Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Marinader

  • monel 16 mars 2008

    Jag brukar oftast köpa någon påse/flaska med färdig marinad, men skulle vilja göra egen.

    Har ni något tips på en enkel och god marinad (typ caramba)? Vi grillar oftast kyckling och fläskkött.

    Tar tacksamt emot alla tips och även tips på en grundmarinad som man kan krydda själv.

    Total nybörjare på detta

  • The_mama97mia 16 mars 2008

    marinaddags... mums...
    klassiska grundingredienser är ju olja, soja, ngt surt (antingen vinäger eller citron, eller vin) o sen kryddor efter behag.
    Jag har en god marinad till fläskkött på min sida med mkt citron i.
    Worcestershiresås (svårt att stava till, omöjligt att uttala rätt....) är också en basingrediens.
    Själv har jag en favvo - Liquid smoke - har gärna några droppar sånt i för god röksmak.

    En sorts japansk marinad är god till kyckling, soja, sherry, strösocker, lite olja....

    Jag har skåpet fullt med olika flaskor o när andan faller på så blandar jag hej vilt.
    I köpta marinader är det ofta tomatpuré eller liknande, det tycker jag bränner fast rätt lätt.
    Att det ska vara ngt surt i har väl med mörning att göra.... ????

  • smulan69 16 mars 2008

    Passar bra till allt,
    1 dl Olja
    1/2 dl Kinasoja
    2 msk Tomatpure
    3 msk Cilisås
    3 msk Mangochutny (stark)
    2 msk Grillkrydda

    Vill du ha den mer söt, tillsätt flytande honung. Till fisk tillsätt prssad citron.
    Lycka till/Smulan69

  • monel 16 mars 2008

    Tack för tipsen!

    Jag har en oöppnad flaska med Liquid smoke som jag inte visste vad jag skulle göra med efter att ha hört många som misslyckats och tagit en droppe för mycket, men jag får nog försöka testa den i år.

    Mango Chutney .. nu blir dottern lycklig, den måste jag testa! Kan du inte lägga in den ibland dina recept så kan jag länka till den.

    Tar gärna emot fler :p

  • The_mama97mia 16 mars 2008

    Liquid smoke är underbar, men som du tänker - var försiktig o prova dig fram. Jag skvätter i lite, men det får inte vara mer än några droppar....
    Sen finns också Tiger Sauce - oxå skoj att ha i marinader

  • monel 16 mars 2008

    Tiger Sauce .. det låter definitivt som något i min smak (Y)

    Är det också något man ska vara försiktig med?

  • farmoringer 19 mars 2008

    Finns ju väldigt många recept här på marinader när man söker men det kanske finns någon som läser tråden som har nån god till älg. Orkar inte läsa igenom alla recepten som finns i receptbanken här på matklubben...

  • jas65 19 mars 2008

    På min sida har du en kanon god marinad eller barbequesås.
    Mvh
    Höfta mera
    Anders

  • Kicki8 19 mars 2008

    Skrivet av farmoringer den 19 mar 2008

    Finns ju väldigt många recept här på marinader när man söker men det kanske finns någon som läser tråden som har nån god till älg. Orkar inte läsa igenom alla recepten som finns i receptbanken här på matklubben...


    Jag är också på jakt:p efter liknande:)

  • Svesse60 20 mars 2008

    Jag brukar mixa ihop en egen marinad när vi ska grilla och den består av:
    Soya
    Vatten
    Olja
    Grillkrydda
    1-3 Vitlöksklyftor
    Sweet Chilisås (ibland)
    Vet inte mängderna, för jag häller bara direkt ner i en bunke, men det brukar alltid bli gott. Sen så beror det förstås på hur stor mängd kött som ska marineras. Lägg i köttet i marinaden rör om, häll allt i dubbla plastpåsar och förslut, låt ligga i kylen i 3-4 dagar. Vänd påsen då och då. Blir bara godare ju längre det får dra i marinaden.
    Lycka Till!
    Eva

  • The_mama97mia 20 mars 2008

    Vad gäller TIger Sauce så är det ju inte samma styrka som tex sambal, men man ska använda det typ teskedsvis, det är rätt små o dyra flaskor. Som med andra grejer, man får prova sig fram...

