Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Mat att minnas!

  • Solitarie 27 oktober 2011

    Finns det något speciellt tillfälle med en speciell maträtt du minns, något gott du ätit vid ett enstaka tillfälle som du bevarat i minnet? Ett matminne som etsat sig fast av någon anledning?

    Jag minns en weekend jag och en dåvarande mycket bra vän gjorde till ett vandrarhem i Värnamo för några år sedan, mitt i natten blev vi hungriga efter något för mycket vin och begav oss ut. Det enda som var öppet var en kiosk vid vägen. Där beställde vi den godaste pommesen med räksallad någonsin! Det smakade så himla bra! En kombination av sällskapet, hungern och smakerna. Det hade förmodligen inte smakat lika bra idag ;) Men jag kommer ihåg det som fantastiskt gott!

    Vad minns du? :)

  • Miaria 27 oktober 2011

    Jag kommer ihåg som liten när min mamma jobbade i en korvkiosk. Där gjorde dom riktigt potatismos utav potatis (ej pulver) Efter skolan slut åkte jag alltid upp till mamma o fick ett hamburgerbröd fyllt med riktigt p-mos o gurkmajonäs. det var mums filibabba.

  • litenkatt 27 oktober 2011

    Vet inte det här egentligen räknas till mat, men när jag var liten och fyllde år så gjorde min farmor alltid regnbågskakor och en slags bullar som hette rimbabullar eller något liknande (får nog kolla här på matklubben om dom finns) och det var alltid väldigt speciellt :)

    Farmors mat överhuvudtaget har satt många matminnen i mitt huvud.

  • margitkallgren 27 oktober 2011

    Mormors Glödstekta sill med skalpotatis och hembakat knäckebröd och
    nykärnat smör Underbart. Fick man sen rabarberkräm och gräddmjölk
    till efterrätt var lyckan fullständig. Margit

  • Solitarie 27 oktober 2011

    Skrivet av margitkallgren den 27 okt 2011

    Mormors Glödstekta sill med skalpotatis och hembakat knäckebröd och
    nykärnat smör Underbart. Fick man sen rabarberkräm och gräddmjölk
    till efterrätt var lyckan fullständig. Margit



    Mums! Minns med nostalgi min mormors stora brödkakor bakade i vedspis som man åt med smör och egenfiskad och gravad lax. Kanske lite kaviar också som fanns i matkällaren. Matlycka!

  • Dintan 28 oktober 2011

    Skrivet av litenkatt den 27 okt 2011

    Vet inte det här egentligen räknas till mat, men när jag var liten och fyllde år så gjorde min farmor alltid regnbågskakor och en slags bullar som hette rimbabullar eller något liknande (får nog kolla här på matklubben om dom finns) och det var alltid väldigt speciellt :)

    Farmors mat överhuvudtaget har satt många matminnen i mitt huvud.


    Skulle gissa på att det var Rimbobullar din farmor bakade. Det finns minst tre recept här på MK så du får provbaka :-)

  • kekke46 28 oktober 2011

    Farmors goda blanna på hembakat tunnbröd som jag fick när jag var barn.

  • Kakan1986 28 oktober 2011

    Jag minns när jag var liten och var sjuk. Då visste jag varken ut eller in och kände inte hunger.
    Men då gjorde min mamma världens godaste spagetti och köttfärsås till mig som hon kom med till min säng där jag fick äta det med ett glas iskall mjölk till. Det är bland de finaste och godaste matminnen jag har..

  • 7201 28 oktober 2011

    I början på 90-talet bodde jag utanför Aten.
    Där fanns en resaurang som serverade dom GODASTE sniglarna...i en krämig stark sås.
    Dessa smaker kommer jag aldrig mer att få uppleva.
    Kan riktigt sitta och längta efter sniglarna.
    Kanske lite konstigt att man kan längta efter sniglar.....{eat}

  • sikaal 28 oktober 2011

    Tro det eller ej, det godaste jag ätit var välling i en stor tjockväggad kopp!! Jag var 10 år och hade blivit opererad för blindtarmsinflammation. På den tiden (1954) fick ju inte föräldrar vara med på sjukhus, dessutom låg jag på "vuxensal" då barn var fullt. När jag låg där och mådde dåligt och var hungrig, kom en tant, stor och rund och snäll, med en jättekopp med välling. Hon hjälpte mig att dricka, det var underbart gott! Normalt har jag inte gillat välling och nästa mål var inte alls lika gott, men då!

  • Wildthing 28 oktober 2011

    Hunger är bästa kryddan sägs det och det stämmer. Kan fortfarande minnas en grillad skiva fläskkarré i en fralla på en marknad i Polen! WOW!

