Jag brukar oftast köpa någon påse/flaska med färdig marinad, men skulle vilja göra egen.
Har ni något tips på en enkel och god marinad (typ caramba)? Vi grillar oftast kyckling och fläskkött.
Tar tacksamt emot alla tips och även tips på en grundmarinad som man kan krydda själv.
Total nybörjare på detta
The_mama97mia16 mars 2008
marinaddags... mums...
klassiska grundingredienser är ju olja, soja, ngt surt (antingen vinäger eller citron, eller vin) o sen kryddor efter behag.
Jag har en god marinad till fläskkött på min sida med mkt citron i.
Worcestershiresås (svårt att stava till, omöjligt att uttala rätt....) är också en basingrediens.
Själv har jag en favvo - Liquid smoke - har gärna några droppar sånt i för god röksmak.
En sorts japansk marinad är god till kyckling, soja, sherry, strösocker, lite olja....
Jag har skåpet fullt med olika flaskor o när andan faller på så blandar jag hej vilt.
I köpta marinader är det ofta tomatpuré eller liknande, det tycker jag bränner fast rätt lätt.
Att det ska vara ngt surt i har väl med mörning att göra.... ????
Vill du ha den mer söt, tillsätt flytande honung. Till fisk tillsätt prssad citron.
Lycka till/Smulan69
monel16 mars 2008
Tack för tipsen!
Jag har en oöppnad flaska med Liquid smoke som jag inte visste vad jag skulle göra med efter att ha hört många som misslyckats och tagit en droppe för mycket, men jag får nog försöka testa den i år.
Mango Chutney .. nu blir dottern lycklig, den måste jag testa! Kan du inte lägga in den ibland dina recept så kan jag länka till den.
Tar gärna emot fler :p
The_mama97mia16 mars 2008
Liquid smoke är underbar, men som du tänker - var försiktig o prova dig fram. Jag skvätter i lite, men det får inte vara mer än några droppar....
Sen finns också Tiger Sauce - oxå skoj att ha i marinader
monel16 mars 2008
Tiger Sauce .. det låter definitivt som något i min smak (Y)
Är det också något man ska vara försiktig med?
farmoringer19 mars 2008
Finns ju väldigt många recept här på marinader när man söker men det kanske finns någon som läser tråden som har nån god till älg. Orkar inte läsa igenom alla recepten som finns i receptbanken här på matklubben...
jas6519 mars 2008
På min sida har du en kanon god marinad eller barbequesås.
Mvh
Höfta mera
Anders
Kicki819 mars 2008
Skrivet av farmoringer den 19 mar 2008
Finns ju väldigt många recept här på marinader när man söker men det kanske finns någon som läser tråden som har nån god till älg. Orkar inte läsa igenom alla recepten som finns i receptbanken här på matklubben...
Jag är också på jakt:p efter liknande:)
Svesse6020 mars 2008
Jag brukar mixa ihop en egen marinad när vi ska grilla och den består av:
Soya
Vatten
Olja
Grillkrydda
1-3 Vitlöksklyftor
Sweet Chilisås (ibland)
Vet inte mängderna, för jag häller bara direkt ner i en bunke, men det brukar alltid bli gott. Sen så beror det förstås på hur stor mängd kött som ska marineras. Lägg i köttet i marinaden rör om, häll allt i dubbla plastpåsar och förslut, låt ligga i kylen i 3-4 dagar. Vänd påsen då och då. Blir bara godare ju längre det får dra i marinaden.
Lycka Till!
Eva
The_mama97mia20 mars 2008
Vad gäller TIger Sauce så är det ju inte samma styrka som tex sambal, men man ska använda det typ teskedsvis, det är rätt små o dyra flaskor. Som med andra grejer, man får prova sig fram...
Marinad till viltkött - jag är ju tokig i vilt o brukar vilja förstärka smaken med tex några krossade enbär o gärna rödvin i marinad. Se för övrigt alla andra tips ovan.
Som jag ser det så lägger jag kött i marinad för att det ska bli mörare, inte torrt, o ta åt sig kryddsmak. Beroende på vilken styckningsdel det är så handlar det ju om olika mörningsgrad. Men är man lite tuff o vill framhäva viltköttets egen karaktär så som sagt, förstärker jag med rosmarin, timjan, enbär, vitlök så klart o så en gnutta liquid smoke. Har tänkt på att testa whiskymarinad men har sällan whisky hemma. Är det ngn som testat det???
Gin ska ju vara fint att ha marinad men det har jag inte heller provat. ???????
