Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Svampfråga

  • linnea1 11 oktober 2012

    Hej!
    Jag läser överallt att när man rensar svamp, att man inte ska skölja den under vatten för smaken försvinner. Jag har alltid följt denna regel i tron om att så är fallet. Men nu säger två vänner till mig att det är en myt. Argumentet som följer: När det regnar på svampen ute i skogen då? Försvinner ingen smak då?
    Så hur är det egentligen, ska man skölja eller inte?

  • Anderstam 11 oktober 2012

    Svampen i regnet har inga snittytor.
    Det har däremot plockad och rensad svamp.
    Jag tror det är anledningen till att man inte bör skölja.

  • Linlock 11 oktober 2012

    Det kanske man inte ska göra men jag sköljer iaf mina gula kantareller om jag har plockat sådär jättemycket, sen låter jag dem torka en stund innan jag steker dem. Tycker det funkar jättebra även om det inte är "enligt boken";) (känner ingen skillnad i smak asså)

  • linnea1 11 oktober 2012

    Det skulle ju vara intressant att göra ett smaktest!

  • Mistys 11 oktober 2012

    På vissa Stjärnkrogar i Stockholm och London (Inside information) Lägger man kantarellerna i en ho med vatten. Rör runt försiktigt och byter sen vatten. Tre ggr gör man detta sen tar man upp svampen och låter den rinna av lite innan man steker. Så frågan är om det är en myt ......kockar borde ju veta. eller gör man så för att smidighet och tidsbrist får gå före....
    Jag sjöljer alltid och tycker svampen smakar mycket och gott ändå;)

  • Cassiopeya 11 oktober 2012

    Skrivet av Mistys den 11 okt 2012

    På vissa Stjärnkrogar i Stockholm och London (Inside information) Lägger man kantarellerna i en ho med vatten. Rör runt försiktigt och byter sen vatten. Tre ggr gör man detta sen tar man upp svampen och låter den rinna av lite innan man steker. Så frågan är om det är en myt ......kockar borde ju veta. eller gör man så för att smidighet och tidsbrist får gå före....
    Jag sjöljer alltid och tycker svampen smakar mycket och gott ändå;)


    Exakt så gjorde kocken i "Trädgårdsonsdag". Tror det var i förra veckans program. Han menade att det är en myt att smaken försvinner. Förr borstade jag alltid svampen, men det är sååå mycket enklare att skölja av dom så nu gör jag alltid det :D Känner ingen skillnad och allt smuts försvinner snabbt och enkelt:)

  • WiolaH 12 oktober 2012

    Skrivet av Mistys den 11 okt 2012

    På vissa Stjärnkrogar i Stockholm och London (Inside information) Lägger man kantarellerna i en ho med vatten. Rör runt försiktigt och byter sen vatten. Tre ggr gör man detta sen tar man upp svampen och låter den rinna av lite innan man steker. Så frågan är om det är en myt ......kockar borde ju veta. eller gör man så för att smidighet och tidsbrist får gå före....
    Jag sjöljer alltid och tycker svampen smakar mycket och gott ändå;)



    Exakt så fick man lära sej i skolköket på 60-talet :-)
    Om hösten varit extremt regnig, kan man faktiskt känna att svampen smakar lite "urvattnad"........ Men man behöver ju inte skölja under rinnande vatten....... 3 ggr i en skål med rent vatten brukar räcka......

  • hovenaset 12 oktober 2012

    Själv sköljer jag aldrig svampen.Vi plockar i stort sett bara kantareller. Rensar svampen redan i skogen så det blir så lite "skit" som möjligt när man kommer hem. Har alltid svamporg och svampkniv/borste med oss. Förväller svampen (tillsätter inget extra vatten eller salt) Sen får det stå där och koka torrt. Sen fryser jag in svampen för vi plockar en hel del. Ja så gör vi och det blir alltid bra och svampen håller sig minst ett år i frysen eftersom den inte innehåller nått fett. :)

  • Vetebullen 12 oktober 2012

    Jag tappar upp vatten i en ho och sköljer alltid mina nyplockade svampar 1 gång. (L)
    Och ändå rensar jag dom fint i skogen direkt. Men det är väl en smaksak hur noga man vill vara.
    Om man tittar på vattnet så finns där både sand och annat smått skräp som är skönt att få bort.
    Rör om lite i vattnet och fiskar upp dom med händerna, delar dom och lägger dom i stekpannan direkt där dom får "torka" upp.
    Saltar lite och fryser ner dom sen i lagom stora portioner. Håller i flera år utan att tappa stinget / smaken :)
    Det är underbart att kunna ta tillvara vår svamp i skogen (A)

  • Mistys 12 oktober 2012

    Som jag skrev tidigare sköljer jag min svamp. Som någon skrev tidigare finns både sand och annat smått och gått som inte försvinner annars. Har i år också märkt svarta saker på svampen.....på lamellerna. Har kollat upp lite och tror ( obs..tror) att det är avföring från sniglar. Ännu ett skäl att ge svampen en avsköljning.

    Delar alltid kantarellerna i minst två halvor då jag hittat mask i foten lite då och då. Vill inte ha extra protein med{sick}

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.