Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Skillnad på vitlök idag och förr?

  • Kochang 12 juli 2013

    Hade just en liten diskussion med några vänner, så började vi prata om mat och särskilt vitlök. Jag sa då en sak jag tänkt på i många år nu. Några skrattade åt mig, andra höll med.
    Om jag backar 20 år i tiden och tänker på hur jag använde vitlök förr, så vill jag minnas att vitlökarnas klyftor sällan eller aldrig var i närheten så stora som de ofta är idag, utan det var väldans små pytteklyftor. Emellertid räckte några få klyftor till att smaksätta en hel gryta. Gör jag en gryta idag och vill ha smak av vitlök får jag använda bra mycket mer vitlök, och ändå kan smaken av vitlök bli ganska tunn.

    Inbillar jag mig detta? Jag äter inte vitlök mer ofta nu än förr, så det har ingenting att göra med att jag skulle ha härdat mina smaklökar.
    Är det steroidvitlökar med svagare smak idag jämfört med förr?

  • boz1965 13 juli 2013

    Jag tror inte att du inbillar dig. Jag har upplevt samma sak med både vitlökspulver och färsk vitlök. Det beror nog på vilken vitlökssort de använder skulle jag tro. Det är ju alltid den billigaste sorten de använder/köper in...

  • svengelsk 13 juli 2013

    Det stämmer nog att de större lökarna är mildare. Det finns en sort som heter elefantvitlök som är väldigt mild. Större klyftor är lättare att handskas med tycker jag och det är det kanske fler som tycker och då blir de sorterna populärare. Jag har odlat min egen vitlök i många år och har många fler sorter att välja på nu.

  • DoctorWho 13 juli 2013

    Jag köpte Änglamarks vitlök på Coop och den har små klyftor med imho mer vitlökssmak än den med stora klyftor på Willys som jag brukar köpa. Gjorde vitlökssås med tre klyftor i vanliga fall, som tur var provsmakade jag efter den andra klyftan och det räckte gott och väl med två.

  • asasto 23 juli 2013

    Det finns väldigt många fler sorter nu än det gjorde förr i tiden och jo folk vill nog ha mer lättskalade vitlökar och det går lättare att skala de sorter som har stora klyftor. Jag odlar min egen vitlök och har numera även jag sorter med stora klyftor, hade en med små klyftor förut som växte bra som hette Christo men det var ofta den som låg kvar när de andra var slut för man tog ju först de med stora klyftor och sen när man inte hade något val tog man de där pytteklyftorna

  • svengelsk 23 juli 2013

    Jag odlar åtminstone två sorter och sparar den med mindre klyftor för jag tycker att de håller sig längre. En jättebra vitlökspress som klarar av oskadade klyftor gör det lättare att använda de små klyftorna. Jag använder fortfarande förra årets vitlök.

  • Kochang 23 juli 2013

    Tack för svaren.
    Jag trodde nog i min enfald att "vitlök är vitlök" och insåg inte att skilnaderna kunde vara så stora. Efter lite googlande insåg jag att det finns oändliga sorter vitlök med olika egenskaperer.
    Och eftersom jag levt större delen av mitt vuxna liv i samma by, och alltid handlat "småsaker" som vitlök i samma butiker, är det nog inte svårare än så att de hade en annan sorts vitlök förr som var mindre och starkare i smaken.

  • munspele 24 juli 2013

    Jag håller också med. kom till Sverige -48 som 5-åring. Har ofta hört och läst i matprogram att det inte skulle finnas vitlök då, i Sverige. Det fanns det! Min faster hade ätit vitlök ibland och tuggade då på ett par kaffebönor för att inte "lukta äckligt". Var den vitlöken kom ifrån vet jag inte. Sedan har jag hört hur många historier som helst om vitlökens finna eller inte finnas i Sverige Kockar som kom till Sverige på 60-talet talar/de ofta om sin jakt på vitlök. Bl.a. Werner Vögeli. Ibland hörde man att vitlöken skulle ha funnits på apoteken. Det har jag aldrig hört i "mina kretsar" inom restaurangnäringen. Däremot fanns det en Hälsokost-affär i Ludvika där vi bodde som hade vitlök på 60-talet inget konstigt med det. Det bodde en hel del folk som jobbade på ASEA (nu ABB) i den delen. Säkert många från Tyskland Italien m.fl. Just därför fanns en efterfrågan. Kommer också ihåg att min mor åt en pytteliten vitlöksklyfta på smörgåsen varje morgon. Jag tyckte inte det var äckligt. Det fanns en mycket diskret doft om man kom nära. Inga problem. Det stämmer helt klart med det du skriver om storlek och olika sorter. Själv köper jag en vitlök i taget i lagom storlek. Har litet hushåll. När den färska kommer köper jag den för den är så vacker med sina lila stråk. Jag har all min lök framme i köket just för att den är vacker.
    Vad roligt att hitta den här tråden! Jag har skrivit om just mina erfarenheter om just detta men fick ingen respons.
    Vänligen Veronika Schopper

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.