Dock känns grillande inte sååå aktuellt idag med snö o minusgrader. :)
evaldo20 mars 2008
Titta på www.internetkokboken.se så finns där massor med marinader
monel20 mars 2008
Detta lät riktigt gott, synd att du inte vet mängderna :'( Jag får väl experimentera. :o
Skrivet av evaste den 20 mar 2008
Jag brukar mixa ihop en egen marinad när vi ska grilla och den består av:
Soya
Vatten
Olja
Grillkrydda
1-3 Vitlöksklyftor
Sweet Chilisås (ibland)
Vet inte mängderna, för jag häller bara direkt ner i en bunke, men det brukar alltid bli gott. Sen så beror det förstås på hur stor mängd kött som ska marineras. Lägg i köttet i marinaden rör om, häll allt i dubbla plastpåsar och förslut, låt ligga i kylen i 3-4 dagar. Vänd påsen då och då. Blir bara godare ju längre det får dra i marinaden.
Lycka Till!
Eva
farmoringer20 mars 2008
Skrivet av evaste den 20 mar 2008
Jag brukar mixa ihop en egen marinad när vi ska grilla och den består av:
Soya
Vatten
Olja
Grillkrydda
1-3 Vitlöksklyftor
Sweet Chilisås (ibland)
Vet inte mängderna, för jag häller bara direkt ner i en bunke, men det brukar alltid bli gott. Sen så beror det förstås på hur stor mängd kött som ska marineras. Lägg i köttet i marinaden rör om, häll allt i dubbla plastpåsar och förslut, låt ligga i kylen i 3-4 dagar. Vänd påsen då och då. Blir bara godare ju längre det får dra i marinaden.
Lycka Till!
Eva
Det här lät ju bra, ska jag komma ihåg...Tack....
monel20 mars 2008
Hittar inte hur man lägger ut receptet här, men försöker i alla fall så får vi se hur minnet är. Håller tummarna!
Blanda ihop dessa ingredienser (har inte heller några mått, jag "höftar"alltid):
soja(gör köttet mört), olja t ex raps, citron eller vinäger, honung. Smaksätt med vitlök, curry, salt och peppar. Obs, det är kombinationen honung, vitlök och curry som är viktig. Passar framförallt till kyckling och fläskkött.(Y)
rasine8 april 2008
God marinad till kycklingspett
2 tsk soja
2 tsk sesamolja
1 liten burk kokosmjölk
2 tsk färsk riven ingefära
2 krm svartpeppar
Jag brukar oftast köpa någon påse/flaska med färdig marinad, men skulle vilja göra egen.
Har ni något tips på en enkel och god marinad (typ caramba)? Vi grillar oftast kyckling och fläskkött.
Tar tacksamt emot alla tips och även tips på en grundmarinad som man kan krydda själv.
Total nybörjare på detta
marinaddags... mums...
klassiska grundingredienser är ju olja, soja, ngt surt (antingen vinäger eller citron, eller vin) o sen kryddor efter behag.
Jag har en god marinad till fläskkött på min sida med mkt citron i.
Worcestershiresås (svårt att stava till, omöjligt att uttala rätt....) är också en basingrediens.
Själv har jag en favvo - Liquid smoke - har gärna några droppar sånt i för god röksmak.
En sorts japansk marinad är god till kyckling, soja, sherry, strösocker, lite olja....
Jag har skåpet fullt med olika flaskor o när andan faller på så blandar jag hej vilt.
I köpta marinader är det ofta tomatpuré eller liknande, det tycker jag bränner fast rätt lätt.
Att det ska vara ngt surt i har väl med mörning att göra.... ????
Passar bra till allt,
1 dl Olja
1/2 dl Kinasoja
2 msk Tomatpure
3 msk Cilisås
3 msk Mangochutny (stark)
2 msk Grillkrydda
Vill du ha den mer söt, tillsätt flytande honung. Till fisk tillsätt prssad citron.
Lycka till/Smulan69
Tack för tipsen!
Jag har en oöppnad flaska med Liquid smoke som jag inte visste vad jag skulle göra med efter att ha hört många som misslyckats och tagit en droppe för mycket, men jag får nog försöka testa den i år.
Mango Chutney .. nu blir dottern lycklig, den måste jag testa! Kan du inte lägga in den ibland dina recept så kan jag länka till den.
Tar gärna emot fler :p
Liquid smoke är underbar, men som du tänker - var försiktig o prova dig fram. Jag skvätter i lite, men det får inte vara mer än några droppar....
Sen finns också Tiger Sauce - oxå skoj att ha i marinader
Tiger Sauce .. det låter definitivt som något i min smak (Y)
Är det också något man ska vara försiktig med?
