Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Kol eller gasolgrill, fördelar resp. nackdelar?

  • uffegw 16 juni 2008

    Grillning är för de flesta en sommaraktivitet. Själv grillar jag utomhus hela året. Vid min grillning används endast kol eftersom jag någon gång bestämt för att kol är bättre än gasolgrillning. Dessa två sätt att grilla kan ofta skapa diskussion bland grillare.

    Skulle vara kul att få igång en diskussion om vad som är bäst av dessa två sätt att grilla. Kanske kan någon övertyga mig om att skaffa en gasolgrill. Vem vet?

  • The_mama97mia 16 juni 2008

    Bra fråga, jag har funderat mkt på gasolgrill, har aldrig testat det själv, men har njutit av att se på License to Grill i Tv4+, där kocken arbetar mkt med gasolgrill.
    Det verkar vara möjligt att ställa in exakt temperatur vilket måste vara en fördel för mkt indirekt grillning.

    Själv kör jag på min älskade Weber, med briketter och eltändare och jag tycker det är suveränt. Men inget är väl så bra så det inte kan bli bättre. Hoppas det kommer mycket synpunkter och erfarenheter av gasolgrill här.
    (Y)

  • frucaos 16 juni 2008

    Vi har en gasolgrill som vi använder massvis. (en Trio, fd primus tror jag)
    Fördelarna är väl som tidigare nämnt att det går lätt att ställa i temperaturen, och då vi har två element eller vad de nu heter så kan vi har två olika temperaturer också. Stänger man locket så kan man hålla maten varm på ett galler högre upp.
    Det går snabbt att få grillen varm, vilket ju är kanon för hungriga magar.
    Nackdelen är väl att man inte får riktigt så god röksmak på maten - men det kan åtgärdas med att lägga några träbitar av önskad sort i lite aluminiumfolie i grillen - då får man mer rök/grillsmak. Man ska heller inte vara alltför noggrann med rengöringen mellan gångerna - fettet som ramlar ner genom gallret kan gott få ligga där och osa - det ger god smak till maten. Det räcker med att storrengöra när det är dags att ställa in den för säsongen.
    Det var våra erfarenheter - vi är väldigt glada i vår gasolgrill!(L)

  • enAnnan 16 juni 2008

    Jag har oxå funderat på gasolgrill flera ggr då vi grillar mycket och även här året runt. :)
    Jag tror att det är en vanesak. Och just som mama97mia skriver skulle fördelen med en gasol vara att kunna reglera värmen, perfekt till stora köttstycken.
    Jag har ju såklart sett samma program.

    Men jag gillar lukten av kol, så enkelt är det. Knäppandet och soten. :D

  • Bianca 16 juni 2008

    Jag nyttjar kolgrill och med eltändare som är helt suveränt. Läste senast idag någonstans(nån webtidning tror jag) att gasolgrill är sämre för klimatet för den alstar koldioxid. Själv har jag till båten en liten portabel gasolgrill ,för som någon skrev här ovanför; det går snabbt när man är hungrig! (Y) Mitt tips på hur man rengör lavastenarna är att koka dem i lite diskmedelsvatten så blir de nästan som nya igen.
    HEJA KOLGRILL!!

  • Glitterfia 16 juni 2008

    Vi har en stor gasolgrill och det är det bästa vi investerat i. Jag är bekväm av mig och det är så snabbt och enkelt att komma igång med att grilla samt grilla många olika saker samtidigt. Vill inte ha en kolgrill igen som man ska släpa hem briketter till i tid och otid.
    Gasolgrill passar oss perfekt (L)

    Finns gasolgrillar i alla storlekar

  • jas65 16 juni 2008

    Inget går upp med kol, man kan aldrig ersätta kolen med gasol och få ett lika gott grillkött. Det är lätt att reglera temperaturen med kol som med en gasol grill. Jag har provat båda alternativen.
    Okej gasolgrill duger gott vid direkt grillning men inte vid indirekt grillning såsom ex barbeque.
    Så tycker jag i allafall. Min smoker / grill är kanon.
    Mvh
    Höfta mera vid grillen

    Ranking:
    Kol grill
    Gasolgrill med 4 brännare
    Grilla i ugnen inomhus.

  • ikah 16 juni 2008

    Köpte en gasolgrill nu till sommaren och det vi har grillat hittills är vi jättenöjda med den(Y)
    Den har gjutjärns galler och platta.
    Hade svårt att få rätt värme med kolgrill plus att det brann ut så fort. Därför är gasol grillen ett mycket bättre alternativ för oss.
    Några fördelar som jag tycker är att gasol är mycket snabbare varm, man slipper släpa på kol och tändvätska, kan reglera värmen bättre men nackdelen är just att man inte riktigt får grillkolssmaken men det är alltid för- och nackdelar med allt.

