Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Matminnen

  • lotteb 4 november 2008

    Dela med dig av dina bästa matminnen. Kanske en seglats på västkusten med matsäck och sol eller en rolig episod i en restaurant på rivieran. Kanske farmors äggröra eller morfars älgskav eller din första bjudemiddag för mamma i din egen lägenhet. En kväll vid ett hav någonstans med vin och exotisk mat eller knäckebröd med smör och sylt i en månad som student. Vad det än är, en rätt, en situation, ett land, en resa eller en person. VIlken resa vi kan göra så genom varandras minnen. Men se till att ha lite tilltugg vid sidan om för du blir säkert hungrig när du läser.

  • lotteb 4 november 2008

    Jag börjar.
    GREKLAND

    Det är nästan skymning i Patras, hamnstaden i nordvästra Grekland. Hit kommer man som vi gjorde med färjan från Italien. En strand med lagom mycket turister och restauranger och pubar nära vattnet. Vi hade handlat mat och råvaror med en vän som ägde sommar restaurang och stannade till för lite mat. Terrassen vätte mot havet. Vi satt och tittade ut. Våran vän beställde mat till oss och efter en stund kom ett stort fyllt fat med ”Maretes”. Småfisk som rullas i lite mjöl, salt och peppar och friteras hela. Man får vara beredd! Det var gott efter första tvekan – och varför inte prova!

    En resa till Korintos med sin gamla kanal huggen ur berget. Skapade en vägled mellan två hav och var betydelsefull i antika grekland. Vi kom upp i skymningen till ett slott från byzantisk tid med sagor och legender från grekisk historia berättandes oss om platsen. Det var sent och ingen restaurant i närheten som var öppen. Vi hade arabiskt kaffe med oss och kokade det i en burk över en eld och åt oliver och färskt bageri bröd och ost. Sen campade vi på en strand med stjärnbilderna som många fått namn just här i grekland ovanför. Man kunde göra det då och när man var yngre eller kanske kan man det fortfarande om man vill? Aj Aj ryggont : ) Men lukten av kaffet kommer tillbaka och oliverna mmmm

  • lotteb 4 november 2008

    Erbjuder ett till för att inspirera till inlägg : )

    SVERIGE LAPPLAND
    Ovanför polcirkeln i mörka eftermiddagen sitter man på en spark i midvinterkylan och åker med mormor till ica affären. Man är inlindad och övertäckt men mormor hon fryser inte. Hon sjåpar sig inte heller. Affären känner alla varandra i. Det köps vad som behövs och finns och sedan hem att laga mat. Hjortron sylt har mormor och renskav lagar hon. Salt och gott. Och Kaffe ost finns det tillräckligt och även barn får smaka. Man skall ha kokekaffe och dricker på fat. Morfar sätter igång bastun och när man bastar får man alltid lov att ta en kall sockerdricka från källar förrådet.

  • MammaIrene 4 november 2008

    Inga så insprirerande matminnen som du Lotte......MEn precis som du skriver, mormor Majs äggröra, den kommer man i håg o minns som ett kärt barndomsminne..... hon brukade lägga upp den som en blomma på talriken så att man åt av blombladen som hade kallnat....
    Hon hade alltid mycket socker i så det var kanske inte så konstigt att hennes äggröra var den godaste....
    När vi ändå pratar om Maj....(L)hennes köttbullar och köttgrytor är väl också något som satt sig fast på smaklökarna för alltid och som man inte riktigt klarar av att själv uppnå i köket....
    Ja ja, detvar då det, hon har blivit riktigt gamal nu........

  • MammaIrene 4 november 2008

    Lotte, har du iga matminnen från Usa?

  • Bianca 4 november 2008

    En solig marsdag -90 i närheten av Adolfström i Lappland. Skoterfärd från stugan ut på sjön för att pilka lite. I pulkan en säck med ved och en murikka. En påse pitepalt som skärs i bitar och smörsteks samt äts med korv och fläsk och givetvis lite lingonsylt. En god kall öl till detta och livet är rätt perfekt.....givetvis finns en termos kokkaffe också....

  • Wombat04 4 november 2008

    Ett minne som bränt sig in: Vi är på Blidö i Stockholms ljuvliga skärgård, där vi har hyrt en stuga för två veckor. Det är ljuvligt väder och vi ska äta ute på altanen i trädgården. Paradisbusken blommar och vinden susar i björkarna och allt är så andlöst vackert. Vi dukar och bär ut maten. Det är fiskbullar i currysås, rårivna morötter med apelsin, kokt potatis och tomater. Ingen märkvärdig mat alls, men jag är av uppfattningen att det enklaste oftast är det allra godaste. Jag lägger upp mat på min tallrik och äter, lutar mig tillbaka i stolen efter första tuggan och bara njuter, helt utan förbehåll. Jag tror aldrig det har smakat så gott med mat!

