Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Vispgrädde

  • ingja17 4 april 2013

    Är det någon som vet om det kan vara skillnad på vispgrädde t.ex. Arlas och Skåne Mejeri med längre hållbarhet. Har i många år lagat en rätt i ugn med vispgrädde och chilisås. Med Arlas vispgrädde av den "gamla typen" blev rätten krämig och god, men med grädde med längre hållbarhet men med samma fettprocent blev grädden tunn och rinnig. Är det månne någon tillsats i den grädden med längre hållbarhet som gör detta?
    Ingja17

  • DoctorWho 4 april 2013

    Har märkt samma sak och brukar därför vispa ner lite vetemjöl i grädden som redning. Jag har märkt en sak till. När man vispar grädde med längre hållbarhet tar det längre tid än med vispgrädde av den "gamla typen". Troligen är något är tillsatt eller också händer det något med själva grädden i processen att förlänga hållbarheten.

  • Tussilago_Flikkan 4 april 2013

    Hade vispgrädden 40% fetthalt?
    Om det är grädden med skruvkork från Arla eller skånemejerier så ligger den på 36% fett och blir då inte lika krämig som vanlig vispgrädde med 40%. Det är även mycket svårare att vispa grädde som ligger på 36%.
    Grädden med längre hållbarhet är även pastöriserad längre tid och det kan kanske också påverka slutresultatet.

  • bjoli198 4 april 2013

    Jag tror det kan ha med pastöriseringen att göra, men som någon skrev tidigare har det även med de saknade 4% fett att göra... jag tror fettet ändras på något sätt under pastöriseringen

  • ingja17 5 april 2013

    Tack för alla svar, troligen är det en kombination av något lägre fetthalt och pastorisöringen
    Nästa gång ska jag testa med Arlas 40% med normal hållbarhet.
    Ingja 17 {beauty}

  • penntrollet 5 april 2013

    Kan möjligtvis finnas en förklaring i denna artikel från taffel.se den gäller vispad grädde, men liknande om de "stabilare fettdropparna" som har svårare att binda till varandra borde kunna gälla för att din ungsrätt blev rinnigare.

    http://matmolekyler.taffel.se/2009/04/12/perfekt-vispad-gradde-hurda/

    "Om grädde får stå några dar börjar fettdropparna i grädden klumpa ihop sig högst upp i paketet. Det beror inte på att grädden surnar, utan är något som händer så småningom även med stabila emulsioner. I vanlig grädde spelar det oftast ingen roll, eftersom den hinner bli dålig innan den delar sig så att paketet kleggar igen. Men för grädde som ska hålla sig i veckor måste man bromsa ihopklumpningen. Då behöver man homogenisera grädden lite , det vill säga, slå sönder fettdropparna till ännu mindre storlekar (vanlig fet grädde är oftast inte homogeniserad, eftersom det minskar vispbarheten). Resultatet av homogeniseringen är faktiskt så stabila fettdroppar att grädden blir svårvispad! Karragenan, som finns i så gott som all långtidshållbar grädde, bromsar också ihopklumpningen av fett genom att bilda ett knappt märkbart gelénät som gör det svårare för fettdropparna i grädden att röra sig uppåt."

  • Mistys 7 april 2013

    Grädde går inte att vispa om det finns vatten kvar på visparna eller lite i bunken efter disk. Grädde som skär sig vid vispning går ihop igen om man ställer bunken i diskhon i iskallt vatten. Lägre fetthalt har också med saken att göra. Kan vara lägre än angiven siffra redan från mejeriet...miss vid tillverkningen. Vid lågtryck ex åska funkar det också sämre att vispa grädde. Finns en tråd om detta här på MK.
    http://www.matklubben.se/matprat/tips_och_fraagor_foer_koeket_31/vispa_graedde_4498.html

  • Zpirit 8 april 2013

    Skrivet av ingja17 den 4 apr 2013

    Är det någon som vet om det kan vara skillnad på vispgrädde t.ex. Arlas och Skåne Mejeri med längre hållbarhet. Har i många år lagat en rätt i ugn med vispgrädde och chilisås. Med Arlas vispgrädde av den "gamla typen" blev rätten krämig och god, men med grädde med längre hållbarhet men med samma fettprocent blev grädden tunn och rinnig. Är det månne någon tillsats i den grädden med längre hållbarhet som gör detta?
    Ingja17



    I grädde med längre hållbarhet tillsätter man KARRAGENAN!
    Läs innehållet på paketet och undvik det, är mitt tips!
    Naturlig 40% grädde är allra bäst.

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.