På 1950-talet fanns ett konditori i Borås som hette Wahlströms de gjorde en tårta som hette Restoria den var gjord på mjuka goda mandelbottnar och grådde som var ljusgrön och smakade pistach. Detta ljuvliga bakverk har jag sökt efter i alla dessa år. Finns det någon där ute som kan hjälpa mig att åter få smaka min barndoms ljuvliga tårta?
Condor19 februari 2012
På Marieborgs Bageri i Alingsås gör dom en grymt god tårta som de kallar Restoria. Det är mandelbottnar men ingen pistasch i vad jag vill minnas.
irrevirre19 februari 2012
Jag har aldrig hört talas om den tårtan. Verkar god! Det verkar som (vissa) Ica-butiker har den till beställning.
Amika19 februari 2012
Hittade det här receptet.
Botten:
2 ½ dl sötmandel
3 ½ dl florsocker
5 äggvitor
100g mörk choklad
Sätt ugnen på 150 grader.
Skålla mandeln och mal den. Blanda den med florsockret.
Vispa vitorna till hårt skum.
blanda försiktigt ner mandel- och sockerblandningen i vitorna.
Smöra och mjöla två plåtar. Eller använd bakplåtspapper.
Bred ut smeten till fyra bottnar jämnt på plåtarna. Gör bottnarna så de är cirka 20 x 24 cm.
Grädda i ugn i cirka 20 minuter.
Jämna till kanterna på bottnarna när de är färdig gräddade och låt dem sen kallna på plåten.
Vispa grädden. Blanda med hackade nötter och mandelmassa. Färga grädden ljusgrön med några droppar hushållsfärg.
Smält chokladen. Lossa bottnarna försiktigt från plåten och pensla dem på ena sidan med den smälta chokladen. Låt stelna.
Varva bottnar och grädde till en tårta. Avsluta med ett lager grädde.
Rosta den flagade mandeln och strö den över tårtan.
Kan det vara tårtan du söker? :)
Mvh
Jonna
Amika19 februari 2012
Lade in det här på matklubben eftersom det inte redan fanns. :)
Jag har i mina gömmor en fd chokladlåda med Wahlströms Borås i gröna bokstäver på locket. Får försöka hitta lämpligt tillfälle att göra Restoria tårtan.
På 1950-talet fanns ett konditori i Borås som hette Wahlströms de gjorde en tårta som hette Restoria den var gjord på mjuka goda mandelbottnar och grådde som var ljusgrön och smakade pistach. Detta ljuvliga bakverk har jag sökt efter i alla dessa år. Finns det någon där ute som kan hjälpa mig att åter få smaka min barndoms ljuvliga tårta?
På Marieborgs Bageri i Alingsås gör dom en grymt god tårta som de kallar Restoria. Det är mandelbottnar men ingen pistasch i vad jag vill minnas.
Jag har aldrig hört talas om den tårtan. Verkar god! Det verkar som (vissa) Ica-butiker har den till beställning.
Hittade det här receptet.
Botten:
2 ½ dl sötmandel
3 ½ dl florsocker
5 äggvitor
100g mörk choklad
Pistagegrädde:
5 dl vispgrädde
1 dl hackade osaltade pistagenötter
2 dl grovriven mandelmassa
grön hushållsfärg
Flagad mandel
Sätt ugnen på 150 grader.
Skålla mandeln och mal den. Blanda den med florsockret.
Vispa vitorna till hårt skum.
blanda försiktigt ner mandel- och sockerblandningen i vitorna.
Smöra och mjöla två plåtar. Eller använd bakplåtspapper.
Bred ut smeten till fyra bottnar jämnt på plåtarna. Gör bottnarna så de är cirka 20 x 24 cm.
Grädda i ugn i cirka 20 minuter.
Jämna till kanterna på bottnarna när de är färdig gräddade och låt dem sen kallna på plåten.
Vispa grädden. Blanda med hackade nötter och mandelmassa. Färga grädden ljusgrön med några droppar hushållsfärg.
Smält chokladen. Lossa bottnarna försiktigt från plåten och pensla dem på ena sidan med den smälta chokladen. Låt stelna.
Varva bottnar och grädde till en tårta. Avsluta med ett lager grädde.
Rosta den flagade mandeln och strö den över tårtan.
Kan det vara tårtan du söker? :)
Mvh
Jonna
Lade in det här på matklubben eftersom det inte redan fanns. :)
Restoria tårta
Lade in det här på matklubben eftersom det inte redan fanns. :)
Restoria tårta
Verkar smarrig Amika(Y)
Jag har i mina gömmor en fd chokladlåda med Wahlströms Borås i gröna bokstäver på locket. Får försöka hitta lämpligt tillfälle att göra Restoria tårtan.