Harissa...?

Harissacouscous med räkor och grönsaker
4 personer

4 dl couc cous
4 dl grönsaksbbuljong
1 kg räkor med skal eller 400-500 g skalade
1 st paprika, röd
1 st rödlök
½ zucchini
2 st avokado
2 st lime
150 g sockerärtor
2,5 msk Harrissa Paste
½ tsk salt

TILLAGNING
Koka upp grönsaksbuljongen, lägg i couscousen och ställ åt sidan för att svälla. Skala räkorna, tärna paprikan och zucchinin. Klyfta löken och ansa sockerärtorna. Skär avokadon i bitar och pressa över saft från limen. Skär den andra limefrukten i klyftor. Hetta upp wookpannan och stek i lite olja. Woka först paprika, lök, zucchini och sockerärtor. Tillsätt Harissapastan. Woka snabbt räkorna med grönsakerna och lägg sist i couscousen. Blanda väl och smaka av med salt. När allt är varmt blandas avokadon med limesaft i rätten. Garnera med limeklyftorna. Servera med matlagningsyoghurt och Harissapastan.

Ett exempel jag hittade...
Så här kan man göra sin egen. Så får du veta vad den innehåller. På engelska, hoppas det går bra.
Harissa is a hot chili paste that is commonly found in North African cooking, mainly Moroccan, Algerian, and Tunisian cuisine. It is added to couscous, soups, pastas and other recipes. It can also be purchased in Middle Eastern stores in a can.

For a very spicy harissa: use a blend of cayenne, chile de arbol, or cayenne with a milder chile like ancho chilies

For a medium spiciness: use a blend of New Mexico chilies with guajillo chilies
INGREDIENTS:
10-12 dried red chili peppers
3 cloves garlic, minced
1/2 teaspoon salt
2 tablespoons olive oil
1 teaspoon ground coriander
1 teaspoon ground caraway seeds
1/2 teaspoon cumin
PREPARATION:
Soak the dried chilies in hot water for 30 minutes. Drain. Remove stems and seeds.

In a food processor combine chili peppers, garlic, salt and olive oil. Blend.

Add remaining spices and blend to form a smooth paste.

Store in airtight container.
Är det konserven???
Jag brukar äta det på en bit bröd. Så gör man ofta i Tunisien. Starkt men gott!!!
Jag använder den också i tunisisk mat. T.ex. i olika tomatbaserade grytor med kyckling, lammkött, nötkött osv. Brukar servera grytorna med ris, couscous eller pasta. Blandar ofta i en hel del grönsaker och kikärtor. Jag har inte några direkta recept med exakta måttangivelser, men det går nog att hitta på nätet. Lägger kanske ut något recept snart här på matklubben.
Är det konserven???
Jag brukar äta det på en bit bröd. Så gör man ofta i Tunisien. Starkt men gott!!!
Jag använder den också i tunisisk mat. T.ex. i olika tomatbaserade grytor med kyckling, lammkött, nötkött osv. Brukar servera grytorna med ris, couscous eller pasta. Blandar ofta i en hel del grönsaker och kikärtor. Jag har inte några direkta recept med exakta måttangivelser, men det går nog att hitta på nätet. Lägger kanske ut något recept snart här på matklubben.
Jag brukar alltid köpa Harissa i pulverform på ÖB. En helt suveränt god krydda, men så är jag svar för chili...

Prova den här:

Voltaires tomatsoppa

Jag var mycket skeptisk när min kompis skulle bjuda på tomatsoppa, men var tvungen att be om receptet, då vi hade ätit klart.

Skrivet av Lindanemon, 22 mar 2008

 
min är i pulverform....gjorde en riktigt härlig veg.gryta denna afton med kokosmjölk,färska cham.zuccini,aubergin,gul & röd paprika.riven ingefära. Oj oj vad mumsigt det blev.
En "ny" favorit kan jag ju säga,en stjärna i kryddhimlenoch det var bra "drag" i den!
Den kommer vi se mycket av ...måste ju vara kanon gott till grillat/i marinader & kalla o varma såser!