    Lustigt det som Bianca skrev att gasolgrillen är sämre för miljön för inte så länge sen läste jag likadant om kolgrillen. Att det inte var bra att grilla med kol för det var skadligt för miljön och mänskan:o.
    Vad ska man tro på?

  • mamma06 16 juni 2008

    Vi köpte en gasol grill för några sommrar sedan ,men nu så står den bara i garaget, Kött som är grillat på kol grill är så mycket gadare..Så nej tack till gasolgrill!

  • jas65 16 juni 2008

    Skrivet av jas65 den 16 jun 2008

    Inget går upp med kol, man kan aldrig ersätta kolen med gasol och få ett lika gott grillkött. Det är lätt att reglera temperaturen med kol som med en gasol grill. Jag har provat båda alternativen.
    Okej gasolgrill duger gott vid direkt grillning men inte vid indirekt grillning såsom ex barbeque.
    Så tycker jag i allafall. Min smoker / grill är kanon.
    Mvh
    Höfta mera vid grillen

    Ranking:
    Kol grill
    Gasolgrill med 4 brännare
    Grilla i ugnen inomhus.


    Vill även tillägga att jag tror också att valet av grill är avgörande för vilket intresse man har för grillning / barbeque. Visst det går mycket snabbare med gasol, men grillning / barbeque är en livsstil.

  • The_mama97mia 16 juni 2008

    Måste bara försvara min lilla Weber ändå, jag tänder med eltändare, använder briketter o grillar ekonomiskt, dvs när jag är färdig släcker jag o sparar ju kol/briketter till nästa gång....

  • Lindanemon 16 juni 2008

    Skrivet av mama97mia den 16 jun 2008

    Måste bara försvara min lilla Weber ändå, jag tänder med eltändare, använder briketter o grillar ekonomiskt, dvs när jag är färdig släcker jag o sparar ju kol/briketter till nästa gång....


    va, kan man göra det??? :o
    Hade jag ingen aning om! Hur gör man? Jag vill inte slösa om jag kan spara... :p

  • The_mama97mia 16 juni 2008

    jamen alltså så fort jag grillat klart, så stänger jag alla spjäll. Då dör ju elden

    Sen finns det n "body" av gamla briketter kvar till nästa grillning.

  • anluk 17 juni 2008

    Jag föredrag KOL. Har haft en gasolgrill men var inte alls lika gott som vanlig kol-grill. Men det är ju min smak och alla tycker vi ju olika. (Y)

  • uffegw 17 juni 2008

    Skrivet av mama97mia den 16 jun 2008

    Bra fråga, jag har funderat mkt på gasolgrill, har aldrig testat det själv, men har njutit av att se på License to Grill i Tv4+, där kocken arbetar mkt med gasolgrill.
    Det verkar vara möjligt att ställa in exakt temperatur vilket måste vara en fördel för mkt indirekt grillning.

    Själv kör jag på min älskade Weber, med briketter och eltändare och jag tycker det är suveränt. Men inget är väl så bra så det inte kan bli bättre. Hoppas det kommer mycket synpunkter och erfarenheter av gasolgrill här.
    (Y)

  • uffegw 17 juni 2008

    Tack för alla synpunkter om fördelar resp. nackdelar med grill eller gasolgrillning. Kan inte direkt påstå att jag fått något svar. Jo förresten, det har jag fått. Det är den individuella smaken som avgör. Som sagt smaken är som baken......delad.

    Har dock inte blivit övertygad om att jag bör övergå till gasol. Så tills vidare fortsätter jag min kolgrillning ett par tre gånger i veckan.

  • mykolo 17 juni 2008

    KOLGRILL(Y)

    Vi har nu efter att ha använt gasolgrill i väldigt många år bytt upp oss:D till en kolgrill (Weber GOLD).
    Tänk så mycket godare det blir i en kolgrill, det kunde jag inte tro - vi har prisat vår elgrill.
    Visst tar det längre tid att förbereda grillningen med kol - men det är det värt. // Eva

  • Bianca 17 juni 2008

    Hittade denna artikel när jag googlade runt och försökte hitta den artikel om klimathot som jag refererade till tidigare. Ska söka vidare men bifogar en länk nedan som kan vara tänkvärd

    http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/cancer/article551323.ab

  • Bianca 17 juni 2008

    Här är länken om kol vs gasolgrill

    http://www.scan.se/aciro/websidor/visasida.asp?idnr=gjTAJ6DeMC3KeEzhdljEMJcVrfnLFBXg4YaB5V3MNEHhCJWWF1HCrG7geNmT

  • The_mama97mia 17 juni 2008

    Vill tipsa om Sverker på TV1 ikväll, PLUS Sommar. Han ska testa både grillkorv och kolgrillar.... Det ska jag försöka se i alla fall, undrar vilka grillar som åker i tunnan???

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.