    Marinad till viltkött - jag är ju tokig i vilt o brukar vilja förstärka smaken med tex några krossade enbär o gärna rödvin i marinad. Se för övrigt alla andra tips ovan.
    Som jag ser det så lägger jag kött i marinad för att det ska bli mörare, inte torrt, o ta åt sig kryddsmak. Beroende på vilken styckningsdel det är så handlar det ju om olika mörningsgrad. Men är man lite tuff o vill framhäva viltköttets egen karaktär så som sagt, förstärker jag med rosmarin, timjan, enbär, vitlök så klart o så en gnutta liquid smoke. Har tänkt på att testa whiskymarinad men har sällan whisky hemma. Är det ngn som testat det???
    Gin ska ju vara fint att ha marinad men det har jag inte heller provat. ???????

    Dock känns grillande inte sååå aktuellt idag med snö o minusgrader. :)

  • evaldo 20 mars 2008

    Titta på www.internetkokboken.se så finns där massor med marinader

  • monel 20 mars 2008

    Detta lät riktigt gott, synd att du inte vet mängderna :'( Jag får väl experimentera. :o

    Skrivet av evaste den 20 mar 2008

    Jag brukar mixa ihop en egen marinad när vi ska grilla och den består av:
    Soya
    Vatten
    Olja
    Grillkrydda
    1-3 Vitlöksklyftor
    Sweet Chilisås (ibland)
    Vet inte mängderna, för jag häller bara direkt ner i en bunke, men det brukar alltid bli gott. Sen så beror det förstås på hur stor mängd kött som ska marineras. Lägg i köttet i marinaden rör om, häll allt i dubbla plastpåsar och förslut, låt ligga i kylen i 3-4 dagar. Vänd påsen då och då. Blir bara godare ju längre det får dra i marinaden.
    Lycka Till!
    Eva

  • farmoringer 20 mars 2008

    Skrivet av evaste den 20 mar 2008

    Jag brukar mixa ihop en egen marinad när vi ska grilla och den består av:
    Soya
    Vatten
    Olja
    Grillkrydda
    1-3 Vitlöksklyftor
    Sweet Chilisås (ibland)
    Vet inte mängderna, för jag häller bara direkt ner i en bunke, men det brukar alltid bli gott. Sen så beror det förstås på hur stor mängd kött som ska marineras. Lägg i köttet i marinaden rör om, häll allt i dubbla plastpåsar och förslut, låt ligga i kylen i 3-4 dagar. Vänd påsen då och då. Blir bara godare ju längre det får dra i marinaden.
    Lycka Till!
    Eva


    Det här lät ju bra, ska jag komma ihåg...Tack....

  • monel 20 mars 2008

    Hittar inte hur man lägger ut receptet här, men försöker i alla fall så får vi se hur minnet är. Håller tummarna!

    Hickorymarinad

  • johannav 20 mars 2008

    Marinad tips;

    Blanda ihop dessa ingredienser (har inte heller några mått, jag "höftar"alltid):
    soja(gör köttet mört), olja t ex raps, citron eller vinäger, honung. Smaksätt med vitlök, curry, salt och peppar. Obs, det är kombinationen honung, vitlök och curry som är viktig. Passar framförallt till kyckling och fläskkött.(Y)

  • rasine 8 april 2008

    God marinad till kycklingspett

    2 tsk soja
    2 tsk sesamolja
    1 liten burk kokosmjölk
    2 tsk färsk riven ingefära
    2 krm svartpeppar

    Salta kyckling innan grillningen

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.