Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Några GBP opererade här inne??

  • Pillan80 29 augusti 2008

    Hej. På onsdag är det dags för min GBP operation.
    Undrar nu om ni har några förslag på mat som gick bra för er??

    Hoppas på svar.

    Kram Pilla

  • Lilloo 29 augusti 2008

    Har mailat dig... svara gärna där. :)

  • Modigh 7 september 2008

    Här har du en Gbp opad till.

    Jag åt vanlig husmanskost från dag 1, soppa iofs första veckan, men sen åt jag helt vanligt...
    Försöker dock att undvika fett och socker i möjligaste mån då min kropp reagerar med dumping.

    Hoppas att allt gått bra med din op.

  • Madelen73 8 september 2008

    gbp? vad är det för op?

    Jag har gjort en magsäcksop men kommer inte ihåg förkortningen. gastric nånting...

  • Modigh 8 september 2008

    Skrivet av Madelen73 den 8 sep 2008

    gbp? vad är det för op?

    Jag har gjort en magsäcksop men kommer inte ihåg förkortningen. gastric nånting...


    GBP är förkortning för Gastric ByPass.
    Här går man in och gör en liiiten ficka av magsäcken och förkortar och kopplar om tunntarmen.

    GB = gastric banding, här sätts ett band utanpå magsäcken.

    Det finns flera olika typer av Obesitaskirurgi.

  • solvik207 5 september 2010

    Oj vad många som var GBPade....
    Någon som lägger ut recept för GBP arde?

  • matmorsan 5 september 2010

    va menar du med recept??jag opererade mig den 1 sep 2010 !!!! o jag lever på lite färdiga soppor o hemmalagad där jag lagt till lite kyckling ,fil o yogurt men börjar redan tröttna hahhaha o detta ska jag göra i 4 veckor säjs det.vet ej vilka direktiv du fått eller hur långt du kommit

  • vinciqator 5 september 2010

    De vänner jag har som har genomgått GBP har alla ungefär samma erfarenheter.

    De startade med flytande och/eller puread "barnmat", men gick efter ett tag över till ganska vanlig mat, fast i mycket mindre mängd än tidigare. Kroppen reagerar med "dumping" på mat med högt fett-- och sockerinnehåll pga. av den laxerande effekt sådan mat har på ett avkortat tarmsystem. Samma effekt kan extrem LCHF-mat ge om man slarvar med fibermängden.

  • solvik207 6 september 2010

    Hej!

    Jag opade mig för över ett år sedan. Som opad kan du inte ta samma portioner som alla andra men du kan äta allt.
    Jag har bara dumpat en gång på över ett år och det är bra.
    Det man skall tänka på som operarad är ju socker och tiden när du äter. Man det vet dom som är opererade.
    /Solvik

  • Magdalena1961 6 september 2010

    Rätt vanligt att man blir lactos-intolerant efter operationen, men som oftast går över efter ett tag. Men var uppmärksam på just lactos så du inte förväxlar dumpning (för mycket fett och/eller socker) med det.

    Rekommendationerna kring vad man skall äta före och efter operationen skiljer sig otroligt. Ett sjukhus vill att man skall äta flytande i 4 veckor efteråt, ett annat säger att helt vanlig mat går bra, bara den är mosad.

    Själv var jag trött på flytande föda redan innan operationen så dag 3 började jag äta vanlig mat. Fisk och spenat. Lite konstigt var det att kroppen hade "sug" efter viss sorts mat, de 3 första veckorna åt jag fisk varje dag, allt från makrill på burk till stekt lax. Gissar att jag hade D-vitaminbrist som reglerades via fisken jag åt. Men jag har ätit vanlig mat hela tiden förutom att viss sorts mat har jag inte alls haft lust att äta. Mat som pizza, pommes etc får jag inga vibbar kring, knäckebröd som jag inte alls gillade tidigare, är numera en favorit..

    Gått ned drygt 40 kilo på 43 veckor nu...

  • boz1965 6 september 2010

    Jag är VBG-opererad men vad jag har förstått så är kostråden i stort sett desamma veckorna efter operationen. Jag gjorde på det viset att jag körde med Varma Koppen och mixade med mixerstaven så att alla fasta beståndsdelar finfördelades. Funkade hur bra som helst.

    Men var beredd på att du kommer att bli så trött på pulversoppor att du aldrig mer ens vill se åt dem efter det. ;) Tro mig - jag levde 8 veckor på den sortens kost.

    Det var iofs innan de började operera med titthål utan skar upp buken från naveln till bröstbenet, så konvalescensen var 12 veckor efter operation.

  • boz1965 6 september 2010

    Skrivet av Pillan80 den 29 aug 2008

    Hej. På onsdag är det dags för min GBP operation.
    Undrar nu om ni har några förslag på mat som gick bra för er??

    Hoppas på svar.

    Kram Pilla


    Lycka till förresten :)

  • Okänd 6 september 2010

    Vad duktiga ni är alla som har gått i genom det här. Och ni som är på väg att göra det, lycka till. Ett stort steg att ta i livet. :)

  • solvik207 6 september 2010

    Lycka till operationen!

    Själv har jag inget problem med gluten. Mjölj kan jag dricka i glas och ost samt andra gluten saker har jag inte några problem med.
    Men att knapra på ett kycklingben var inte bra...inte att rekommendera. Ta då istället lite kryddor vid sidan om och plocka bort skinnet.

    Jag blev opererad i Uppsala och där var det då att du skall äta ett mål mat innan du går hem. Det var potatis med köttfärsbiff och sås......

  • jammin 6 september 2010

    Här är en till som gjort gbp =)
    Kan äta det mesta men undviker vissa sorter som gör det jobbigare att äta =)

  • solvik207 6 september 2010

    I Uppsala får man/Jag B-vitamin spruta på vårdcentralen. Det är som en piggelin......man blir pigg som en "mört"
    Om det är någon operared som vill hänga med på träff så gå in på viktop.se.
    Vi har en träff i Uppsla 1oktober. Alla är välkomna...bara du själv som bestämmer om det är värt resvägen.

  • Bumbis 6 september 2010

    Hur är det egentligen? Ni som gjort detta för minst ett år sedan. Äter ni bättre nu eller bara lite mindre? Har allt blivit som det var förut och kilona kommit tillbaka? Jag har en vän som gjort detta för några år sedan och han var jätteduktig i början men sedan började han äta som bara den. Blev genomsvettig men fortsatte ändå. Nu är han "normal" och äter som man ska och har gått ner igen och har en bra vikt. Jag tror han hade töjt ut sin magsäck så nu var det nog vanlig bantning som gällde. Han var även nykär så det kanske hjälpte.

  • solvik207 6 september 2010

    Jag opererade mig för nästan ett år sedan. Visst är det mindre portioner man äter.
    Vissa äter inte lika små portioner men det är en själv som har töjt ut matsäcken. Efter ett år böjar även vikten att stå still för att sedan få ett skutt och dyka lite.

  • myrvete 15 mars 2011

    HEJ HAR GJORT EN GBP 14/12-2010 I LUND
    ÄR MKT NÖJD OCH TACKSAM ATT JAG FICK DENNA OP
    HAR MÅT BRA HELA TIDEN.
    NI SOM SKA GÖRA EN GBP-- TÄNK POSITIVT ALLT LÖSER SIG
    KRAM MIRA

  • boz1965 15 mars 2011

    Vill inte skrämmas, men kände att jag måste länka till det här:

    http://mimadeta.blogg.se/2010/november/operation-en-sista-utvag-3.html

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.