tror att LCHF är hokuspokus dränkt i fett......fel,fel,fel. LCHF är riktig mat utan industrins tillsatser ...ungefär som mormor och morfar åt "back in time" ;) när prossesad mat inte fanns. Det man sen också gör är ju att man tar bort kolhydraterna...så mycket som man själv vill. Vissa äter någon potatis/vecka, någon äter rotfrukter, någon tar bort allt, du bestämmer vad din kropp klarar och vad du vill uppnå med att äta LCHF...viktminskning, sänka insulinförbrukningen eller bara må bra helt enkelt. Sen ersätter man energin(sockret) man får från kolhydraterna med fett....lite fett... inte mat badande i fett som vissa tror.

    Kolhydrater är egentligen rent socker och att äta dom är ungefär som att äta godis. Det händer samma saker i kroppen om du äter pasta eller en chokladkaka. Möjligtvis får du i dig mer vitaminer och fibrer med pastan men dessa finns i andra livsmedel också...som inte blir socker. Kolhydrater är inte ett essentiellt ämne dvs kroppen behöver inte få dom tlllsatta via munnen utan kan själv tillverka dessa i levern.

    Om man som diabetiker börjar äta LCHF ska man vara observant på hur blodsockret reagerar. Alla jag läst om har fått sänka eller sluta helt med sitt insulin. Detta få man hålla koll på så man inte tar insulin som vanligt och hamnar för lågt. Finns gott om länkar att läsa om hur bra det är med LCHF och diabetes. Faktiskt har tom socialstyrelsen gått ut nu och börjat rekommendera lågkolhydratkost till diabetiker ( från 2011 ) då man sett de goda effekterna. Att läkare och dietister fortfarande stretar åt andra hållet tror jag har mycket med pengar att göra. Jag menar att diabetes medicin är en stor industri med mycket pengar inblandat och vad händer om alla kan sluta eller minska på sitt insulin? Det är de som tillverkar och tjänar pengar på de sjuka som inte vill kännas vid LCHF....

    Här är några bra länkar:

    http://www.kostdoktorn.se/diabetes/
    http://www.expressen.se/halsa/lars--erik-blev-kvitt-sin-diabetes-med-lchf/
    http://www.lchf-kost.se/diabetes-och-lchf-kost.aspx

  • Mistys 3 februari 2013

    Söndagspizza till middag? Detta pizzadegrecept är det bästa jag testat. Blir väldigt likt vanlig pizza.

    PIZZADEG FÖR EN PLÅT CA 4 PORT

    100g riven smakrik ost gärna västerbotten
    4 ägg
    1/2 dl vispgrädde
    1/2 dl mandelmjöl
    1/4 dl kokosnötsmjöl
    lite salt

    Vispa ägg och grädde med elvisp, vispa i de torra ingredienserna. Rör sen ner osten. Låt vila ca 5 min. Tryck sedan ut degen på ett bakplåtspapper och förgrädda ca 10-15 min 175° tills botten har fått lite,lite färg. Ta ut och toppa med dina favoriter. Ost, tomatsås, pizzakrydda, skinka, kantareller eller....ja vad du vill. Grädda igen tills osten fått färg. Ät och njut....sååååå god!

  • lennali 3 februari 2013

    Tack Misty för det första för din tråd om LCHF och för det andra ditt utförliga svar jag fick. (Y)




    Skrivet av Mistys den 3 feb 2013

    Att äta LCHF när man har diabetes är absolut det bästa man kan göra. Många tror att LCHF är hokuspokus dränkt i fett......fel,fel,fel. LCHF är riktig mat utan industrins tillsatser ...ungefär som mormor och morfar åt "back in time" ;) när prossesad mat inte fanns. Det man sen också gör är ju att man tar bort kolhydraterna...så mycket som man själv vill. Vissa äter någon potatis/vecka, någon äter rotfrukter, någon tar bort allt, du bestämmer vad din kropp klarar och vad du vill uppnå med att äta LCHF...viktminskning, sänka insulinförbrukningen eller bara må bra helt enkelt. Sen ersätter man energin(sockret) man får från kolhydraterna med fett....lite fett... inte mat badande i fett som vissa tror.

    Kolhydrater är egentligen rent socker och att äta dom är ungefär som att äta godis. Det händer samma saker i kroppen om du äter pasta eller en chokladkaka. Möjligtvis får du i dig mer vitaminer och fibrer med pastan men dessa finns i andra livsmedel också...som inte blir socker. Kolhydrater är inte ett essentiellt ämne dvs kroppen behöver inte få dom tlllsatta via munnen utan kan själv tillverka dessa i levern.

