Hej. På onsdag är det dags för min GBP operation.
Undrar nu om ni har några förslag på mat som gick bra för er??
Hoppas på svar.
Kram Pilla
Lilloo29 augusti 2008
Har mailat dig... svara gärna där. :)
Modigh7 september 2008
Här har du en Gbp opad till.
Jag åt vanlig husmanskost från dag 1, soppa iofs första veckan, men sen åt jag helt vanligt...
Försöker dock att undvika fett och socker i möjligaste mån då min kropp reagerar med dumping.
Hoppas att allt gått bra med din op.
Madelen738 september 2008
gbp? vad är det för op?
Jag har gjort en magsäcksop men kommer inte ihåg förkortningen. gastric nånting...
Modigh8 september 2008
Skrivet av Madelen73 den 8 sep 2008
gbp? vad är det för op?
Jag har gjort en magsäcksop men kommer inte ihåg förkortningen. gastric nånting...
GBP är förkortning för Gastric ByPass.
Här går man in och gör en liiiten ficka av magsäcken och förkortar och kopplar om tunntarmen.
GB = gastric banding, här sätts ett band utanpå magsäcken.
Det finns flera olika typer av Obesitaskirurgi.
solvik2075 september 2010
Oj vad många som var GBPade....
Någon som lägger ut recept för GBP arde?
matmorsan5 september 2010
va menar du med recept??jag opererade mig den 1 sep 2010 !!!! o jag lever på lite färdiga soppor o hemmalagad där jag lagt till lite kyckling ,fil o yogurt men börjar redan tröttna hahhaha o detta ska jag göra i 4 veckor säjs det.vet ej vilka direktiv du fått eller hur långt du kommit
vinciqator5 september 2010
De vänner jag har som har genomgått GBP har alla ungefär samma erfarenheter.
De startade med flytande och/eller puread "barnmat", men gick efter ett tag över till ganska vanlig mat, fast i mycket mindre mängd än tidigare. Kroppen reagerar med "dumping" på mat med högt fett-- och sockerinnehåll pga. av den laxerande effekt sådan mat har på ett avkortat tarmsystem. Samma effekt kan extrem LCHF-mat ge om man slarvar med fibermängden.
solvik2076 september 2010
Hej!
Jag opade mig för över ett år sedan. Som opad kan du inte ta samma portioner som alla andra men du kan äta allt.
Jag har bara dumpat en gång på över ett år och det är bra.
Det man skall tänka på som operarad är ju socker och tiden när du äter. Man det vet dom som är opererade.
/Solvik
Magdalena19616 september 2010
Rätt vanligt att man blir lactos-intolerant efter operationen, men som oftast går över efter ett tag. Men var uppmärksam på just lactos så du inte förväxlar dumpning (för mycket fett och/eller socker) med det.
Rekommendationerna kring vad man skall äta före och efter operationen skiljer sig otroligt. Ett sjukhus vill att man skall äta flytande i 4 veckor efteråt, ett annat säger att helt vanlig mat går bra, bara den är mosad.
Själv var jag trött på flytande föda redan innan operationen så dag 3 började jag äta vanlig mat. Fisk och spenat. Lite konstigt var det att kroppen hade "sug" efter viss sorts mat, de 3 första veckorna åt jag fisk varje dag, allt från makrill på burk till stekt lax. Gissar att jag hade D-vitaminbrist som reglerades via fisken jag åt. Men jag har ätit vanlig mat hela tiden förutom att viss sorts mat har jag inte alls haft lust att äta. Mat som pizza, pommes etc får jag inga vibbar kring, knäckebröd som jag inte alls gillade tidigare, är numera en favorit..
Gått ned drygt 40 kilo på 43 veckor nu...
boz19656 september 2010
Jag är VBG-opererad men vad jag har förstått så är kostråden i stort sett desamma veckorna efter operationen. Jag gjorde på det viset att jag körde med Varma Koppen och mixade med mixerstaven så att alla fasta beståndsdelar finfördelades. Funkade hur bra som helst.
Men var beredd på att du kommer att bli så trött på pulversoppor att du aldrig mer ens vill se åt dem efter det. ;) Tro mig - jag levde 8 veckor på den sortens kost.
Det var iofs innan de började operera med titthål utan skar upp buken från naveln till bröstbenet, så konvalescensen var 12 veckor efter operation.
boz19656 september 2010
Skrivet av Pillan80 den 29 aug 2008
Hej. På onsdag är det dags för min GBP operation.
Undrar nu om ni har några förslag på mat som gick bra för er??
Hoppas på svar.
