Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Grå starr

  • Gul13 2 september 2014

    Får man ställa en ikke matrelaterad fråga här tro?
    Jag var till optikern och fick besked om att hon var ganska säker på att jag har gråstarr ... riktigt illa på ett öga, lite mindre illa på det andra.
    Men herregud; Jag är bara 46 år snart. Hur gammal var du när du när du fick diagnosen grå starr? Hur illa ska man se för att de ska ta körkortet? Körkortsfrågan tar jag förståss även med läkaren när jag får tid hos en sådan. OM det verkligen är gråstarr.

  • sikaal 3 september 2014

    Jag var ca 60 år när blev diagnostiserad. Optikern skrev remiss till ögon, (optiker får göra det), med hänvisning till vårdgarantin. Det var för att få utlåtande så snart som möjligt, eftersom jag jobbade då. De som förvärvsarbetar har kortare väntetid, då det ju gäller försörjning. Jag vet inte hur lång väntetider för operation ni har hos dig, men jag behövde inte vänta så många månader.
    Jag har inte hört någon som har blivit av med körkortet för grå starr, man behöver ju inte vänta tills man blir blind innan man blir opererad idag.
    Dra dig inte för operation, jag tycker det är jobbigare att gå till tandläkaren än att operera bort grå starr.

    Lycka till
    Lena

  • Gul13 4 september 2014

    Tack Lena. Nej op oroar mig inte . Jag bara kände att ... suck vad jag blev gammal på en gång!
    Som det är idag ser jag ganska dåligt (närsynt) redan utan starr.
    Det är väl ganska lång väntetid på op i vårt län men jag drar mig inte för att åka Sverige runt. Och är man så "ung" som jag och jobbar fortfarande som du säger så kanske tiden är kortare.

  • sikaal 4 september 2014

    Jag kan tala om att du får bättre syn efter op. De sätter inte in en "defekt" lins. Har du inte brytningsfel kommer du att märka stor skillnad!
    Alltid något att glädjas åt!
    Jag tycker förresten du är ung, min som är 45 och han är ju "bara barnet". :DD

  • Gul13 4 september 2014

    Ja det sa optikern oxå. Att jag skulle se till att få bättre lins så att jag får bättre syn
    (nu har jag -7.5 i styrka och det beror inte på starren). Inget ont som inte har något gott med sig :-D alltså. Men som sagt: Jag tycker jag är för ung! Eller ja det tyckte optikern oxå men hon konstaterade att alla är olika. Klen tröst dock.

  • singelkocken 18 september 2014

    Grå starr
    Har du märkt själv att du sett lite grumligt, eller är det så
    att "bara" optikern sett så är det på gång, men läkare
    bedömer om det är dax för op.
    Har själv op båda ögonen för starr, är 51 år.
    Efter op får du fortsätta köra bil, men det tar några veckor
    innan det är läkt. Du får droppar att droppa några ggr/dag i ca
    1 mån ung. Ingen större smärta, lokalbedövning, bara lite irritation,
    Men OJ vad klart man ser efteråt,

  • MosterNettan 10 oktober 2014

    Jag var 62 när jag var till optikern som skrev remiss för utlåtande på sjukhus. Jag fick vänta rätt länge ca 8 månader innan det var dags för op.

    Det gick som en dans (jag var ganska sjåpig innan) och jag såg som en "hök" efter nån dag bara. Nu har mitt andra öga börja grumla så det är väl dags att träffa optikern igen.

    Det där om körkort vet jag inte, eftersom jag inte har tillgång till bil blev den frågan aldrig aktuell. Har du bara gråstarr på ett öga så ser du ju som vanligt med det andra och då ska det väl inte ha nån inverkan på körkort. Kan väl jag tycka då förstås.

    Lycka till!

  • BrommaPappan 11 oktober 2014

    Jag fick det när jag var 32. Blir snabbare sämre/grumligare när man är ung fick jag höra. Optikern kunde väl se lite spår med "kikaren" men misstänkte det då synen blev snabbt sämre. Två enkla snabba operationer och man var på banan igen. 5 år senare fick jag efterstarr, (något ca 50% får) men det skjuter man bort med laser, tar en minut, utan smärta, bedövning eller annat... bara pupillvidgande.
    Idag känns allt som förr, typ. Man behöver ju progressiva glasögon då de artifisiella linserna inte kan fokusera på olika avstånd.

  • Hilmer54 13 oktober 2014

    Jag har opererat höger öga vid 52 år,
    ställde frågan till ögonläkaren om åldern och grå starr.
    Det svar jag fick var att man kan födas med grå starr.

  • tomalma 14 oktober 2014

    När man gör en gråstarr operation kan man sätta in linser som korrigerar alla dina synfel så att du slipper glasögon efter operationen. Den bästa linsen nu är treslipad så att du kan se på långt , mellan och nära avstånd det går också att korrigera astigmatism. Men sådana linser sätter inte landstinget in utan man får göra det privat. Har själv gjort det för drygt 2år sedan fungerar bra på alla avstånd.
    Mest bara fördelar men ger lite ringar som glorior runt lampor när det är mörkt ute, lite svårare att läsa om det är skumt dåligt ljus.
    Jobbar själv som optiker och gör för och efter undersökningar för RLE/gråstarrs operationer och vi samarbetar med Ögonlasern som gör operationerna.

  • mittSkafferi 22 oktober 2014

    Gå till en ögonläkare först. För jag har en släkting som en optiker hade sagt hade lite grå starr. Och när hon gick till sin ögonläkare så sa han att det hade hon verkligen inte!

  • mittSkafferi 22 oktober 2014

    Sen beror ju detta med grå starr på hur mycket man varit i solen utan bra solglasögon. Har man slarvat så kan man säkert få grå starr tidigare.

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.