Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Krukväxtråd

  • farmoringer 20 juli 2008

    Ja det här handlar inte om mat...........

    Min porslinsblomma håller sakta men säkert på att dö för mig. Jag vet inte hur man gör för att pigga upp den.
    Kan man ta sticklingar?
    Kan man dela plantan utan att den dör?
    Kanske någon med gröna fingrar som kan hjälpa mig?

  • Vivoplena 20 juli 2008

    Näringsvattnar du?

  • farmoringer 20 juli 2008

    Ja, ibland.

  • Vivoplena 20 juli 2008

    Om någon av mina växter ser lite trött ut brukar jag "näringschocka" dem nån vecka. Näringsvattna lite, lite varje dag, alltså.

  • farmoringer 20 juli 2008

    Okej...........Men annars, kan man ta sticklingar och i så fall hur?.

  • Okänd 20 juli 2008

    Har du vattnat för mycket,farmoringer?
    Man kan även övergöda växterna....Det har jag lyckats med....Det luktade nån sorts gas om mina stackars blommor,en del klarade sig och en del fick avsluta på komposthögen.:(
    Kanske kan du ta skott och resten av blomman provar du med att plantera om.
    Lycka till.

  • Lindanemon 20 juli 2008

    Min första porslinsblomma tog jag från min kompis moster, precis som en vanlig stickling. Satte den i vatten, och när rötterna kom planterade jag den. Den hängde med i många år och blommade rikligt... Fast den fick inte så mycket näring, har fått för mig att mörkgröna växter inte ska ha så mycket....

  • zudette 20 juli 2008

    Här står det lite om hur man sköter en porslinblomma - kanske inte hjälper dig direkt, men här beskrivs oxå hur man tar ett skott! - verkar vara lätt!

    http://hem.fyristorg.com/ullaberg/hoya.html

    Nu förstår jag att det kanske finns olika sorter av porslinsblomman men jag har själv fått skott av porslinsblomma som jag lät rota i ett glas på fösterbrädan som jag sedan planterade med mycket lyckat resultat!

    LYCKA TILL!!!

  • zudette 20 juli 2008

    hmmm.... såklart hade jag vatten i glaset där jag lät växten rota - bara för att förtydliga mig själv, om nån undrade....:p

  • farmoringer 20 juli 2008

    Jag vattnar inte för mycket, högst en gång i veckan....och näring blir det sällan. Den är väldigt gammal så kanske det är dags för den att dö..
    Lindanemon: tog du bara ett blad som stickling?

  • Lotten_J 20 juli 2008

    Min första tanke ang porslinsblomman.....har den fått för mkt vatten? En gång i veckan kan faktiskt vara för mkt just för den blomman, bra om den får torka helt mellan vattningarna. Är den gammal? Den kan ju också behöva ny jord för att piggas upp men den bytes enbart på våren. Växtnäring skall den bara ha en gång per månad vår-höst. Den kan även behöva beskäras och då gör man detta efter blomning. Inte lätt detta med blommor men jag brukar faktiskt ha tur med mina krukväxter, sämre är det med blommorna i trädgården ha ha......

  • farmoringer 20 juli 2008

    Jag känner alltid me fingret så att det är riktigt torrt i krukan. Fuktigt= inget vatten. Men det var ju det där med jorden då. Om jag tar ur den ur krukan så ryms den inte mer, tror jag, och det är redan så stor kruka att jag inte vill ha större kruka. För jag tror att det är mest rötter nu. Och det är där då som jag är osäker också. Hur mycket rötter vågar man ta bort utan att den dör??

  • Lindanemon 20 juli 2008

    Nej, jag tog nog 3-4 blad på en gren, men grenen var längre, de nedersta bladen tog jag loss. Sen hade jag bara ett söderfönster i min första etta, så den stod väldigt ljust och soligt.

    Hoppas det funkar för dig att få den att "få barn". :p

  • farmoringer 20 juli 2008

    Ja, jag måste våga testa. Den ser så tråkig ut just nu och nåt måste göras..

  • Poppie 20 juli 2008

    Har du kollat undersidan av bladen, så blomman inte fått "saker" :@ på sig? Då kan de också se lite hängiga och halvdöda ut

  • farmoringer 20 juli 2008

    Jag tror nog att den trivs där den står för den blommar alltid. Bara bladen och stjälkarna som börjar bli gamla och fula..

  • festmaten 24 juli 2008

    I denna veckas nummer ( 31 ) av Hemmets Veckotidning står just om porlinsblomman. Två helsidor, där är även skötseltips.
    Lucka till med din blomma

  • tina62 24 juli 2008

    På en porslinsblomma spelar det inte så stor roll när du tar skotten. Kolla bara att det finns små knölar / kulor på stammen för där kommer rötterna, finns det inga så tar sej inte skottet eller så tar det lång tid.

    Vad är det för sorts porslinsblomma?
    Har du provat med att plocka bort all jord, spola av rötterna, ta bort det som inte är fint och ge den nytt?
    Ibland måste den få torka ut ordenligt, det är bara när det är blommor på väg som den ej får torka till.

    Jag har 12 olika sorters porslinsblommor så går det åt pipan med den så hör av dej.

  • zonale 24 juli 2008

    Jag har nyss rotat en liten porslinsblomma genom att ha den i vatten tills rottrådarna vuxit fram. Den mår alldeles förträffligt och har börjat växa. Fick skottet av en väninna och hon hade tagit en hel "kvist".

  • farmoringer 24 juli 2008

    Jag har två sorters men vet inte vad de heter. Det är i alla fall den mindre utav dom som nu är påfallrepet absolut. Kvistarna var i princip döda men jag räddade någon liten kvist som hade lite gröna blad på sig. Får se om de kommer till sig med några rötter i vattenglaset. Jag har haft den som ampel. Den större sorten är mest risig den är nog inte nära döden...Men ska testa på den att spola rötterna, när det blir lite svalare och den inte blommar, och se om den ändå kanske kan se lite piggare ut än vad den gör....

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.