Kram Pilla
Lycka till förresten :)
Okänd6 september 2010
Vad duktiga ni är alla som har gått i genom det här. Och ni som är på väg att göra det, lycka till. Ett stort steg att ta i livet. :)
solvik2076 september 2010
Lycka till operationen!
Själv har jag inget problem med gluten. Mjölj kan jag dricka i glas och ost samt andra gluten saker har jag inte några problem med.
Men att knapra på ett kycklingben var inte bra...inte att rekommendera. Ta då istället lite kryddor vid sidan om och plocka bort skinnet.
Jag blev opererad i Uppsala och där var det då att du skall äta ett mål mat innan du går hem. Det var potatis med köttfärsbiff och sås......
jammin6 september 2010
Här är en till som gjort gbp =)
Kan äta det mesta men undviker vissa sorter som gör det jobbigare att äta =)
solvik2076 september 2010
I Uppsala får man/Jag B-vitamin spruta på vårdcentralen. Det är som en piggelin......man blir pigg som en "mört"
Om det är någon operared som vill hänga med på träff så gå in på viktop.se.
Vi har en träff i Uppsla 1oktober. Alla är välkomna...bara du själv som bestämmer om det är värt resvägen.
Bumbis6 september 2010
Hur är det egentligen? Ni som gjort detta för minst ett år sedan. Äter ni bättre nu eller bara lite mindre? Har allt blivit som det var förut och kilona kommit tillbaka? Jag har en vän som gjort detta för några år sedan och han var jätteduktig i början men sedan började han äta som bara den. Blev genomsvettig men fortsatte ändå. Nu är han "normal" och äter som man ska och har gått ner igen och har en bra vikt. Jag tror han hade töjt ut sin magsäck så nu var det nog vanlig bantning som gällde. Han var även nykär så det kanske hjälpte.
solvik2076 september 2010
Jag opererade mig för nästan ett år sedan. Visst är det mindre portioner man äter.
Vissa äter inte lika små portioner men det är en själv som har töjt ut matsäcken. Efter ett år böjar även vikten att stå still för att sedan få ett skutt och dyka lite.
myrvete15 mars 2011
HEJ HAR GJORT EN GBP 14/12-2010 I LUND
ÄR MKT NÖJD OCH TACKSAM ATT JAG FICK DENNA OP
HAR MÅT BRA HELA TIDEN.
NI SOM SKA GÖRA EN GBP-- TÄNK POSITIVT ALLT LÖSER SIG
KRAM MIRA
boz196515 mars 2011
Vill inte skrämmas, men kände att jag måste länka till det här:
Hej. På onsdag är det dags för min GBP operation.
Undrar nu om ni har några förslag på mat som gick bra för er??
Hoppas på svar.
Kram Pilla
Har mailat dig... svara gärna där. :)
Här har du en Gbp opad till.
Jag åt vanlig husmanskost från dag 1, soppa iofs första veckan, men sen åt jag helt vanligt...
Försöker dock att undvika fett och socker i möjligaste mån då min kropp reagerar med dumping.
Hoppas att allt gått bra med din op.
gbp? vad är det för op?
Jag har gjort en magsäcksop men kommer inte ihåg förkortningen. gastric nånting...
gbp? vad är det för op?
Jag har gjort en magsäcksop men kommer inte ihåg förkortningen. gastric nånting...
GBP är förkortning för Gastric ByPass.
Här går man in och gör en liiiten ficka av magsäcken och förkortar och kopplar om tunntarmen.
GB = gastric banding, här sätts ett band utanpå magsäcken.
Det finns flera olika typer av Obesitaskirurgi.
Oj vad många som var GBPade....
Någon som lägger ut recept för GBP arde?
va menar du med recept??jag opererade mig den 1 sep 2010 !!!! o jag lever på lite färdiga soppor o hemmalagad där jag lagt till lite kyckling ,fil o yogurt men börjar redan tröttna hahhaha o detta ska jag göra i 4 veckor säjs det.vet ej vilka direktiv du fått eller hur långt du kommit
De vänner jag har som har genomgått GBP har alla ungefär samma erfarenheter.
De startade med flytande och/eller puread "barnmat", men gick efter ett tag över till ganska vanlig mat, fast i mycket mindre mängd än tidigare. Kroppen reagerar med "dumping" på mat med högt fett-- och sockerinnehåll pga. av den laxerande effekt sådan mat har på ett avkortat tarmsystem. Samma effekt kan extrem LCHF-mat ge om man slarvar med fibermängden.
Hej!
