skördat.....

Dela
I går var jag ute på en underbar svamprunda.
Jag plocka ca 4 liter kantareller på ca 1 timma.
Är det ovanligt bra svampår eller är det bara jag som hade tur.
Det bara växte några där, så gick jag några meter så växtre det några till....
Kvällsmaten var räddad

Kantarellpaj á la Nettan

En krämig paj med kantareller, lök, vitlök, persilja, västerbottenost. Vad är mer avkopplande än att plocka svamp.

Skrivet av ros, 15 aug 2009

 
Jag odlar inte så mycket, men det lilla jag satsat på har i år lyckats bra och det är persilja, dill, gräslök, sallad, rosmarin, svarta vinbär, tomater och salladsgurka.
Gurka för inläggning köpte jag på torget och det har jag ett kanonbra recept på - Det är bara att tvätta och skiva gurkorna och sedan röra ihop med övriga ingredienser. Skickar med det i fall jag väckt intresse.

Inlagd gurka - Ej kokt lag

I augusti varje år gör jag några burkar inlagd gurka efter ett recept från min väninnas mormor. Det som är bra med receptet är att du slipper koka lagen. Bra att veta: Pepparroten fungerar som ko...

Skrivet av LEDIVO, 11 aug 2008

 
Skrivet av KAROLO den 16 aug 2009

Jag odlar inte så mycket, men det lilla jag satsat på har i år lyckats bra och det är persilja, dill, gräslök, sallad, rosmarin, svarta vinbär, tomater och salladsgurka.
Gurka för inläggning köpte jag på torget och det har jag ett kanonbra recept på - Det är bara att tvätta och skiva gurkorna och sedan röra ihop med övriga ingredienser. Skickar med det i fall jag väckt intresse.

Inlagd gurka - Ej kokt lag

I augusti varje år gör jag några burkar inlagd gurka efter ett recept från min väninnas mormor. Det som är bra med receptet är att du slipper koka lagen. Bra att veta: Pepparroten fungerar som ko...

Skrivet av LEDIVO, 11 aug 2008

 


Hej KAROLO!
Jag är bara lite nyfiken men vad är salladsgurka?
Jag har inte hört det namnet innan

Ha det så gott!
Skrivet av KAROLO den 16 aug 2009

Jag odlar inte så mycket, men det lilla jag satsat på har i år lyckats bra och det är persilja, dill, gräslök, sallad, rosmarin, svarta vinbär, tomater och salladsgurka.
Gurka för inläggning köpte jag på torget och det har jag ett kanonbra recept på - Det är bara att tvätta och skiva gurkorna och sedan röra ihop med övriga ingredienser. Skickar med det i fall jag väckt intresse.

Inlagd gurka - Ej kokt lag

I augusti varje år gör jag några burkar inlagd gurka efter ett recept från min väninnas mormor. Det som är bra med receptet är att du slipper koka lagen. Bra att veta: Pepparroten fungerar som ko...

Skrivet av LEDIVO, 11 aug 2008

 


5 kg gurkor
2 1/2 kg strösocker
2 1/2 handfull salt
8 grader ättika (24 %)
3 - 4 msk gula senapsfrö
1 bit pepparrot
Dillkronor

Några frågor sådär spontant.
Inget vatten?
Hur mycket är "en handfull"? händer har väldigt olika storlek.
8 grader ättika?
Vi gick ut i skogen, jag, lillgrabben och hunden. Där plockade och åt vi blåbär och skogshallon. Väl hemma blev det Blåbärskungens paj, som grabben döpte den till. Självklart med "lite" vaniljsås.
Jag har gjort blandsaft på hallon och jordgubbar, hallonsylt, svart- och röda vinbärsgelé. Torkat och förvällt kantareller. Päronkompott, lingonsylt och krusbärsmarmelad är på gång.
Ha en skön höst!!!
Mina tre svartvinbärsbuskar har fått relativt mycket bär i år. Idag plockade jag av 2 liter och slängde ner i frysen. Imorgon plockar jag mer.
Några liter gula kantareller har det blivit fast jag längtar till trattis-tiden... (med "fasa" för dessa förb. ÄLGFLUGOR som jag avskyr värre än fästingar - fast de har kanske ngt berättigande, fråga mig inte!)
Lite, lite vilda smultron som är helt superduper eftersom de kommer "frivilligt" till mig från skogen
Blåbär är guldet, tycker jag. Har inte tagit mig den tid jag skulle velat till att plocka men några liter ha det iallafall blivit.
Tänk vad naturen är fantastisk!
Skrivet av popik den 20 jul 2009


