Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Harissa...?

  • monac 16 april 2008

    Införskaffat en ny(för mig) kryddblandning...Harrissa.
    Skulle bara vilja ha tips på hur & var man använder den & vad det är i den?
    Doftar helt förföriskt hur som helst(L)
    /Monac.

  • MatAnders 16 april 2008

    Menar du den lilla guld konservburken med en chili på?

  • frucaos 16 april 2008

    Du kan ju alltid söka på namnet och recept på nätet och se vad du får för träffar. Låter spännande.

  • Nettie 16 april 2008

    Jag brukar använda harissan i olika kött/köttfärsgrytor, kalasgott

  • frucaos 16 april 2008

    Harissacouscous med räkor och grönsaker
    4 personer

    4 dl couc cous
    4 dl grönsaksbbuljong
    1 kg räkor med skal eller 400-500 g skalade
    1 st paprika, röd
    1 st rödlök
    ½ zucchini
    2 st avokado
    2 st lime
    150 g sockerärtor
    2,5 msk Harrissa Paste
    ½ tsk salt

    TILLAGNING
    Koka upp grönsaksbuljongen, lägg i couscousen och ställ åt sidan för att svälla. Skala räkorna, tärna paprikan och zucchinin. Klyfta löken och ansa sockerärtorna. Skär avokadon i bitar och pressa över saft från limen. Skär den andra limefrukten i klyftor. Hetta upp wookpannan och stek i lite olja. Woka först paprika, lök, zucchini och sockerärtor. Tillsätt Harissapastan. Woka snabbt räkorna med grönsakerna och lägg sist i couscousen. Blanda väl och smaka av med salt. När allt är varmt blandas avokadon med limesaft i rätten. Garnera med limeklyftorna. Servera med matlagningsyoghurt och Harissapastan.

    Ett exempel jag hittade...

  • frucaos 16 april 2008

    Så här kan man göra sin egen. Så får du veta vad den innehåller. På engelska, hoppas det går bra.
    Harissa is a hot chili paste that is commonly found in North African cooking, mainly Moroccan, Algerian, and Tunisian cuisine. It is added to couscous, soups, pastas and other recipes. It can also be purchased in Middle Eastern stores in a can.

    For a very spicy harissa: use a blend of cayenne, chile de arbol, or cayenne with a milder chile like ancho chilies

    For a medium spiciness: use a blend of New Mexico chilies with guajillo chilies
    INGREDIENTS:
    10-12 dried red chili peppers
    3 cloves garlic, minced
    1/2 teaspoon salt
    2 tablespoons olive oil
    1 teaspoon ground coriander
    1 teaspoon ground caraway seeds
    1/2 teaspoon cumin
    PREPARATION:
    Soak the dried chilies in hot water for 30 minutes. Drain. Remove stems and seeds.

    In a food processor combine chili peppers, garlic, salt and olive oil. Blend.

    Add remaining spices and blend to form a smooth paste.

    Store in airtight container.

  • MatAnders 16 april 2008

    Ja då är det den jag brukar använda, ger jättegod smak men den är rejält stark jag klarar typ 1/2 burk till en köttgryta på ca 4-5 liter men jag gillar starkt....:D

  • Roggan 16 april 2008

    Är det konserven???
    Jag brukar äta det på en bit bröd. Så gör man ofta i Tunisien. Starkt men gott!!!(Y)(Y)(Y)(Y)(Y)
    Jag använder den också i tunisisk mat. T.ex. i olika tomatbaserade grytor med kyckling, lammkött, nötkött osv. Brukar servera grytorna med ris, couscous eller pasta. Blandar ofta i en hel del grönsaker och kikärtor. Jag har inte några direkta recept med exakta måttangivelser, men det går nog att hitta på nätet. Lägger kanske ut något recept snart här på matklubben.

  • Roggan 16 april 2008

    Är det konserven???
    Jag brukar äta det på en bit bröd. Så gör man ofta i Tunisien. Starkt men gott!!!(Y)(Y)(Y)(Y)(Y)
    Jag använder den också i tunisisk mat. T.ex. i olika tomatbaserade grytor med kyckling, lammkött, nötkött osv. Brukar servera grytorna med ris, couscous eller pasta. Blandar ofta i en hel del grönsaker och kikärtor. Jag har inte några direkta recept med exakta måttangivelser, men det går nog att hitta på nätet. Lägger kanske ut något recept snart här på matklubben.

  • Roggan 16 april 2008

    Blev nåt fel här igen! hmm...

  • The_mama97mia 16 april 2008

    Menar ni att man kan ha harissa o använda som typ sambal? Jag har inte tordats köpa, tycker konservburken ser stor ut, vet inte hur bra det håller sig etc.

  • frucaos 16 april 2008

    den är helt ny för mig. ska se mig om i hyllorna och se om de kan tänkas ha den här i norge. Invandrarbutiker kan nog vara bästa chansen tänker jag. Får ta det imorgon när jag ska ta en tur till Lillehammer och hälsa på dem på jobbet.

  • MatAnders 16 april 2008

    Japp det är en konserv finns vad jag sett bara i invandrarbutiker och som Roggan skrev kanon till tomatbaserade grytor gärna med lamm, det är som tomatpure i konsistensen och jag brukar frysa det jag inte gör av med.(Y)

  • Lindanemon 16 april 2008

    Jag brukar alltid köpa Harissa i pulverform på ÖB. En helt suveränt god krydda, men så är jag svar för chili... (Y)

    Prova den här:

    Voltaires tomatsoppa

  • starfighter 16 april 2008

    Här i stockholm iaf, så kan man köpa Harissa på glasburk av märket LAROC, håller sig läänge i kylen. Harissan har en smak av vinäger som inte sambal har, och den syrlighet sätter lite extra piff på tillvaron.:p

  • MatAnders 16 april 2008

    Undrar verkligen om vi talar om samma sak?

  • Lindanemon 16 april 2008

    kanske finns det olika? "min Harissa" finns i pulver eller i pasta på tub, vad jag har sett iaf...

  • starfighter 16 april 2008

    Den jag menar är en chili-pasta som man kan köpa på glasburk, men även på tub, konserv - kan inte tänka mig att det finns något annat som kallas Harissa. Däremot kan säkert olika märken använda sig av olika recept för tillverkning av 'sin' Harissa, eller?

  • monac 16 april 2008

    min är i pulverform....gjorde en riktigt härlig veg.gryta denna afton med kokosmjölk,färska cham.zuccini,aubergin,gul & röd paprika.riven ingefära. Oj oj vad mumsigt det blev.
    En "ny" favorit kan jag ju säga,en stjärna i kryddhimlen(Y)och det var bra "drag" i den!:D
    Den kommer vi se mycket av ...måste ju vara kanon gott till grillat/i marinader & kalla o varma (L) såser!

  • monac 16 april 2008

    ska pröva den där konserverade oxå! tack för alla råd & tips.

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.