Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Godtycke och okunskap.

  • boz1965 26 november 2009

    Nu får det banne mig räcka med okunniga godkännare.

    När man är godkännare på MK bör man väl för tusan hakar åtminstone känna till spisens och ugnens grundläggande funktioner och inte kräva temperaturangivelse när man kör med grillelementet i ugnen. Men vad vet jag? Jag är ju bara kock till yrket, även om jag inte utövar det professionellt längre.

    Dags för lite utbildning av era godkännare MK!!!

  • bakamonkeyprincess 26 november 2009

    Men tänk på sånna som mig?
    Jag har ingen aning om vad det ska vara för temperatur på ugnen, vart i ugnen maten/brödet/bakverken ska stå. osv...? :o

  • boz1965 26 november 2009

    Jovisst, jag kan förstå dig helt och fullt. Men det var egentligen inte det tråden gällde, utan att det verkar som om varje godkännare tolkar reglerna på sitt eget lilla sätt istället för att stämma av med varandra så att det blir en enhetlig linje som det är tänkt att det ska vara (föreställer jag mig iaf). Det en godkännare tycker är okej och släpper igenom tycker en annan är helt galet och vice versa. Och så menar jag att det inte får gå till om man vill vara en seriös sajt. Eller om man vill behålla godkännarsystemet alls. Det finns andra sajter som har skippat all manuell behandling av inskrivna recept och som ser till att recepten blir korrekta och enhetliga redan från start genom en väl uttänkt inmatningsprocedur.

  • martina63 26 november 2009

    Skrivet av boz1965 den 26 nov 2009

    Jovisst, jag kan förstå dig helt och fullt. Men det var egentligen inte det tråden gällde, utan att det verkar som om varje godkännare tolkar reglerna på sitt eget lilla sätt istället för att stämma av med varandra så att det blir en enhetlig linje som det är tänkt att det ska vara (föreställer jag mig iaf). Det en godkännare tycker är okej och släpper igenom tycker en annan är helt galet och vice versa. Och så menar jag att det inte får gå till om man vill vara en seriös sajt. Eller om man vill behålla godkännarsystemet alls. Det finns andra sajter som har skippat all manuell behandling av inskrivna recept och som ser till att recepten blir korrekta och enhetliga redan från start genom en väl uttänkt inmatningsprocedur.


    Håller med!

    När jag ville lägga in ett recept på Johannesört-snaps, fick jag nobben för att godkännaren inte viste vad det var för blomma i receptet, hon/han hade kollat i ett lexikon och sett att johannesörtblomman var gul och kunde inte begripa varför snapsen blev röd....:@

  • boz1965 26 november 2009

    Då kanske den personen blir riktigt förbryllad när h*n inser att saffranspistillerna är röda och lussebullarna blir gula... :p

  • The_mama97mia 26 november 2009

    Jag har ibland också retat mig på detta med att man får ett recept icke godkänt på konstiga grunder.
    Tycker som du skrev boz att det bästa vore att skippa godkänneriet och istället ha en juste inmatarfunktion - som gör att det blir strömlinjeformat...

    Som det är nu så finns ju "gamla" recept kvar i alla fall, det är ju mkt det som gör att det finns 25 likadana recept på ex kärleksmums eller vad det nu kan vara. DET tycker jag är störande.

  • The_mama97mia 26 november 2009

    Kan ju tillägga att godkännarna gör ett ok och helt ideellt jobb och det borde inte behövas KORREKTUR-läsare här... Om man lägger in ett recept borde man kunna få titta igenom det för korrekturläsning o godkänna själv, om ni förstår hur jag menar.

