Asiatiska
Din sökning gav 82 träffar| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | Nästa >> |
Vad blir det till middag idag?
| imse | 1 okt 2008 kl. 21:18 |
![]() 50 år från Gräsmark Blev medlem: 2007-11-03 Inlägg: 593 Recept: 20 |
Mumsigt med värmande soppa i höstrusket! En god och värmande med asiatisk touch! http://mimmismat.wordpress.com/2008/10/01/asiatiska-bladgronsaker-2/#comment-718 |
Matleken
| Lilljeppe | 22 dec 2007 kl. 10:35 |
![]() 36 år från Uppsala Blev medlem: 2007-09-23 Inlägg: 933 Recept: 737 |
någon hann före, så asiatiska kycklingspett |
panko
| urqvinna | 10 jun 2010 kl. 08:28 |
![]() 50 år från Vittsjö Blev medlem: 2008-03-08 Inlägg: 23 Recept: 5 |
Hej! Pank det japanska ströbrödet som blivit så populärt till fritering,panering,och för den delen även att att använda direkt på den mat man nu vill ha krispigt (vilket det blir något otroligt med pankon) i ugnen då fritering drar åt sig allt fett,det slipper man om man gör det i ugnen För er som inte bor i en storstad med asiatiska affärer så kan man köpa det vi nätet nämligen på "kryddlandet". Kanske kan glädja någon "lantis" precis som det glädje mig ![]() |
Limeblad
| Seashell (Gäst) | 30 okt 2000 kl. 06:53 |
| Detta inlägget är skrivet av en gäst. | Hej, kolla på asiatiska mataffärer! |
Favoritkryddor?
| barbiegirl | 18 nov 2007 kl. 21:46 |
![]() 40 år från Arboga Blev medlem: 2007-11-14 Inlägg: 23 Recept: 45 |
Oj, har ett ganska gediget kryddskåp men om jag måste välja så är det ganska lätt. Vitlök, vitpeppar, salt, presilade, timjan samt ett antal asiatiska kryddor/såser. |
Bakpulver i vetedegen
| evaldo | 21 nov 2007 kl. 15:17 |
![]() 70 år från Norrköping Blev medlem: 2007-10-05 Inlägg: 2021 Recept: 221 |
Vetemjöl Special, Bagerivetemjöl = brödbaksmjöl Är finkornigare än kärnvetemjöl och innehåller mer protein. Mjölet tar upp mer vatten, vilket ger bättre degstabilitet/bakningsförmåga. Används till bakning av matbröd och som ger ett bröd med bra volym även om man blandar i grova komponenter såsom kli eller kross Idealmjöl används till såser och paneringar. Mjölet är specialbehandlat så att mjölpartiklarna är större och jämnare och därför löser sig snabbare i vätska. Det gör detta mjöl idealiskt till såsredningar eftersom det inte bildar klumpar. Maizena Maizenamjöl är ett stärkelsemjöl tillverkat av majs. Används till redningar av söta såser, puddingar och en del asiatiska rätter. |
Pankoströbröd
| Varadero2a | 24 jan 2008 kl. 10:36 |
![]() 64 år från Strängnäs Blev medlem: 2007-10-01 Inlägg: 12Recept: 0 |
Någon som vet var man kan köpa detta ströbröd förutom i asiatiska affärer, har frågat i alla butiker jag varit i, dom flesta vet inte ens vad det är. Har tyvärr ingen Asiatisk affär inom 10 mils omkrets men det används ju mycket av TV-kockarna så man tycker att det borde finnas i alla större butiker. Har ävet mejlat till leverantör för att få uppgift på närmaste butik från mig sett men dom behagade inte ens svara. DÅLIGT. |
Ostronsås?