Jag odlar lite på balkongen, har tomat, paprika, chili, dill, sallad som är jättefina. Men så sådde jag gräslök och det har bara kommit upp ett enda strå, och rädisor sådde jag och blasten är gröna och fina och 1-1,5 dm men undertill finns ingenting inte en enda rädisa bara en rottråd? varför är det dåliga frön eller är det jag som inte har gröna fingrar.

Hej!
Jag har också (mer än en gång) provat så gräslök, men inte lyckats. I år provade jag med en färdig planta och det blev jättebra, så prova det nästa år.
När det gäller rädisor har jag dessvärre inget bra tips att ge dig.
//KAROLO
Skrivet av ros den 16 aug 2009

Skrivet av KAROLO den 16 aug 2009

Jag odlar inte så mycket, men det lilla jag satsat på har i år lyckats bra och det är persilja, dill, gräslök, sallad, rosmarin, svarta vinbär, tomater och salladsgurka.
Gurka för inläggning köpte jag på torget och det har jag ett kanonbra recept på - Det är bara att tvätta och skiva gurkorna och sedan röra ihop med övriga ingredienser. Skickar med det i fall jag väckt intresse.

Inlagd gurka - Ej kokt lag

I augusti varje år gör jag några burkar inlagd gurka efter ett recept från min väninnas mormor. Det som är bra med receptet är att du slipper koka lagen. Bra att veta: Pepparroten fungerar som ko...

Skrivet av LEDIVO, 11 aug 2008

 

Hej KAROLO!
Jag är bara lite nyfiken men vad är salladsgurka?
Jag har inte hört det namnet innan
Ha det så gott!

Hej på dig!
Slanggurka säger nog de flesta, så det skulle jag så klart skrivit. Ska förresten använda en i morgon till salladen när vi grillar.
Ha de så gott du med! //KAROLO
Skrivet av redd den 16 aug 2009
Skrivet av KAROLO den 16 aug 2009
Jag odlar inte så mycket, men det lilla jag satsat på har i år lyckats bra och det är persilja, dill, gräslök, sallad, rosmarin, svarta vinbär, tomater och salladsgurka.
Gurka för inläggning köpte jag på torget och det har jag ett kanonbra recept på - Det är bara att tvätta och skiva gurkorna och sedan röra ihop med övriga ingredienser. Skickar med det i fall jag väckt intresse.

Inlagd gurka - Ej kokt lag

I augusti varje år gör jag några burkar inlagd gurka efter ett recept från min väninnas mormor. Det som är bra med receptet är att du slipper koka lagen. Bra att veta: Pepparroten fungerar som ko...

Skrivet av LEDIVO, 11 aug 2008

 

5 kg gurkor
2 1/2 kg strösocker
2 1/2 handfull salt
8 grader ättika (24 %)
3 - 4 msk gula senapsfrö
1 bit pepparrot
Dillkronor
Några frågor sådär spontant.
Inget vatten?
Hur mycket är "en handfull"? händer har väldigt olika storlek.
8 grader ättika?

Hej!
Receptet är gammalt (från min väninnas mormor), vilket väl är förklaringen till att det står 2 1/2 handfull salt. Jag har tagit 2 1/2 hand varje år (har fungerat bra) och aldrig mätt, så jag kan inte ge dig mer exakt än så.
Flaskan från Perstorps ättika är märkt med grader, så den har jag använt.
Hoppas du provar och tycker gurkorna blir goda!
//KAROLO
Skrivet av KAROLO den 20 aug 2009

Skrivet av redd den 16 aug 2009
Skrivet av KAROLO den 16 aug 2009
Jag odlar inte så mycket, men det lilla jag satsat på har i år lyckats bra och det är persilja, dill, gräslök, sallad, rosmarin, svarta vinbär, tomater och salladsgurka.
Gurka för inläggning köpte jag på torget och det har jag ett kanonbra recept på - Det är bara att tvätta och skiva gurkorna och sedan röra ihop med övriga ingredienser. Skickar med det i fall jag väckt intresse.

