Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Kokar ni bären?

  • smulpajen1 5 april 2012

    Hej!

    Måste man alltid koka/upphetta köpta bär innan de äts (för att döda ev bandmaskar, parasiter och dyl)? Vissa hävdar att detta måste göras medan andra inte bryr sig. Finns det några föreskrifter på detta? Är det skillnad om man köper frysta eller färska bär? Är det skillnad på olika sorters bär, dvs odlade eller vilda eller beror det på vilket land de är importerade ifrån? Älskar bär: i desserten, till glass, i smoothies eller i tårtor. Men i nuläget undviker jag dem helt och hållet bara för att jag inte vet.

    Visst, att plocka sina egna bär är ju det bästa och det även jag föredrar, men då man inte har den möjligheten....
    Måste man hålla sig till sylt som är ordentligt kokt (men detta är ju inte lika gott och säkert inte lika rikt på vitaminer heller).

    Hur gör ni?

  • The_mama97mia 5 april 2012

    Bra fråga, jag köpte fina frysta hallon på Netto -då stod det på påsen att bären måste upphettas först. I h-e jag gjorde, köpte dom ju för att ha som dekoration, jättefina stora och toppiga...

  • jen_has 5 april 2012

    Lite skit rensar magen ;)

  • husmusen88 5 april 2012

    Har köpt frysta hallon någon gång och sen färska jordgubbar på våren och sensommaren om jag inte plockar dem själv.
    Gör oftast sylt av dem ändå så har aldrig funderat på några ohyreproblem.. Men vill man känna sig säkrare antar jag att man bör frysa dem i 48 timmar innan man äter dem.

  • The_mama97mia 5 april 2012

    FÖrlåt svarade inte på frågan ang färska bär, de sköljer jag.

  • smulpajen1 7 april 2012

    Hittade just denna länk:

    http://www.evira.fi/portal/se/livsmedel/information_om_livsmedel_/livsmedelsfaror/begransningar_i_anvandningen_av_livsmedel/utlandska_djupfrysta_hallon

    Så att djupfrysa bären verkar inte vara ngn garanti, tyvärr!

  • irrevirre 7 april 2012

    Oh fy! Nu fick jag veta nått jag inte ville... Bandmask bläääää

  • Okänd 7 april 2012

    Har funderat på det också och jag tror att trädgårdbär eller odlade(som amerikanska blåbär t ex) där vilda djur inte finns i närheten behöver inte värmas upp däremot skogsplockade bär är nog ett måste, frysa hjälper inte har jag läst...

    Det är rävar som bär på den masken om jag minns rätt.

    Och den "skiten" rensar nog inte magen, vi som älskar plocka blåbär...

  • Roggan 8 april 2012

    De flesta bär jag äter plockar jag själv. Senaste årens larm om vinterkräksjuka, som mest troligt har koppling till köpta frysta hallon, har gjort att de gånger jag köper frysta bär kokar jag dem. Bandmask har väl bara hittats i några enstaka rävar än så länge i ett fåtal områden i Sverige. Men man bör kanske tänka sig för om man plockar bär där man hittat dessa smittade rävar. Det vore mycket tråkigt om vi får in bandmasken på "allvar" i Sverige. :'(
    Det får nog anses tämligen ofarligt att äta plockade bär här än så länge...

  • LinneaThornberg 8 april 2012

    kokar alltid mina bär, är rädd för allt "skräp" , man kan alltid garnera med nått annat :)

  • irrevirre 8 april 2012

    Men om man köper färska bär i butiken eller plockar jordgubbar på självplocksland...?
    Finns det risk då?

  • The_mama97mia 8 april 2012

    nej då Irrevirre, det törs jag nästan sätta min heder på...
    Men tänk själv - om du plockar skogshallon? Sköljer du dom då? Det gör inte jag. DÄrem,ot om jag köper jordgubbar. Dom sköljer jag.
    I of s jordgubabr på självplock kanske jag också sköljer - vill ju inte ha jord på dom! Även om de heter jordgubbar.
    Men det där med dvärgbandmask - lägg av, tror det är överdrivet SIvert

  • irrevirre 8 april 2012

    Puh, det var skönt att höra för dessa godingar skall ju vara just färska.. annars försvinner själva grejen ! Jag brukar skölja jordgubbarna snabbt, innan de snoppas, så de inte skall bli vattniga. På sommaren under jordgubbssäsongen plockar jag flera gånger, för att använda direkt. Vi bor bara några meter från en självplocksodling, det känns lyxigt{eat}

  • Roggan 9 april 2012

    Du kan nog vara lugn Irre... Tror inte livsmedelsverket har gått ut med några varningar ännu! Förresten, måste ses snart! :)

  • irrevirre 9 april 2012

    Ja, det måste vi verkligen! Grillning och sång önskas{party}

  • husmusen88 9 april 2012

    Skrivet av The_mama97mia den 8 apr 2012

    nej då Irrevirre, det törs jag nästan sätta min heder på...
    Men tänk själv - om du plockar skogshallon? Sköljer du dom då? Det gör inte jag. DÄrem,ot om jag köper jordgubbar. Dom sköljer jag.
    I of s jordgubabr på självplock kanske jag också sköljer - vill ju inte ha jord på dom! Även om de heter jordgubbar.
    Men det där med dvärgbandmask - lägg av, tror det är överdrivet SIvert


    Beror mycket på vart du bor i landet, det finns ställen längre ner i Sverige där jag skulle passa mig noga faktiskt.

  • lazzekock 9 april 2012

    Mitt tips är KOKA BÄREN SÅ SLIPPER NI BANDMASK O SALMONELLA O ANDRA OTREVLIGHETER..!!!! ALLTID TYP EN PASTÖRISERING!!!! BÅDE KÖPTA O PLOCKADE...LÄS PÅ!!

  • irrevirre 9 april 2012

    Nu får jag säga som Ranelid: " herrrrrrrrregud! "
    Så många äter aldrig färska bär. Aldrig får man vara glad, inte ens det som är nyttigt är nyttigt SUCK:'(

  • svengelsk 9 april 2012

    En fransk vän sade för många år sedan att man absolut inte fick äta råa blåbär p.g.a. något som spreds av rävar. Några av dem måste väl ha raskat över isen eftersom det nu spridits sig till Sverige.
    Här i England har jag inte hört talas om några risker med färska bär, men norovirus har vi ju så vem vet.

  • sikaal 9 april 2012

    Som min far sa: "Man kan ramla ur sängen och bryta nacken också!!!" Man kan inte vara rädd för ALLT, då orkar man inte leva!
    Vet man att det finns smitta i vissa områden, skall man naturligtvis inte äta färska bär därifrån, men jag tänker i alla fall inte gå till överdrift!
    Längtar redan efter att få plocka smultron och jordgubbar!

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.