| mama97mia | 8 apr 2008 kl. 16:15 |
![]() 47 år från Finspång Blev medlem: 2007-10-06 Inlägg: 6372 Recept: 141 |
Jag blir lite osäker, hur mkt skiljer sig ostronsåsen från fisksåsen???? Jag använder fisksås i asiatiska rätter, typ som istället för soja? Det är ju väldigt salt. Men ostronsåsen???? Är det likvärdigt? *förlåt en dum fråga* |
Nejlika
| mama97mia | 29 jun 2008 kl. 16:17 |
![]() 47 år från Finspång Blev medlem: 2007-10-06 Inlägg: 6372 Recept: 141 |
Moderväxt Kryddnejlika (Eugenia caryophyllus) - se där om trädets historia Synonymer Nejlikolja, flyktig nejlikolja, blomknoppsolja Farmakopénamn Carophyllus oleum stillatitum, Oleum caryophylli, Aetheroleum caryophyllorum, Aetheroleum caryophylli CAS-nummer 84961-50-2 INCI-namn Eugenia caryophyllus Engelska namn Clove bud oil, oil of cloves, essential oil of clove bud, clove oil Andra namn Romanska språk Essence de girofle, huile de girofle, huile essentielle de girofle (franska) Nordiska språk Kryddernellikeolie (danska), nellikolie (norska) Asiatiska språk Chôjiyu (japanska) Andra språk Nelkenöl, Gewürznelkenöl, ätherisches Gewürznelkenöl (tyska) Förväxlingsrisk • Nejlikessens - av blomman nejlika. • Kryddpepparessens -------------------------------------------------------------------------------- Tradition Kryddnejlikolja ska ha använts i ayurveda-medicin i Indien runt år 1000 f. Kr. - kanske eterisk olja, kanske örtolja på kryddan? I Europa destillerades den eteriska oljan första gången 1544 av en tysk botaniker. Linné hade med den i Pharmacopaea Holmiensis ca 1740. Det är få oljor som används lika mycket inom parfymeriet, berättar Piesse (England 1857), för den går bra ihop med både fett, tvål och alkohol. Porträttmålarens kryddnejlikolja Kryddnejlikolja avdunstar och torkar mycket långsamt och har därför använts för att fördröja torktiden hos oljefärg (terpentinolja + kokt linolja). Tricket var populärt ett tag särskilt bland porträttmålare, som med lite kryddnejlikolja i färgen kunde måla vått i vått under ett par veckors tid. Följderna blev katastrofala: Efter några år mörknade målningarna, sprack och mjukades till slut upp helt. Samurajens kryddnejlikolja Japanska svärd sägs behöva chôjiyu, chojiolja. Så fort svärdet utsatts för fukt måste det rengöras och gnidas in med ett tunt lager. Allt överflöd måste sedan torkas bort noggrant eftersom det drar till sig damm från baljan. • Ett vanligt innehåll i kommersiella oljor är mineralolja med 1 % kryddnejlikolja. Recept: 20 droppar kryddnejlikolja i 100 ml mineralolja av typen "babyolja". En del avråder bestämt från allt slags fett, även mineraolja. Den antas skydda mot rost vilket är aktuellt för stål, som används sällan eller aldrig i dagens svärdskonst. Vilken nytta den gör på zinklegeringar som är det vanliga är tveksamt. De enda icke omstridda oljorna är syrahaltiga, som kan angripa metallen, och vegetabiliska, vars överflöd är svårt att få bort och klibbar ihop med damm och metallflisor i baljan. • Ännu enklare: 100 % kryddnejlikolja. Rekommenderas av bl. a. R.W. Robinson, ansvarig för metallica på Victoria & Albert Museum i London. Kryddnejlikoljan fungerade i det första receptet endast som doftsättare och prishöjare. Den fördröjer ingen "torkning" av mineraloljan. Här är den enda ingrediens med okänd verkan. Den förstör plast men knappast stål och påskyndar inte dess rostning; tveksamt vad den gör med zinklegeringar. Till skillnad från olja dunstar den, om än långsammare än de flesta eteriska oljor. Rekommendationen att den kan ersättas med kameliaolja baseras på att sådan är mindre flyktig än kryddnejlikolja. Farmakopéerna Oljan blev officinell i Sverige från första början (1775). Vid det laget var kryddkrigen avgjorda och priserna på blomknopparna inte längre astronomiska. Oljan stod kvar t.o.m. farmakopéns sjunde uplaga 1869 och fr.o.m. då slapp apoteken också destillera den själva och fick lov att köpa in den färdig. Kvaliteten på färdig kryddnejlikolja var generellt så dålig (p.g.a. utblandningar och bösig råvara) att den till slut inte kunde rekommenderas som läkemedel; i upplagan därpå (1901) ersattes den med sin huvudingrediens eugenol. Oljan fanns också upptagen i många andra länders farmakopéer under 1800-talets andra hälft, bl. a. i Norge (1854,1879) och Danmark (186 , Frankrike (1866), Storbritannien (1867), Österrike (1869), Tyskland (1872) och USA (1876, 1880). I finska farmakopén stod oljan kvar fortfarande i slutet av 1930-talet.Framställning Vatten- eller ångdestillering av torkad blomknopp (outslagna blommor). Det har sagts att oljan är den svåraste av alla att destillera. Flera destilleringar behövs, men så får man också ut mycket; 14-28 % av knopparnas vikt. Salt tillsatt i vattnet hälper till att driva ut oljan. Vid vattendestillering är det till fördel om knopparna fuktas ett dygn först. Enklare olja destilleras på stjälkar, vilket ger 5,5-6 % av vikten i form av sämre eterisk olja. Ursprung • Afrika: Mest eterisk olja produceras på Madagaskar där blomknopparnas oljehalt också är högst. Den olja man kan köpa i svenska butiker är därifrån eller från Indien eller Zanzibar, där halten olja inte blir lika hög. Beskrivning Tunn, klar, nästan färglös eller ljusgul olja som med tiden tjocknar och mörknar till brun. Brännande kryddig smak. Sjunker i vatten. Kokpunkt 250-260°. Mått och vikt 100 ml väger 107 gram - det är eugenol som väger. 