  • jenkar 4 november 2008

    oja.. jag har otaliga matminnen, både från resor utomlands å från hemmets vrå..=)):D
    jag minns ju de första gångerna jag fick små hela bläckfiskar friterade i en liten strut från markanderna i italien... så LJUVLIGT! GOTT!!, inte alls som de här sega ringarna som bara smakar deg som man kan hitta i affärerna idag.., nej, de ska vara jätte små hela bläckfiskar som är så frasiga å varma... nostalgi på högsta nivå...:p(Y).

  • jenkar 4 november 2008

    eller när jag var liten å mamma lämnade mig hos mormor på morgonen när hon skulle till jobbet.., å mormor kokade slät mannagrynsgröt, tog fram hemmagjord äpplemos ur frysen å skar bitar av det frusna moset å kickade ner det i den varma gröten.. mmm, å så gärna 2 rostade mackor till detta med rött bregott på..., å så barnradion på p4 på såklart...(Y):D

  • segerwitch 4 november 2008

    :pJag kommer ihåg, när jag kom till Sverige, mamma var nyskild så vi bode hos mormor i Göteborg, då tyckte jag att all mat här i Sverige var sååå tråkig, vit (kokt potatis) och brunt
    ( Stekt kött med sås)jag minns att jag grät för det, hade växt upp i Mexico, där maten var mera
    färggrann. Detta var i början på femtitalet, då fanns det nästan inget utlänskt mat att köpa. Idag
    ser jag tillbaka till mormors mat med längtan! Den var bara så god!(L)

  • Roggan 4 november 2008

    ... sista kvällen i Paris. Hade varit där i nästan en vecka och ätit gott hela tiden. Fick ett tips på en restaurang som heter Le Trois. Det var den mest fantastiska matupplevelsen jag haft.
    Råkade beställa fel förrätt då min franska inte är den bästa, men det gjorde inget för resten av måltiden var helt underbar. Förrätten var en soppa med sjötunga och färserad hummer (äter inget från havet!). Varmrätten bestod av majskycklingfilé, potatisbakelse och haricotes verts smaksatt med lavendel och vitlök. Såsen - ÅHHH!!! Till detta dracks ett lite dyrarde vin från Graves.
    Efterrätten var det godaste, måste upprepa det absolut godaste jag ätit! Den hette Suicide au chocolate (med reservation för stavelsen), självmord med choklad. En kladdkaka som var gräddad i en tekopp. Mitten av kakan var inte färdiggräddad så det var som en rinnande chokladmousse. På toppen fanns en kula vaniljglass (antagligen hemmagjord) och en pyramid av karamelliserat socker. Trodde verkligen att jag skulle dö...
    När kyparen kom och plockade av bordet sa jag att detta var det godaste jag ätit i hela mitt liv, svarade han: "Jag vet!":p
    Min kompis som var med, beskrev middagen som en lång orgasm (man kanske inte får skriva så, men tror inte det kan beskrivas på något annat sätt). Notan slutade på 100 €.
    Har funderat många gånger att åka till Paris igen bara för att få uppleva efterrätten igen.

  • Prima 4 november 2008

    Av vad jag kan komma ihåg just nu så är det nog en julaftons förmiddag, typ 01(!?). Jag o mina syskon turas vart år om att ha julfrukost ihopa, så att vi får ses var jul även om vi inte firar resten av dagen ihop. Våra föräldrar brukar oxå komma. Hur mysigt som helst.

    Iallafall denna julen, sitter vi alla kring bordet, massor av tända ljus, god smaskig frukost som är lite julig med sillsorter, leverpastejer o ädelost. Och ägg för dom som gillar det :) Vi skrattar o skrålar, alla är på gott humör. Kaffepannan går varm och en o en annan snaps slinker ner för den som slipper köra nånstans.

    Rätt som det är börjar snön ösa ner, det fullkomligen bara öser ner stora feta snöflingor. På en mkt kort stund blir hela världen utanför alldeles vit och alldeles alldeles julig. Inne hos oss sken både vi o ljusen i kapp. Det var en helt perfekt jul - och matupplevelse som jag nog aldrig kommer att förringa. Så där borde alla jular vara! Dom hade inte ens lovat snö den dan utan det skulle vara plusgrader o regn. Överraskningen var total :)

  • LaJefa 4 november 2008

    Jag kommer ihåg min första utlands resa som jag gjorde tillsammans med min bästa kompis familj i forna Jugoslavien. Vi campade med husvagn där en månad. jag hade aldrig ätit rå lök (hade fått för mig att jag inte tyckte om lök...mamma fick alltid riva ner den i köttfärssåsen o i köttbullarna).
    Jag och min kompis beställde cevapcici på campingens restaurang som serverades med rå lök och aijvar. Fy tusan vad gott det var. sedan dess blev jag lökfantast och har alltid lök i min mat idag.

    Lika var det med vitlök...det lärde jag mig äta i Grekland (Kos). Tzatziki...vilket jag fortfarande älskar.
    När man är liten har man mycket fördomar...att det kan ...ska man inte äta...sen blir det den viktigaste kryddan i framtiden.

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.