    I slutet av 80-talet var jag i Sovjetunionen. Efter 4 dagar i Moskva i stort sett utan mat fick vi tag på Digistivekex och burkskinka. Tjocka skivor av skinkan skars och lades mellan dubbla kex. Jag kan fortfarande 25 år senare minnas upplevelsen.

    Annars en gåslever marinerad i madeira och konjak, skuren i tjocka skivor och stekt i massor av smör. Gudomligt gott.

  • littlejohn 28 oktober 2011

    I slutet på 70-talet åt jag en grillad örtkryddad biff på Madeira och jag kan fortfarande förnimma smaken ibland. Det var färska örter som var inhackade i köttet och jag har genom åren försökt, men jag kommer inte ens i närheten av den smak jag minns.

    Gott var det med våfflorna som mamma gräddade på vedspisen när vi var barn. De gräddades i ett järn som man snurrade över elden.

  • MatAnders 28 oktober 2011

    Skrivet av littlejohn den 28 okt 2011

    I slutet på 70-talet åt jag en grillad örtkryddad biff på Madeira och jag kan fortfarande förnimma smaken ibland. Det var färska örter som var inhackade i köttet och jag har genom åren försökt, men jag kommer inte ens i närheten av den smak jag minns.

    Gott var det med våfflorna som mamma gräddade på vedspisen när vi var barn. De gräddades i ett järn som man snurrade över elden.


    Kan det kanske ha varit färska lagerblad? Jag åt nämligen på grillade spett som stod lodrät en "lokal specialitet"

  • MatAnders 28 oktober 2011

    Skrivet av littlejohn den 28 okt 2011

    I slutet på 70-talet åt jag en grillad örtkryddad biff på Madeira och jag kan fortfarande förnimma smaken ibland. Det var färska örter som var inhackade i köttet och jag har genom åren försökt, men jag kommer inte ens i närheten av den smak jag minns.

    Gott var det med våfflorna som mamma gräddade på vedspisen när vi var barn. De gräddades i ett järn som man snurrade över elden.


    http://www.google.se/images?hl=sv&rlz=1G1GGLQ_SVSE368&gs_sm=s&gs_upl=47l8766l0l10407l17l14l0l2l2l2l328l2063l2.4.5.1l12l0&q=espetada&spell=1&sa=X&oi=image_result_group&sa=X

  • Eery 28 oktober 2011

    Skrivet av litenkatt den 27 okt 2011

    Vet inte det här egentligen räknas till mat, men när jag var liten och fyllde år så gjorde min farmor alltid regnbågskakor och en slags bullar som hette rimbabullar eller något liknande (får nog kolla här på matklubben om dom finns) och det var alltid väldigt speciellt :)

    Farmors mat överhuvudtaget har satt många matminnen i mitt huvud.


    Rimbobullar. Kalljästa lättbakade och supergoda!! Finns åtminstone tre recept här, jag brukar använda det i "Sju sorters kakor"

  • MosterNettan 28 oktober 2011

    Ett nyårsfirande i mitten av 80-talet med goda vänner på Gyllen Uttern i Gränna, Till förrätt serverades vätternrödingmousse med nån sorts hovmästarsås. Sååå gott!
    Jag har glömt vad varmräten bestod av, men den där moussen kan jag nästan känna smaken av än.

  • ansod2 28 oktober 2011

    Har ett fantastiskt matminne från 60-talet. Jag var nog ca 10 år. Besökte min mormors syskon på landet. Fick stekt tupp med gräddsås och kokt potatis. Potatisen var så där mjölig och sög upp den underbara såsen. Till efterrätt fick vi hemlagad (ej pulver) nyponsoppa med vispad grädde.

  • snuosm 28 oktober 2011

    Jag minns när jag och mina syskon var små och det blev pannkakor över. Då värmde mamma upp dom i mjölk dagen efter. Det tyckte jag var godare än de nygräddade pannkakorna dagen innan{clap}

  • piha63 28 oktober 2011

    Jag och min syster var sommarbarn i Småland på 60- och 70 talet och tant Wilmas goda korngrynskaka glömmer jag aldrig. Har inte ätit den sen jag var barn, men smaken kan jag fortfarande känna när jag tänker på det. Jag har ätit korngrynskaka senare men aldrig någon som smakat lika gott som Wilmas. Den serverades så klart med hemkokt lingonsylt. :)

  • wildlife 28 oktober 2011

    När jag var ca 10 år var jag ute med pappsen och vandrade i fjällen, och vi metade oss uppför i en liten bäck... sen stekte vi småöringarna i hemkärnat smör över eld i gjutjärnspanna och åt med knäckebröd, enkelt och svårslaget... {eat}

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.