  • boz1965 26 november 2009

    Använder man dessutom Firefox som webbläsare så har den inbyggd stavningskontroll medan man skriver. Bra va? (Y)

  • anluk 26 november 2009

    Firefox funkar ju iinte med särstavningar......
    Dessutom måste jag som godkännare säga att visst vi kanske är onödiga men då kommer det komma recept som hur man häller upp ett glas vatten - recept på blandsaft mm mm men visst kör på det om det är bättre

  • boz1965 26 november 2009

    De här sajterna är ju inte precis utan kontrollfunktioner, så det där med instruktioner i hur man "häller upp vatten" förekommer verkligen inte på de sajterna. Anmälningsfunktion finns och det görs stickkontroller. Och särskrivningar har jag sett i flera recept på den här sajten också, så det argumentet håller inte heller. "Recept på blandsaft"? Visst, det är väl okej om man ger ett recept från grunden. Men det är fortfarande inte det jag vänder mig emot, det är godtycket som råder i bedömningarna av recepten. Ni har ingen gemensam linje, som det verkar, utan det blir alltför ofta lite "hursomhaver" med den saken.

  • Countrygirl 26 november 2009

    Opera har också stavningsprogram medan man skriver. Kommer aldrig använda explorer igen.

  • boz1965 26 november 2009

    Här är motivationen angående receptet nedan:



    "Hur många grader ska ugnen stå på vid gräddning? Lägg även till hur länge den ska gräddas."

    Personen som har skrivit detta har uppenbarligen inte de grundläggande kunskaper i matlagning som trots allt borde vara ett krav för en godkännare.

    Det står absolut ingenting om "gräddning" i receptet. Däremot ska rätten GRATINERAS, vilket är en väldig skillnad. Vid gratinering anges varken gradtal eller tidsangivelse. Vid gratinering ger man rätten en yta. M.a.o. är den egentligen färdiglagad redan när man sätter den under grillelementet i ugnen, den ska bara ha färg - inget annat.

    Du som skrev den här märkliga motivationen får gärna svara på kritiken.

  • monfo 27 november 2009

    Har ett förslag: Kan det inte finnas en knapp som det finns här i matprat, anmäl. Då kan den som upptäcker fel klicka där och någon kan kolla receptet.
    Löser inte problemet med dubbletter men om det blir enklare att skriva in så får vi fler recept totalt.
    Själv drar jag mig för att skriva in något numera, olika regler för olika godkännare är anledningen

  • daniely 27 november 2009

    Hej,

    Det finns regler uppsatta för godkännarna vad de ska låta vara och vad de ska skicka tillbaka. Visst, ibland glömmer man bort en regel och ibland blir det fel på annat vis så som blomman ovan, godkännarna kan inte veta allt från början, men vad jag har sett så följs reglerna av godkännarna bra och dom gör ett grymt bra jobb i mina ögon. Skulle ni se vad dom gör dagligen skulle ni nog gå och lägga er på grund av trötthet, och detta gör dom för att annat folk (tex du) ska få ett bra receptarkiv. Skulle vi inte ha regler skulle recepten inte kunna användas i tex inköpslistan. Visst vi skulle kunna göra så man inte kan fylla i något själv utan är tvungen att välja i en massa dropdownboxar men den metoden tror jag inte på själv, tänk om något saknas? Skulle allt finnas med i dessa dropdownboxar skulle man behöva scrolla i evigheter om man vill ha en ingrediens långt ner i alfabetet. Utan reglerna skulle Matklubben bli så som de gamla recepten är, som ofta klagas på att dom inte följer reglerna. De gamla recepten är dock undantagna dessa regler eftersom vi inte hade regler på den tiden.

    Vad gällande gradantal på ugnen och hur länge vad man nu bakar bör vara inne är en självklarhet för mig att det ska finnas med i receptet, jag skulle inte kunna baka ett skvatt om det inte stod med. Alla här på Matklubben är inte kockar, visst några är lite mer rutinerade i köket än andra men jag kan nästan säga att 80% av besökarna här på Matklubben behöver denna angivelse.

    Jag låser denna tråden för jag ser inget vettigt komma ur den, vill ni klanka på godkännarna kan ni göra det genom PM till mig så bestämmer jag vad som är relevant kritik och vad som inte är, just denna tråd är det inte och det ska dom inte behöva läsa.

    Med vänliga hälsningar
    Daniel Ylitalo
    Matklubben.se

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.