Midsommar mat

Dela
Sill och potatis är ju helt självklart
men det skulle vara kul att höra om andra traditioner också.

Vi äter både matjessilloch en massa andra sorters sillinläggningar också. Också är det gott med en stark ost till det grova brödet. SOS= snaps, sill ,ost
Vi äter också Janssons Frestelse, och givetvis jordgubbar och jordgubbstårta!!
Ibland grillar vi korv sen till "nattamad" på midsommarafton skall man inte sova
Sill och potatis naturligtvis. Och så snaps till det. Efteråt blir det jordgubbar och jordgubbstårta.
På kvällen är det grillning som gäller. Gärna kyckling eller fläskfilé.
På midsommardagens lunch har vi alltid varmrökt lax, färskpotatis och mammas goda fisksås till. På kvällen blir det småvarmt med Janssons, köttbullar, prinskorv, olika röror mm mm.

Mmmm midsommar är väl härligt trots att det regnar så ofta just den dagen.
Midsommarafton bli det rättså tidig middag, grillad kyckling, någon god potatisrätt och "Åsas grillade grönsaker i foliepaket", grönsakerna är ett måste för det är så förbaskat gott.

Senare på kvällen blir det "Smörgåstårta – på mitt sätt", denna smörgåstårta är också ett måste på kvällen, ungeför som Grevinnan och betjänten varje Nyår.

Midsommar dagen är det fisk och sill som gäller och lite annat smått och gott.
Potatissallad 4-6 pers

Koka drygt 1 kg potatis gärna med skalen kvar , låt kallna .

1,5 dl olivolja
3 msk valfri vinäger
1,5 msk fransk osötad senap
Rör ihop och bland ner även salt, peppar och finhackad basilika, roccolasallad.
Häll över potatisen och låt gärna stå över natten.

Kall rimmad kycklingfilé 4-6 pers

4-6 st kycklingfiléer
2 l vatten
1,75 dl salt
4-5 msk socker
½ msk krossad svartpeppar

Blanda allt och rör till socker och salt har löst sig. Låt stå i kyl max 15 tim.
Skölj av filéerna och koka upp följande:

1,5 l vatten ½ msk svartpeppar 2 lagerblad 2 morötter 1 gul lök.
Lägg i filéerna och låt sjuda ca 20 min låt filéerna ligga kvar tills lagen kallnat.
Skiva upp.

Nubbesallad 4-6 pers
1 kg kokt kall potatis
1 stor hackad röd lök
1,5 hackat grönt äpple
2 brk matjessill
2 dl lättcreme fraiche
2 dl gräddfil
½ dl majonnäs
ca 1 dl kaviar
Salt och peppar finklippt gräslök
Blanda allt och låt gärna stå över natten. Godare och godare dag efter dag
Vill tipsa om potatissalladen bland mina recept som är super till grillat och passar yppans på midsommarfesten!

God potatissallad

Åt denna första gången hos min moster som serverade kyckling till. Supergott! - sedan dess har jag själv gjort den och serverat grillfester eller tagit med till knytisar och den är alltid lika up...

Skrivet av zudette, 31 mar 2008

 
.
Jag skulle säga att midsommar hos oss ser ganska precis ut som hos anluk.

Sill, potatis, strömming, snaps och jordgubbstårta på dagen.
Grillning på kvällen, ofta spett av fläskfilé o kycklingfilé, majskolv och bröd och någon god sås.

Lax på midsommardagen. Pepparlax och varmrökt. Små potatisar
och lite varmt plock på kvällen.

Nu blev jag hungrig
Vi startar med färskpotatis, ägg, gräddfil, gräslök inlagd sill, matjesill, citronsill o limesill. Därefter blir det tjälknöl med Annorlunda potatissallad och till kaffet chokladtårta eller jordgubbstårta.

Citron- och chilisill

Fräsch och god sill med vackra färger.

Skrivet av Jessika, 23 nov 2007

 

Limesill

Sill med frisk och lite ovanlig smak. Mycket god om man som jag tycker om lime.

Skrivet av Jessika, 23 nov 2007

 

Annorlunda potatissallad

Jättegod och fräsch potatissallad med bl a valnötter och parmesan. Viktväktarrecept.

Skrivet av Jessika, 19 sep 2007

 

Läckraste jordgubbstårtan

En av dom absolut godaste jordgubbstårtorna jag ätit. Lätt att göra men ser riktigt proffsig ut. Serveras alltid när jag fyller år.

Skrivet av Jessika, 12 mar 2008

 
Blev nyfiken på sill traditionen - till midsommar är det ju lite svårare att förklara, än till jul o påsk när sillen var tvungen att läggas in o så....

Till skillnad från påskens och julens överdåd av maträtter är midsommaraftonens bord enkelt dukat - sill, färskpotatis, gräddfil och gräslök. Och till efterrätt jordgubbar som kan inmundigas på olika sätt.

Att äta sill och färskpotatis till midsommar är en ung tradition. Den skapades någon gång under 1920-talet i städerna och har i princip inget att göra med bondesamhällets midsommarmeny.

Att äta färskpotatis betraktades förr som ett stort slöseri. Istället skulle potatisen få ligga i jorden tillräckligt länge så att den skulle kunna växa till sig. Potatis nämns i och för sig som midsommarmat i äldre tider, men då är det inte färskpotatis utan potatis från det förra årets skörd. Att kunna visa upp att man hade fyllda förråd gav nämligen status.

Sill var förr att betrakta som vardagsmat och fanns i de flesta hem. Just därför fanns det ingen anledning att äta den särskilt vid festliga tillfälle.

Istället är det faktiskt gräddfilen som är det äldsta inslaget på midsommarbordet. “Johannefil” åts på midsommar i norra Sverige och även i andra delar av landet åts mjölkmat såsom ost och mjölkvälling. Precis som med påskäggen finns det praktiska förklaringar till att mjölkprodukter åts så livligt kring midsommar. Under vinterns kyla och svält gav korna dåligt med mjölk, men till midsommar hade de kalvat och mjölk fanns i stora mängder.

Källa: Svenska traditioner av Jan-Öjvind Swahn