Inlagd gurka - Ej kokt lag

I augusti varje år gör jag några burkar inlagd gurka efter ett recept från min väninnas mormor. Det som är bra med receptet är att du slipper koka lagen. Bra att veta: Pepparroten fungerar som ko...

Skrivet av LEDIVO, 11 aug 2008

 

5 kg gurkor
2 1/2 kg strösocker
2 1/2 handfull salt
8 grader ättika (24 %)
3 - 4 msk gula senapsfrö
1 bit pepparrot
Dillkronor
Några frågor sådär spontant.
Inget vatten?
Hur mycket är "en handfull"? händer har väldigt olika storlek.
8 grader ättika?

Hej!
Receptet är gammalt (från min väninnas mormor), vilket väl är förklaringen till att det står 2 1/2 handfull salt. Jag har tagit 2 1/2 hand varje år (har fungerat bra) och aldrig mätt, så jag kan inte ge dig mer exakt än så.
Flaskan från Perstorps ättika är märkt med grader, så den har jag använt.
Hoppas du provar och tycker gurkorna blir goda!
//KAROLO

Hej igen!
Glömde skriva att:
Nej, inget vatten - Det bildar gurkorna bara någon-några timmar efter du rört ihop alla ingredienser.
//KAROLO
Skrivet av KAROLO den 20 aug 2009

Skrivet av KAROLO den 20 aug 2009

Skrivet av redd den 16 aug 2009
Skrivet av KAROLO den 16 aug 2009
Jag odlar inte så mycket, men det lilla jag satsat på har i år lyckats bra och det är persilja, dill, gräslök, sallad, rosmarin, svarta vinbär, tomater och salladsgurka.
Gurka för inläggning köpte jag på torget och det har jag ett kanonbra recept på - Det är bara att tvätta och skiva gurkorna och sedan röra ihop med övriga ingredienser. Skickar med det i fall jag väckt intresse.

Inlagd gurka - Ej kokt lag

I augusti varje år gör jag några burkar inlagd gurka efter ett recept från min väninnas mormor. Det som är bra med receptet är att du slipper koka lagen. Bra att veta: Pepparroten fungerar som ko...

Skrivet av LEDIVO, 11 aug 2008

 

5 kg gurkor
2 1/2 kg strösocker
2 1/2 handfull salt
8 grader ättika (24 %)
3 - 4 msk gula senapsfrö
1 bit pepparrot
Dillkronor
Några frågor sådär spontant.
Inget vatten?
Hur mycket är "en handfull"? händer har väldigt olika storlek.
8 grader ättika?

Hej!
Receptet är gammalt (från min väninnas mormor), vilket väl är förklaringen till att det står 2 1/2 handfull salt. Jag har tagit 2 1/2 hand varje år (har fungerat bra) och aldrig mätt, så jag kan inte ge dig mer exakt än så.
Flaskan från Perstorps ättika är märkt med grader, så den har jag använt.
Hoppas du provar och tycker gurkorna blir goda!
//KAROLO

Hej igen!
Glömde skriva att:
Nej, inget vatten - Det bildar gurkorna bara någon-några timmar efter du rört ihop alla ingredienser.
//KAROLO


1grad = 6cl = 4msk (gick ut i köket och kollade vad som stod på flaskan), ifall någon undrade, vart själv väldigt konfunderad.
Skrivet av annelieberggren den 20 aug 2009

Här har det mesta skadats av allt regn dillen och persiljan har det varit massa sniglar i. inte så kul att äta den när man såg alla slemmiga varelser . Någon som vet hur man kan bli av med dom? det är dom utan skal...

Jag går på snigeljakt med ficklampa ett par gånger i veckan. Lägger man ut små högar med vetekli så vet man var man kan hitta sniglarna. Melonskal fungerar också.Sätt en plastpåse över handen eller använd plasthandskar. Det är ett långsiktligt projekt. Trägen vinner.
förra helgen plockade vi vildhallon och blåbär. i veckan ska jag till föräldrarna och plocka vinbär. vi har ävwn varit till en lokal odlare av grönsaker idag och köpt fänkål, kålrabbi och diverse annat hemodlat.