    Om man som diabetiker börjar äta LCHF ska man vara observant på hur blodsockret reagerar. Alla jag läst om har fått sänka eller sluta helt med sitt insulin. Detta få man hålla koll på så man inte tar insulin som vanligt och hamnar för lågt. Finns gott om länkar att läsa om hur bra det är med LCHF och diabetes. Faktiskt har tom socialstyrelsen gått ut nu och börjat rekommendera lågkolhydratkost till diabetiker ( från 2011 ) då man sett de goda effekterna. Att läkare och dietister fortfarande stretar åt andra hållet tror jag har mycket med pengar att göra. Jag menar att diabetes medicin är en stor industri med mycket pengar inblandat och vad händer om alla kan sluta eller minska på sitt insulin? Det är de som tillverkar och tjänar pengar på de sjuka som inte vill kännas vid LCHF....

    Här är några bra länkar:

    http://www.kostdoktorn.se/diabetes/
    http://www.expressen.se/halsa/lars--erik-blev-kvitt-sin-diabetes-med-lchf/
    http://www.lchf-kost.se/diabetes-och-lchf-kost.aspx

  • Jess-ab 3 februari 2013

    Skrivet av piha den 2 feb 2013

    Idag är det femte dagen som jag äter enligt LCHF.
    Jag har på de här fem dagarna gått ner 3,8 kg. Jag
    förstår ju att det nu i början bara är vatten som
    försvinner, och att det kommer att gå i saktare takt
    sen.

    Jag är iallafall glad eftersom jag var lite orolig
    att jag skulle gå upp av allt fett jag får i mig. (man har
    liksom svårt att tro att det är sant förrän man själv provat)

    Känner redan efter så här några dagar att min mage mår
    mycket bättre efter att jag har ätit nu. :DD


    Åh, vad avundsjuk jag är! Jag började med LCHF i måndags, och har inte gått ner nånting! Visserligen är jag inte överviktig, väger 59 kg till 168 cm. Men jag har ändå en jättemage som jag skulle vilja minska ner på eftersom jag alltid sett gravid ut efter jag ätit, och på senare tid har den lagt på sig mera fett o byxorna stramar åt rejält. Vill bara gå ner en sådär 5 kg kanske. Men gott är det! I fredags gjorde jag jättegod tacopaj o nu ska jag göra den pizzan Misty skrivit recept på här!

  • Mysans1 3 februari 2013

    Skrivet av lennali den 3 feb 2013

    En liten fråga:
    Funkar LCHF och diabetes?







    Ja, lchf är ursprungligen utvecklad för just diabetiker!!! En av mina bästa vänner har den allvarligare varianten, och hon mår bäst när hon håller sig till dieten, men hon måste ändå kolla sina värden.

    Jag har "levt" lchf i ett par år nu, och mår alldeles utmärkt! Jag behövde inte gå ner i vikt, men kände att jag behövde göra något, jag mådde inte så vidarns bra, alla gånger. Sockerberoende har jag aldrig varit, inte heller har jag någonsin ätit lightprodukter ( läs Den hemliga kocken, den förändrade hela min syn och inställning till mat).

    Ja, jag fick dålig andedräkt i början, och en rätt jobbig huvudvärk, men det försvann efter ett par veckor, och då la jag märke till det ena undret efter det andra!
    Min mage, som alltid varit orolig (läkarna kallade det för stress) lugnade sig. Inte har det kommit tillbaka heller! Och inga alls gaser!
    Jag fick ofta små, kliande utslag på kroppen som var irriterande men inte allvarliga, de är totalt borta!
    Men den största och livsavgörande skillnaden för mig var att den migrän jag fick, 2-3 gånger i veckan, försvann och jag har bara haft 2 anfall på lika många år, och då vid svåra händelser i mitt liv.
    Jag är gladare än förr, utan någon direkt anledning, jag sover bättre än någonsin förr, så JA! sätt igång, tycker jag ;)

    Efter några månader började jag med en dags "fusk" i veckan, dvs att jag fick äta en skiva knäcke ( galen i knäcke) eller någon potatis. Absolut inga mängder, men ändå. Nu (när jag ser tillbaka) så inser jag att det ändå inte är ofta jag fuskat.

    Men glöm inte bort grönsakerna! Vi behöver de vitaminerna och mineraler som är svårt att få i sig annars! Alldeles för många minskar på det också, inte alls bra. Och proppa i er bär!!!

    Ett litet tips: psylliumfröskal är perfekt att ersätta ströbröd med. I köttfärsen, på gratängen & jansson (som du gör på rättika istället för potatis) osv.


    Så, ni som funderar på det, läs recept, planera så att du får i dig det du behöver, koncentrera dig inte bara på att öka fettet.

    Lycka till, det här är vägen till ett bättre liv!

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.