Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Midsommar mat

  • hunnebotjejen 19 maj 2008

    Vad brukar ni äta på midsommar? Är det sill och grillning som gäller för er också?! Och inte att förglömma jordgubbstårtan.

  • zonale 19 maj 2008

    Sill och färskpotatis och jordgubbstårta på dagen och något gott på grillen till kvällen är vad det brukar bli.:) Här grillas med förkärlek lax med krämig dillpotatis till.(Y)

  • Tiadina 19 maj 2008

    Vi brukar äta sill och dillkokta färskpotatisar. med grädde och gräslök i massor. Kassler , köttbullar och korv till dem som inte vill ha sill. Sen äter vi jordgubbar med vispad grädde och, eller glass. Mums ...... längtar redan. (L)

  • festmaten 19 maj 2008

    Sill och potatis är ju helt självklart(Y)
    men det skulle vara kul att höra om andra traditioner också.

    Vi äter både matjessilloch en massa andra sorters sillinläggningar också. Också är det gott med en stark ost till det grova brödet. SOS= snaps, sill ,ost:p
    Vi äter också Janssons Frestelse, och givetvis jordgubbar och jordgubbstårta!!
    Ibland grillar vi korv sen till "nattamad" på midsommarafton skall man inte sova:p

  • anluk 19 maj 2008

    Sill och potatis naturligtvis. Och så snaps till det. Efteråt blir det jordgubbar och jordgubbstårta.
    På kvällen är det grillning som gäller. Gärna kyckling eller fläskfilé.
    På midsommardagens lunch har vi alltid varmrökt lax, färskpotatis och mammas goda fisksås till. På kvällen blir det småvarmt med Janssons, köttbullar, prinskorv, olika röror mm mm.

    Mmmm midsommar är väl härligt trots att det regnar så ofta just den dagen. (L)

  • lennali 19 maj 2008

    Midsommarafton bli det rättså tidig middag, grillad kyckling, någon god potatisrätt och "Åsas grillade grönsaker i foliepaket", grönsakerna är ett måste för det är så förbaskat gott.

    Senare på kvällen blir det "Smörgåstårta – på mitt sätt", denna smörgåstårta är också ett måste på kvällen, ungeför som Grevinnan och betjänten varje Nyår.

    Midsommar dagen är det fisk och sill som gäller och lite annat smått och gott.

  • lennali 19 maj 2008

    Jordgubbstårtan finns det ingen plats för i magen på midsommarafton, ev blir den på midsommar dagen.

  • Tillberga 19 maj 2008

    Potatissallad 4-6 pers

    Koka drygt 1 kg potatis gärna med skalen kvar , låt kallna .

    1,5 dl olivolja
    3 msk valfri vinäger
    1,5 msk fransk osötad senap
    Rör ihop och bland ner även salt, peppar och finhackad basilika, roccolasallad.
    Häll över potatisen och låt gärna stå över natten.

    Kall rimmad kycklingfilé 4-6 pers

    4-6 st kycklingfiléer
    2 l vatten
    1,75 dl salt
    4-5 msk socker
    ½ msk krossad svartpeppar

    Blanda allt och rör till socker och salt har löst sig. Låt stå i kyl max 15 tim.
    Skölj av filéerna och koka upp följande:

    1,5 l vatten ½ msk svartpeppar 2 lagerblad 2 morötter 1 gul lök.
    Lägg i filéerna och låt sjuda ca 20 min låt filéerna ligga kvar tills lagen kallnat.
    Skiva upp.

    Nubbesallad 4-6 pers
    1 kg kokt kall potatis
    1 stor hackad röd lök
    1,5 hackat grönt äpple
    2 brk matjessill
    2 dl lättcreme fraiche
    2 dl gräddfil
    ½ dl majonnäs
    ca 1 dl kaviar
    Salt och peppar finklippt gräslök
    Blanda allt och låt gärna stå över natten. Godare och godare dag efter dag

  • lenajeanette 19 maj 2008

    (Y)Sill, färskpotatis och jordgubbar(Y)

  • Glitterfia 19 maj 2008

    Till lunch blir det varje år:
    Sill, matjessill, gravad lax, gravlaxsås, kokt nypotatis,tunnbröd, gräddfil med gräslök, snaps och sist men inte minst ägghalvor.