Jag opade mig för över ett år sedan. Som opad kan du inte ta samma portioner som alla andra men du kan äta allt.
Jag har bara dumpat en gång på över ett år och det är bra.
Det man skall tänka på som operarad är ju socker och tiden när du äter. Man det vet dom som är opererade.
/Solvik
Rätt vanligt att man blir lactos-intolerant efter operationen, men som oftast går över efter ett tag. Men var uppmärksam på just lactos så du inte förväxlar dumpning (för mycket fett och/eller socker) med det.
Rekommendationerna kring vad man skall äta före och efter operationen skiljer sig otroligt. Ett sjukhus vill att man skall äta flytande i 4 veckor efteråt, ett annat säger att helt vanlig mat går bra, bara den är mosad.
Själv var jag trött på flytande föda redan innan operationen så dag 3 började jag äta vanlig mat. Fisk och spenat. Lite konstigt var det att kroppen hade "sug" efter viss sorts mat, de 3 första veckorna åt jag fisk varje dag, allt från makrill på burk till stekt lax. Gissar att jag hade D-vitaminbrist som reglerades via fisken jag åt. Men jag har ätit vanlig mat hela tiden förutom att viss sorts mat har jag inte alls haft lust att äta. Mat som pizza, pommes etc får jag inga vibbar kring, knäckebröd som jag inte alls gillade tidigare, är numera en favorit..
Gått ned drygt 40 kilo på 43 veckor nu...
Jag är VBG-opererad men vad jag har förstått så är kostråden i stort sett desamma veckorna efter operationen. Jag gjorde på det viset att jag körde med Varma Koppen och mixade med mixerstaven så att alla fasta beståndsdelar finfördelades. Funkade hur bra som helst.
Men var beredd på att du kommer att bli så trött på pulversoppor att du aldrig mer ens vill se åt dem efter det. ;) Tro mig - jag levde 8 veckor på den sortens kost.
Det var iofs innan de började operera med titthål utan skar upp buken från naveln till bröstbenet, så konvalescensen var 12 veckor efter operation.
Hej. På onsdag är det dags för min GBP operation.
Undrar nu om ni har några förslag på mat som gick bra för er??
Hoppas på svar.
Kram Pilla
Lycka till förresten :)
Vad duktiga ni är alla som har gått i genom det här. Och ni som är på väg att göra det, lycka till. Ett stort steg att ta i livet. :)
Lycka till operationen!
Själv har jag inget problem med gluten. Mjölj kan jag dricka i glas och ost samt andra gluten saker har jag inte några problem med.
Men att knapra på ett kycklingben var inte bra...inte att rekommendera. Ta då istället lite kryddor vid sidan om och plocka bort skinnet.
Jag blev opererad i Uppsala och där var det då att du skall äta ett mål mat innan du går hem. Det var potatis med köttfärsbiff och sås......
Här är en till som gjort gbp =)
Kan äta det mesta men undviker vissa sorter som gör det jobbigare att äta =)
I Uppsala får man/Jag B-vitamin spruta på vårdcentralen. Det är som en piggelin......man blir pigg som en "mört"
Om det är någon operared som vill hänga med på träff så gå in på viktop.se.
Vi har en träff i Uppsla 1oktober. Alla är välkomna...bara du själv som bestämmer om det är värt resvägen.
Hur är det egentligen? Ni som gjort detta för minst ett år sedan. Äter ni bättre nu eller bara lite mindre? Har allt blivit som det var förut och kilona kommit tillbaka? Jag har en vän som gjort detta för några år sedan och han var jätteduktig i början men sedan började han äta som bara den. Blev genomsvettig men fortsatte ändå. Nu är han "normal" och äter som man ska och har gått ner igen och har en bra vikt. Jag tror han hade töjt ut sin magsäck så nu var det nog vanlig bantning som gällde. Han var även nykär så det kanske hjälpte.
Jag opererade mig för nästan ett år sedan. Visst är det mindre portioner man äter.
Vissa äter inte lika små portioner men det är en själv som har töjt ut matsäcken. Efter ett år böjar även vikten att stå still för att sedan få ett skutt och dyka lite.
HEJ HAR GJORT EN GBP 14/12-2010 I LUND
ÄR MKT NÖJD OCH TACKSAM ATT JAG FICK DENNA OP
HAR MÅT BRA HELA TIDEN.
NI SOM SKA GÖRA EN GBP-- TÄNK POSITIVT ALLT LÖSER SIG
KRAM MIRA
Vill inte skrämmas, men kände att jag måste länka till det här:
http://mimadeta.blogg.se/2010/november/operation-en-sista-utvag-3.html