Marinader

marinaddags... mums...
klassiska grundingredienser är ju olja, soja, ngt surt (antingen vinäger eller citron, eller vin) o sen kryddor efter behag.
Jag har en god marinad till fläskkött på min sida med mkt citron i.
Worcestershiresås (svårt att stava till, omöjligt att uttala rätt....) är också en basingrediens.
Själv har jag en favvo - Liquid smoke - har gärna några droppar sånt i för god röksmak.

En sorts japansk marinad är god till kyckling, soja, sherry, strösocker, lite olja....

Jag har skåpet fullt med olika flaskor o när andan faller på så blandar jag hej vilt.
I köpta marinader är det ofta tomatpuré eller liknande, det tycker jag bränner fast rätt lätt.
Att det ska vara ngt surt i har väl med mörning att göra.... ????
Tack för tipsen!

Jag har en oöppnad flaska med Liquid smoke som jag inte visste vad jag skulle göra med efter att ha hört många som misslyckats och tagit en droppe för mycket, men jag får nog försöka testa den i år.

Mango Chutney .. nu blir dottern lycklig, den måste jag testa! Kan du inte lägga in den ibland dina recept så kan jag länka till den.

Tar gärna emot fler
Jag brukar mixa ihop en egen marinad när vi ska grilla och den består av:
Soya
Vatten
Olja
Grillkrydda
1-3 Vitlöksklyftor
Sweet Chilisås (ibland)
Vet inte mängderna, för jag häller bara direkt ner i en bunke, men det brukar alltid bli gott. Sen så beror det förstås på hur stor mängd kött som ska marineras. Lägg i köttet i marinaden rör om, häll allt i dubbla plastpåsar och förslut, låt ligga i kylen i 3-4 dagar. Vänd påsen då och då. Blir bara godare ju längre det får dra i marinaden.
Lycka Till!
Eva
Vad gäller TIger Sauce så är det ju inte samma styrka som tex sambal, men man ska använda det typ teskedsvis, det är rätt små o dyra flaskor. Som med andra grejer, man får prova sig fram...

Marinad till viltkött - jag är ju tokig i vilt o brukar vilja förstärka smaken med tex några krossade enbär o gärna rödvin i marinad. Se för övrigt alla andra tips ovan.
Som jag ser det så lägger jag kött i marinad för att det ska bli mörare, inte torrt, o ta åt sig kryddsmak. Beroende på vilken styckningsdel det är så handlar det ju om olika mörningsgrad. Men är man lite tuff o vill framhäva viltköttets egen karaktär så som sagt, förstärker jag med rosmarin, timjan, enbär, vitlök så klart o så en gnutta liquid smoke. Har tänkt på att testa whiskymarinad men har sällan whisky hemma. Är det ngn som testat det???
Gin ska ju vara fint att ha marinad men det har jag inte heller provat. ???????

Dock känns grillande inte sååå aktuellt idag med snö o minusgrader.
Detta lät riktigt gott, synd att du inte vet mängderna Jag får väl experimentera.

Skrivet av evaste den 20 mar 2008

Jag brukar mixa ihop en egen marinad när vi ska grilla och den består av:
Soya
Vatten
Olja
Grillkrydda
1-3 Vitlöksklyftor
Sweet Chilisås (ibland)
Vet inte mängderna, för jag häller bara direkt ner i en bunke, men det brukar alltid bli gott. Sen så beror det förstås på hur stor mängd kött som ska marineras. Lägg i köttet i marinaden rör om, häll allt i dubbla plastpåsar och förslut, låt ligga i kylen i 3-4 dagar. Vänd påsen då och då. Blir bara godare ju längre det får dra i marinaden.
Lycka Till!
Eva
Skrivet av evaste den 20 mar 2008

Jag brukar mixa ihop en egen marinad när vi ska grilla och den består av:
Soya
Vatten
Olja
Grillkrydda
1-3 Vitlöksklyftor
Sweet Chilisås (ibland)
Vet inte mängderna, för jag häller bara direkt ner i en bunke, men det brukar alltid bli gott. Sen så beror det förstås på hur stor mängd kött som ska marineras. Lägg i köttet i marinaden rör om, häll allt i dubbla plastpåsar och förslut, låt ligga i kylen i 3-4 dagar. Vänd påsen då och då. Blir bara godare ju längre det får dra i marinaden.
Lycka Till!
Eva


Det här lät ju bra, ska jag komma ihåg...Tack....
Marinad tips;

Blanda ihop dessa ingredienser (har inte heller några mått, jag "höftar"alltid):
soja(gör köttet mört), olja t ex raps, citron eller vinäger, honung. Smaksätt med vitlök, curry, salt och peppar. Obs, det är kombinationen honung, vitlök och curry som är viktig. Passar framförallt till kyckling och fläskkött.