Aromat och grill krydda borde inte finnas, enligt mig förstör man bara maten, färska kryddor, ger en helt annan smak, vad tycker ni?
boz196510 mars 2012
Alla kryddor som används fel kan förstöra en bra matupplevelse totalt. Därmed inte sagt att de inte skulle få finnas, bara att folk borde lära sig att använda rätt krydda vid rätt tillfälle.
Hade en polare en gång som tvunget skulle ha Piffi till allt han åt. Det var i princip bara risgrynsgröten som klarade sig undan hans Piffiburk.
Bumbis10 mars 2012
Jag har inga som helst problem med varken aromat eller grillkrydda. Finns tom vissa rätter som måste ha det för att smaka riktigt gott. Självklart använder jag även färska kryddor men inte till allt.
Mistys10 mars 2012
Jag använder också dessa kryddor till vissa rätter. I ex Lisas falska filé ( recept här på MK) ska det vara aromat i färsen. Sen används det ju andra kryddor också såklart. Var sak har sin plats:p
Har eget kryddland som skördas flitigt vid säsong men aromat och grillkrydda får plats ibland de också till vissa rätter.
Biggan6210 mars 2012
Vem minns inte aromat på knäcke mackan vid skollunchen en gång i tiden.... men dagens vuxna lever än och många levde på detta... men jag gillar inte aromat... piffi ibland
DoctorWho10 mars 2012
Hemgjord grillkrydda gillar jag men inte den köpta, det är för mycket salt i den.
Aromat har jag aldrig gillat.
lena410 mars 2012
Jag älskar grillkrydda.
Det använder jag till det mesta.
maxxess10 mars 2012
Kan inte se något fel med torkade kryddor, använder det ofta. Aromat som smakförstärkare har sin plats ibland. När det gäller grillkrydda så finns det ju många varianter, en riktigt bra grillkrydda är American BBQ Spice Chili & Smoky från Santa Maria.
jas6510 mars 2012
Jag kan inte heller se något fel med aromat eller grillkrydda.
boz196510 mars 2012
Skrivet av maxxess den 10 mar 2012
...American BBQ Spice Chili & Smoky från Santa Maria.
Görgo' i potatismos.
alindalinda10 mars 2012
smaken är som baken. min bror älskar grillkrydda. jag är ett troget fan av örtsalt. det är som en religion här.
The_mama97mia10 mars 2012
Jag använder gärna färdiga kryddblandningar när jag torr-kryddar kött.
Amika11 mars 2012
Jag använder gärna lite grillkrydda när jag gör biffar/köttbullar m.m. Jättegott. Särskilt om man har i lite kryddpeppar också. :)
LinneaThornberg11 mars 2012
andvänder grillkrydda i kalla såser och på pommes, steker aldrig i grillkrydda då de ger en konstig smak enligt mig, men smaken är ju som baken {giggle}
monfo11 mars 2012
varför skulle de inte få finnas? Smaken är väl olika, vad jag tycker är gott tycker kanske du är äckligt och tvärt om. Det är ju därför det finns så många recept här i världen. Jag har en son som skulle kunna skriva att rosmarin borde utrotas för enligt honom förstör det maten.:)
MosterNettan11 mars 2012
Dom flesta kryddblandningar, om jag räknar bort curry, har nån sorts bismak tycker jag. Kan inte sätta fingret på vad det är, kanske är det inbillning bara.
Jag blandar hej vilt bland dom kryddor jag har.
När du säger färska kryddor, menar du örter i kruka då? Det köper jag bara när nåt recept kräver det, annars använder jag mest Santa Marias burkar.
husmusen8812 mars 2012
Har inget emot varken grillkrydda eller aromat, de har olika användningsområden.
Färska kryddor tycker jag dock är rätt trist, många får mer smak om man torkar dem.
Okänd12 mars 2012
Varje kock måste tillåtas att använda just de kryddor och smaksättare som passar just honom/henne. Ett måste är dock att inte krydda för mycket i början av en anrättnings tillblivelse. Smaka i stället - ofta - under tillagningen och tillsätt efterhand de kryddor som erfordras! Särskilt viktigt när det gäller salt. Tänk då också på att åtskilliga kryddor och andra slags smaksättare även kan innehålla salt.
Våra fem smaksinnen, sött, surt, salt, beskt och umami blandas i oräkneliga kombinationer i vår mat och skapar i munnen alla de smaksenstioner som kan sammanfattas i begreppet gastronomi. Aromat, Piffi och andra liknande produkter innehåller glutamat som förstärker smaken på maten, d.v.s. upplevelsen av umami.
"Vad som skiljer mästerkocken från den mediokre är dosering och proportionering av de i rätten ingående ingredienserna." citat från Karl Blunck, tidigare kökschef på Trädgårdsföreningens restaurang i Göteborg och Savoy i Malmö. Dessutom författare till "Gastronomisk handbok", 1:a utgåva 1932, som tidigare användes som lärobok i många kockskolor.
