En fråga om olivolja

Detta kanske låter märkligt. Jag gör nästan varje dag en sallad till maten. Blandar först en skvätt olivolja med vinäger, slänger i lite örter och rör om. Sen i med grönsaker och rör runt. Detta SKA bli gott, men ganska ofta, särskilt den senaste tiden, så kommer en olja som skär sig med vinägern. Det spelar ingen roll vilket märke det är, jag har testat många, och då och då kommer en olja som inte går att blanda med vinäger för det blir en ganska äcklig smak.

Dock funkar oljan bra att steka i eller i pasta osv, den är inte dålig vad jag kan känna, och datumet har inte varit kort. Rätt trist att behöva köpa 7 flaskor matolja på en vecka som jag fick göra nyss för att få en som funkar med vinäger. Sen kan det gå månader utan att jag får en "dålig".

I butiken visste ingen vad jag pratade om.

Vad är det frågan om här, är den härsken trots att datumet säger bäst före 2013?
Vad tråkigt!
Vad ledsen man skulle bli om man blandat sig en god dressing o sen smakar det illa?

Jag har inte råkat ut för samma sak, gör sällan dressing på det viset nuförtiden, bara jag som uppskattar det. MEN - jag fick ett tips en gång på en himla god dressing
man gnider först skålen med ituskuren vitlöksklyfta (om man är lagd åt det försiktiga hållet...) och sen i med en tsk fransk senap (ljus dijon eller liknande), pytsa på med rödvinsvinäger o sen droppvis med olja, vispa vispa... Smaka av med salt och peppar. OCH trickset - bind ihop dressingen med en liten gnutta mjölk!
Lite generella tips utan att försöka gissa mig till ditt exakta problem:

Olja och vinäger blir en emulsion, per definition skall det vara jäkligt svårt att blanda :-)

Använd rumstempererade ingredienser och kärl, ha inte salt i vinägretten.

Undvik kallpressade oljor, ta en billigare anonym raffinerad olja istället och mixa ordentligt med mixerstav. Smaksätt med lite kallpressad olja först på slutet om så önskas (som vispas i för hand, det kan smaka blä om man hårdmixar kallpressad olja).

Använd ett emulgeringsmedel. Honung och senap fungerar bra, men lite ljummet vatten kan också hjälpa till. Googla emulsion så hittar du säkert fler tips.
Olja och vinäger blandar sig aldrig, om man inte tillsätter en "emulgator". Försöker man ändå vispa ihop olja och vinäger aldrig så intensivt, blir resultatet ändå att vätskorna separerar från varandra. Det spelar ingen roll om man har tillsatt salt och kryddor eller ej.

Prova då med att tillsätta en äggula. Smaken påverkas inte, men resultatet blir att dressingen/emulsionen homogeniseras. Dressingen blir förstås ogenomskinlig, men vad gör det? Dressingen ser bara aptitligare ut.

Smakmässigt gör ibland även en tsk fransk senap underverk.

Redigerat den 29 mar 2012 kl. 11:17
jag fick i dagarna höra att en av grabbarna som jobbar i våran ICA-butik vunnit SM i matkunskap, så jag sökte upp honom och frågade honom om han visste nåt. Han hade heller inget svar men blev nyfiken och skulle höra sig för.

Jag vet att vinäger och olja inte låter sig blandas. Problemet är ju att olivoljan ibland neutraliserar vinägersmaken och lämnar en tråkig smak efter sig. Jag vill ha en skvätt olja i salladen för den hackade vitkålen "glider ner" lättare då, plus att den tillför lite smak. Jag köpte för 2 veckor sen en flaska rapsolja istället och testade vilket gick bra. Ska köra med det istället och se om samma sak upprepar sig vid köp av ny flaska vid ett senare tillfälle.

Redigerat den 30 apr 2012 kl. 00:29
Skrivet av kochang den 26 mar 2012

Detta kanske låter märkligt. Jag gör nästan varje dag en sallad till maten. Blandar först en skvätt olivolja med vinäger, slänger i lite örter och rör om. Sen i med grönsaker och rör runt. Detta SKA bli gott, men ganska ofta, särskilt den senaste tiden, så kommer en olja som skär sig med vinägern. Det spelar ingen roll vilket märke det är, jag har testat många, och då och då kommer en olja som inte går att blanda med vinäger för det blir en ganska äcklig smak.

Dock funkar oljan bra att steka i eller i pasta osv, den är inte dålig vad jag kan känna, och datumet har inte varit kort. Rätt trist att behöva köpa 7 flaskor matolja på en vecka som jag fick göra nyss för att få en som funkar med vinäger. Sen kan det gå månader utan att jag får en "dålig".

I butiken visste ingen vad jag pratade om.

Vad är det frågan om här, är den härsken trots att datumet säger bäst före 2013?



Vad har du för temperatur på oljan och vinägern? När jag gör en av mina dressingar har jag upptäckt att den skär sig om ingredienserna är för kalla eller har olika temperatur. Brukar hälla allt i en bunke men väntar en stund med att vispa ihop det. Vet inte om det är samma problem som du har?
En tanke som slår mig är att oliverna är olika olika 'säsonger' och från olika odlare, kan det vara grejen? Det lär ju bli skillnad på pressning och pressning (är det ett ord? anyway..) även om det är exakt samma sort (tänker typ garn, samma färgnyans kan skilja sig aldrig så lite från färgning till färgning)

Jag tänker att den kemiska sammansättningen kan variera lite, lite grann, vilket påverkar smaken.
Vilket man isåfall antingen kan störa sig på eller vara lite glad för att inte allting alltid är likadant... fast i detta fall är det kanske inte så jättebra...
Japp, jag tror du slog huvudet på spiken där faktist. jag känner ingen lukt/smakskillnad från en flaska till en annan av samma märke, men skillnaden kanske slår ut kraftigare när man blandar med nånting, som vinäger i detta fallet.
Tack för det Sprock.