    Till middag:
    Grillbuffé bestående av kyckling, karré, grillad gravad lax samt en massa tillbehör. (Y)

  • busan37 20 maj 2008

    Vi äter sill och nypotatis kl.13. Korv eller köttbullar till dem som inte äter sill (bara 1 som äter sill).
    Sen blir det kaffe och hemgjord jordgubbstårta. På kvällen grillar vi, oftast grillskivor eller flintastek med hemgjord potatissallad till. Mums. (Y)

  • zudette 20 maj 2008

    Vill tipsa om potatissalladen bland mina recept som är super till grillat och passar yppans på midsommarfesten!

    God potatissallad.

  • sme 20 maj 2008

    Jag äter stekt SIL och färsk potatis
    Gubben sill och färsk potatis och nubbe
    Barna köttbullar, rostbiff / nötpastrami potatissallad / Färsk potatis

    Jordgubbstårta

    Grillning på kvällen

  • enAnnan 20 maj 2008

    Jag skulle säga att midsommar hos oss ser ganska precis ut som hos anluk. :)

    Sill, potatis, strömming, snaps och jordgubbstårta på dagen.
    Grillning på kvällen, ofta spett av fläskfilé o kycklingfilé, majskolv och bröd och någon god sås.

    Lax på midsommardagen. Pepparlax och varmrökt. Små potatisar
    och lite varmt plock på kvällen.

    Nu blev jag hungrig :p

  • Bianca 20 maj 2008

    Skrivet av hubert06 den 19 maj 2008

    Sill och färskpotatis och jordgubbstårta på dagen och något gott på grillen till kvällen är vad det brukar bli.:) Här grillas med förkärlek lax med krämig dillpotatis till.(Y)


    Klockrent, varför ändra ett vinnande koncept? (Y)

  • Jessika 20 maj 2008

    Vi startar med färskpotatis, ägg, gräddfil, gräslök inlagd sill, matjesill, citronsill o limesill. Därefter blir det tjälknöl med Annorlunda potatissallad och till kaffet chokladtårta eller jordgubbstårta.

    Citron- och chilisill
    Limesill
    Annorlunda potatissallad
    Läckraste jordgubbstårtan

  • hunnebotjejen 20 maj 2008

    vet någon var traditionen " att äta sill" vid varje högtid kommer ifrån????
    vi äter sill både jul, påsk och midsommar.

  • Mojjan-73 20 maj 2008

    Till lunch blir det kokt färskpotatis, olika sorters sill med gräslök och gräddfil och till detta snaps. (Y) Efterrätt brukar bli jordgubbar och grädde. Till kvällen blir det grillat. :p

  • The_mama97mia 20 maj 2008

    Sill och Grill brukar det ju vara.
    Men jag måste bara säga att det borde vara midsommarafton som Nationaldag. Där har vi goa traditioner. 6:e juni - *fnys* - o för den skull blev vi av med annandag pingst.... Hrrrmpphh.... :@

  • The_mama97mia 20 maj 2008

    Blev nyfiken på sill traditionen - till midsommar är det ju lite svårare att förklara, än till jul o påsk när sillen var tvungen att läggas in o så....

    Till skillnad från påskens och julens överdåd av maträtter är midsommaraftonens bord enkelt dukat - sill, färskpotatis, gräddfil och gräslök. Och till efterrätt jordgubbar som kan inmundigas på olika sätt.

    Att äta sill och färskpotatis till midsommar är en ung tradition. Den skapades någon gång under 1920-talet i städerna och har i princip inget att göra med bondesamhällets midsommarmeny.

    Att äta färskpotatis betraktades förr som ett stort slöseri. Istället skulle potatisen få ligga i jorden tillräckligt länge så att den skulle kunna växa till sig. Potatis nämns i och för sig som midsommarmat i äldre tider, men då är det inte färskpotatis utan potatis från det förra årets skörd. Att kunna visa upp att man hade fyllda förråd gav nämligen status.

    Sill var förr att betrakta som vardagsmat och fanns i de flesta hem. Just därför fanns det ingen anledning att äta den särskilt vid festliga tillfälle.

    Istället är det faktiskt gräddfilen som är det äldsta inslaget på midsommarbordet. “Johannefil” åts på midsommar i norra Sverige och även i andra delar av landet åts mjölkmat såsom ost och mjölkvälling. Precis som med påskäggen finns det praktiska förklaringar till att mjölkprodukter åts så livligt kring midsommar. Under vinterns kyla och svält gav korna dåligt med mjölk, men till midsommar hade de kalvat och mjölk fanns i stora mängder.

    Källa: Svenska traditioner av Jan-Öjvind Swahn

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.