Mamisen12 mars 2012
Grillkryddan är så god till pommes och aromaten i potatismosen tycker jag.
pluggmorsan12 mars 2012
(N) Absolut rätt! Inget för oss som gillar naturliga smaker och dessutom är de inte nyttiga.
Aromat och grill krydda borde inte finnas, enligt mig förstör man bara maten, färska kryddor, ger en helt annan smak, vad tycker ni?
Alla kryddor som används fel kan förstöra en bra matupplevelse totalt. Därmed inte sagt att de inte skulle få finnas, bara att folk borde lära sig att använda rätt krydda vid rätt tillfälle.
Hade en polare en gång som tvunget skulle ha Piffi till allt han åt. Det var i princip bara risgrynsgröten som klarade sig undan hans Piffiburk.
Jag har inga som helst problem med varken aromat eller grillkrydda. Finns tom vissa rätter som måste ha det för att smaka riktigt gott. Självklart använder jag även färska kryddor men inte till allt.
Jag använder också dessa kryddor till vissa rätter. I ex Lisas falska filé ( recept här på MK) ska det vara aromat i färsen. Sen används det ju andra kryddor också såklart. Var sak har sin plats:p
Har eget kryddland som skördas flitigt vid säsong men aromat och grillkrydda får plats ibland de också till vissa rätter.
Vem minns inte aromat på knäcke mackan vid skollunchen en gång i tiden.... men dagens vuxna lever än och många levde på detta... men jag gillar inte aromat... piffi ibland
Hemgjord grillkrydda gillar jag men inte den köpta, det är för mycket salt i den.
Aromat har jag aldrig gillat.
Jag älskar grillkrydda.
Det använder jag till det mesta.
Kan inte se något fel med torkade kryddor, använder det ofta. Aromat som smakförstärkare har sin plats ibland. När det gäller grillkrydda så finns det ju många varianter, en riktigt bra grillkrydda är American BBQ Spice Chili & Smoky från Santa Maria.
Jag kan inte heller se något fel med aromat eller grillkrydda.
...American BBQ Spice Chili & Smoky från Santa Maria.
Görgo' i potatismos.
smaken är som baken. min bror älskar grillkrydda. jag är ett troget fan av örtsalt. det är som en religion här.
Jag använder gärna färdiga kryddblandningar när jag torr-kryddar kött.
Jag använder gärna lite grillkrydda när jag gör biffar/köttbullar m.m. Jättegott. Särskilt om man har i lite kryddpeppar också. :)
andvänder grillkrydda i kalla såser och på pommes, steker aldrig i grillkrydda då de ger en konstig smak enligt mig, men smaken är ju som baken {giggle}
varför skulle de inte få finnas? Smaken är väl olika, vad jag tycker är gott tycker kanske du är äckligt och tvärt om. Det är ju därför det finns så många recept här i världen. Jag har en son som skulle kunna skriva att rosmarin borde utrotas för enligt honom förstör det maten.:)
Dom flesta kryddblandningar, om jag räknar bort curry, har nån sorts bismak tycker jag. Kan inte sätta fingret på vad det är, kanske är det inbillning bara.
Jag blandar hej vilt bland dom kryddor jag har.
När du säger färska kryddor, menar du örter i kruka då? Det köper jag bara när nåt recept kräver det, annars använder jag mest Santa Marias burkar.
Har inget emot varken grillkrydda eller aromat, de har olika användningsområden.
Färska kryddor tycker jag dock är rätt trist, många får mer smak om man torkar dem.
Varje kock måste tillåtas att använda just de kryddor och smaksättare som passar just honom/henne. Ett måste är dock att inte krydda för mycket i början av en anrättnings tillblivelse. Smaka i stället - ofta - under tillagningen och tillsätt efterhand de kryddor som erfordras! Särskilt viktigt när det gäller salt. Tänk då också på att åtskilliga kryddor och andra slags smaksättare även kan innehålla salt.
Våra fem smaksinnen, sött, surt, salt, beskt och umami blandas i oräkneliga kombinationer i vår mat och skapar i munnen alla de smaksenstioner som kan sammanfattas i begreppet gastronomi. Aromat, Piffi och andra liknande produkter innehåller glutamat som förstärker smaken på maten, d.v.s. upplevelsen av umami.
"Vad som skiljer mästerkocken från den mediokre är dosering och proportionering av de i rätten ingående ingredienserna." citat från Karl Blunck, tidigare kökschef på Trädgårdsföreningens restaurang i Göteborg och Savoy i Malmö. Dessutom författare till "Gastronomisk handbok", 1:a utgåva 1932, som tidigare användes som lärobok i många kockskolor.
Grillkryddan är så god till pommes och aromaten i potatismosen tycker jag.
(N) Absolut rätt! Inget för oss som gillar naturliga smaker och dessutom är de inte nyttiga.