100 gram = 93 ml. Olja av stjälkar: 100 ml väger 106 gram. 100 gram = 99 ml. Löslighet • Så gott som olöslig i vatten, olöslig i glycerin. • Lättlöslig i 2 delar 70 % alkohol och lika delar 94 %, lika delar koncentrerad (96-100 %) ättiksyra. • Löslig i vegetabiliska oljor, flytande paraffin (mycket mjölkigt), andra eteriska oljor, propylenglykol. pH och inkompatibiliteter • Oljan ensam och i lika delar 94 % alkohol har svagt sur reaktion (pH 4-6), vilket är ovanligt; de flesta eteriska oljor är neutrala (pH 5-7). • Både oljan och dess eugenol stelnar ihop med zinkoxid, och med koncentrerad kaliumhydroxid till en färglös, kristallinisk massa. Doftämnen Terpener karyofyllen 5-15 % Alkoholer eugenol 60-90 % metanol (träsprit) Estrar eugenolacetat 1-15 % metylsalicylat Fenoler salicylsyra lite Innehåll • Huvudämnet eugenol som framställs ur oljan kan utgöra upp till 90 %. På Moluckerna finns vildväxande träd som anses vara ursprungsarten som sägs ge en olja helt utan eugenol. Varianter • Terpenfri kryddnejlikolja 1,5 gånger starkare dofteffekt = det räcker med 2/3 för samma dofteffekt. Löses redan i mindre än lika del 70 % alkohol. • Kryddnejlika resinoid Blomknopparna extraheras med flyktiga lösningsmedel till hartsolja. Bensen eller varm alkohol ger en tjock, brun hartsol medan rumstempererad koldioxid en ljusare olja som anses vara bättre. Alla är kraftfulla fixatörer med en hållbar och vinlik ton som skiljer dem från eterisk olja. • Kryddnejliksbladolja Vatten- eller ångdestillering av bladen ger 2-3 % av deras vikt i form av en mörkbrun eterisk olja. Doften är tunnare, mildare och torrare - "bröd" säger en del, "bränt trä" enligt andra. Innehåller mer eugenol (82-88 %) än knoppolja och är mer hudirriterande. Används mest i tvål och billig parfym. • Kryddnejliksvedolja Ångdestillering av kvistarna ger 4-6 % av kvistarnas vikt i form av en ljusgul till ljusbrun eterisk olja med stark, träig kryddoft. Innehåller högst halt eugenol (90-95 %) av alla kryddnejlikoljor och är också den mest hudirriterande. Parfymerar tvål (upp till 0,25 %) och parfym (upp till 1 %). • Eterisk kryddnejliksrotolja Destillering av rötterna ger 6 % av deras vikt i form av en gul eterisk olja som liknar blomknoppsoljan. Ersättning • Den bästa eteriska oljan att ersätta med då recept säger eugenol. • Kanelbladsolja (70-95 % eugenol) kan ersätta eller ersättas av oljan. • Förfalskas, t. ex. med virginiacederessens, vilket minskar vikten. Test: Skaka kryddnejlikoljan med dubbla mängden uppvärmd alkohollösning (2 delar 94 % alkohol + 1 del vatten). Om blandningen grumlas kan man misstänka tillsats av terpentinolja, mineralolja eller vegetabilisk olja. • Kryddnejliksextrakt (extrait): Färdigblandad alkohollösning att använda i alkoholhaltig parfym - recept där. Hållbarhet Som alla eteriska oljor: mörkt, svalt, lufttätt (mörknar och tjocknar i kontakt med luft). Ej i kärl av PVC-plast, som mjuknar och förstörs ganska snabbt av oljan. Kryddnejlikolja är kraftfullt bakteridedödande och konserverande vilket är ett skäl till att den använts så mycket i diskmedel, tvättmedel och andra rengöringsmedel. Den har också använts som konserverande ämne i temperaemulsioner (1-2 droppar per dl emulsion av ägg, olja, harts, vatten). Inköp We don't sell, we tell! Hos importörer av eteriska oljor för runt 50 kr per 10 ml och till ungefär samma pris i hälsokostbutiker. |
Kondenserad mjölk
| catwomisen | 23 nov 2008 kl. 16:58 |
![]() 25 år från Okazaki, Aichi, Japan Blev medlem: 2008-02-12 Inlägg: 62 Recept: 10 |
Osötad kondenserad mjölk kan även heta Evaporated milk eller Preservered Milk. Du kan alltid kolla om du hittar det i butiken? Kolla även i specialiserade asiatiska butiker om du har några sådana i din närhet. I annat fall så hittade jag ett recept på något man kan använda istället för konderserad mjölk. Antar du bara kan ta bort sockret så får du något liknande osötad kondenserad mjölk? 2 ½ dl Kelda matlagningsgrädde 120 g mjölkpulver 3 ½ dl socker Mjölkpulvret vispas ner i den kalla grädden. Därefter värmer man försiktigt och tillsätter socker. Fortsätt värma försiktigt under omrörning till sockret är upplöst. Ger ca 5-6 dl. Jag hittade receptet på http://www.recepthjalpen.se/kondenserad-mjolk.html där det även står annat informativt om kondenserad mjölk. Hoppas jag hjälpte dig något ![]() |
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | Nästa >> |












, Frankrike (1866), Storbritannien (1867), Österrike (1869), Tyskland (1872) och USA (1876, 1880). I finska farmakopén stod oljan kvar fortfarande i slutet av 1930-talet.