Finns ju väldigt många recept här på marinader när man söker men det kanske finns någon som läser tråden som har nån god till älg. Orkar inte läsa igenom alla recepten som finns i receptbanken här på matklubben...
På min sida har du en kanon god marinad eller barbequesås.
Mvh
Höfta mera
Anders
Finns ju väldigt många recept här på marinader när man söker men det kanske finns någon som läser tråden som har nån god till älg. Orkar inte läsa igenom alla recepten som finns i receptbanken här på matklubben...
Jag är också på jakt:p efter liknande:)
Jag brukar mixa ihop en egen marinad när vi ska grilla och den består av:
Soya
Vatten
Olja
Grillkrydda
1-3 Vitlöksklyftor
Sweet Chilisås (ibland)
Vet inte mängderna, för jag häller bara direkt ner i en bunke, men det brukar alltid bli gott. Sen så beror det förstås på hur stor mängd kött som ska marineras. Lägg i köttet i marinaden rör om, häll allt i dubbla plastpåsar och förslut, låt ligga i kylen i 3-4 dagar. Vänd påsen då och då. Blir bara godare ju längre det får dra i marinaden.
Lycka Till!
Eva
Vad gäller TIger Sauce så är det ju inte samma styrka som tex sambal, men man ska använda det typ teskedsvis, det är rätt små o dyra flaskor. Som med andra grejer, man får prova sig fram...
Marinad till viltkött - jag är ju tokig i vilt o brukar vilja förstärka smaken med tex några krossade enbär o gärna rödvin i marinad. Se för övrigt alla andra tips ovan.
Som jag ser det så lägger jag kött i marinad för att det ska bli mörare, inte torrt, o ta åt sig kryddsmak. Beroende på vilken styckningsdel det är så handlar det ju om olika mörningsgrad. Men är man lite tuff o vill framhäva viltköttets egen karaktär så som sagt, förstärker jag med rosmarin, timjan, enbär, vitlök så klart o så en gnutta liquid smoke. Har tänkt på att testa whiskymarinad men har sällan whisky hemma. Är det ngn som testat det???
Gin ska ju vara fint att ha marinad men det har jag inte heller provat. ???????
Dock känns grillande inte sååå aktuellt idag med snö o minusgrader. :)
Titta på www.internetkokboken.se så finns där massor med marinader
Detta lät riktigt gott, synd att du inte vet mängderna :'( Jag får väl experimentera. :o
Jag brukar mixa ihop en egen marinad när vi ska grilla och den består av:
Soya
Vatten
Olja
Grillkrydda
1-3 Vitlöksklyftor
Sweet Chilisås (ibland)
Vet inte mängderna, för jag häller bara direkt ner i en bunke, men det brukar alltid bli gott. Sen så beror det förstås på hur stor mängd kött som ska marineras. Lägg i köttet i marinaden rör om, häll allt i dubbla plastpåsar och förslut, låt ligga i kylen i 3-4 dagar. Vänd påsen då och då. Blir bara godare ju längre det får dra i marinaden.
Lycka Till!
Eva
Jag brukar mixa ihop en egen marinad när vi ska grilla och den består av:
Soya
Vatten
Olja
Grillkrydda
1-3 Vitlöksklyftor
Sweet Chilisås (ibland)
Vet inte mängderna, för jag häller bara direkt ner i en bunke, men det brukar alltid bli gott. Sen så beror det förstås på hur stor mängd kött som ska marineras. Lägg i köttet i marinaden rör om, häll allt i dubbla plastpåsar och förslut, låt ligga i kylen i 3-4 dagar. Vänd påsen då och då. Blir bara godare ju längre det får dra i marinaden.
Lycka Till!
Eva
Det här lät ju bra, ska jag komma ihåg...Tack....
Hittar inte hur man lägger ut receptet här, men försöker i alla fall så får vi se hur minnet är. Håller tummarna!
Hickorymarinad
Marinad tips;
Blanda ihop dessa ingredienser (har inte heller några mått, jag "höftar"alltid):
soja(gör köttet mört), olja t ex raps, citron eller vinäger, honung. Smaksätt med vitlök, curry, salt och peppar. Obs, det är kombinationen honung, vitlök och curry som är viktig. Passar framförallt till kyckling och fläskkött.(Y)
God marinad till kycklingspett
2 tsk soja
2 tsk sesamolja
1 liten burk kokosmjölk
2 tsk färsk riven ingefära
2 krm svartpeppar
Salta kyckling innan grillningen