Flambering?

Då får jag kanske passa på att fråga något annat angående flambering?
Jag har aldrig vågat flambera något för jag tycker det verkar lite farligt... Men jag har något recept där man ska flambera, så kanske borde jag våga testa... Vad ska man tänka på? Man ska väl tex inte hålla stekjärnet under fläkten. Kan man använda vilket stekjärn som helst?
Blir det någon skillnad i smak om man flamberar jämfört med om man bara låter spiten koka så alkoholen försvinner?
Hpppas du inte misstycker Chiyoko...
Jag har 2 rätter som jag flamberar och jag gör det i vanlig stekpanna av gjutjärn eller rostfri traktörpanna. Håll pannan utanför spisen så elden inte sprider sig upp i fläkten. När jag flamberar tar jag som mest 1 dl sprit och det flammar upp rejält och har brunnit ut på mindre än en minut, se foto nedan.

Whiskyflamberad entrecôte

Gott med en god potatis till!

Skrivet av Mellanbellan, 15 may 2008

 

Grönpepparflamberade jordgubbar med apelsinsås

Detta mina vänner, är en höjdare.

Skrivet av Mellanbellan, 21 may 2008

 
När man flamberar så dels bränner man bort spriten, visst,, men det viktigaste är att dels lämnas själva smaken kvar, det är sannt, men så får man en viss smak av just brasan, det ger en viss smakton, om det är efterrätt så karamelliseras viss del av socker, så visst går det att bra steka bort spriten, men man mister en del aromer. Jag brukar även flambera ute på grillen, spektakulärt och poppis, tänk att avsluta en grillsamkväm med coentrau flamberade jordgubbar och glass.

Micce
Skrivet av AnneNi den 5 jan 2010

Kan man använda vanligt teflonjärn? Är tyvärr inte ägare till varken rostfritt eller gjutjärn...

att tända eld i ett teflonjärn låter som en mycket dålig idé. Teflon som brinner kan avge giftiga gaser såsom t ex vätefluorider vilket är farligt att få i sig och det lär både gå ut i luften och hamna i maten. Sedan lär ju teflonbelaget bli förstört direkt. Skall man flambera så får man nog använda en panna utan teflon.

Redigerat den 7 mar 2013 kl. 13:36
Att tänka på vid flambering

- Använd het panna (rostfri, gjutgärn e.dy inte teflon eller aluminium)
- Flytta undan pannan från köksfläkten (brandfara i fläktsystemet)
- Använd inte för mycket sprit (5-8 cl)
- Om du bor i lägenhet tänk på fastighetens brandlarm som kan utlösas.

Avbränningen och framför allt den kvarvarande vätskan av spriten efter att alkoholen brunnit ut ger en god smak åt maträtten. Använd därför inte för mycket sprit då denna kan bli dominant.

De flesta spritsorter med hög alkoholhalt kan användas (efter smak)
Generellt använder jag sprit (wiskey, Cognac etc.) till kött o fisk
Likörer till efterrätter (Grand Mariner etc)

Jag "eldar på" rätt så ofta dels är det festligt och dels blir det gott