Jag har idag gjort lite nässelsoppa för första gången.
Hittade ett recept här på matklubben och följde det noga, mixade i matberedare. Men när jag skulle smaka så var nässlorna sega i konsistensen. Inte så trevligt.
Nån som vet vad det kan bero på? Tacksam för tips.
lenajeanette20 maj 2008
Har du kokat dem för lite eller var de stora när du plockade dem?
busan3720 maj 2008
Enligt receptet jag hittade så skulle man först förväla dem i 10-15 min. Jag tog 10.
Sen gjorde jag en redning därefter skulle dom koka några min till, blev ca 3-4 min.
Jag försökte att plocka små toppskott för här är nässlorna jättehöga. Jag är helt novis på detta ämne.
Gladiolus20 maj 2008
Först kokar jag nässlorna i 10 min. Sedan slår jag det genom en sil, men slår aldrig bortt vattnet. Tänk så mycket vitaminer man då slår bort. Nässlorna kör jag i mixer och det blir inga problem. Se mitt recet: "Mors nässelsoppa" Det jag fryser in kokar jag med lite vatten. Gjorde häromdagen en sats på 12 liter packade nässlor. då blir blir det C:a förpackningar och det blir inte så mycket vatten att fördela på varje. Det blir underbart att ha i vinter. Lycka till! "Gladiolus"
busan3720 maj 2008
Tack så mycket gladiolus. Får göra ett nytt försök imorgon (Y)
matnjutaren20 maj 2008
Skrivet av busan37 den 20 maj 2008
Enligt receptet jag hittade så skulle man först förväla dem i 10-15 min. Jag tog 10.
Sen gjorde jag en redning därefter skulle dom koka några min till, blev ca 3-4 min.
Jag försökte att plocka små toppskott för här är nässlorna jättehöga. Jag är helt novis på detta ämne.
Vad jag vet så ska man bara använda de nyuppskjutna små nässlorna..^^ men ..Rätta mej ärna OM jag har fel..:o:p
Tillberga20 maj 2008
min Farmor född 1906 sa att man kunde plocka nässlor hela sommaren
de var bara de att när dom blir stora så "bränns" dom när man plockar
Men att man tar bar den översta bladrosetten
när man plockar vuxna nässlor
busan3720 maj 2008
Skrivet av matnjutaren den 20 maj 2008
Skrivet av busan37 den 20 maj 2008
Enligt receptet jag hittade så skulle man först förväla dem i 10-15 min. Jag tog 10.
Sen gjorde jag en redning därefter skulle dom koka några min till, blev ca 3-4 min.
Jag försökte att plocka små toppskott för här är nässlorna jättehöga. Jag är helt novis på detta ämne.
Vad jag vet så ska man bara använda de nyuppskjutna små nässlorna..^^ men ..Rätta mej ärna OM jag har fel..:o:p
Ok,då är jag försent ute. Läste dock tips tror det var här om att man kan ta toppskotten om dom är stora. Har varken ätit eller lagat nässelsoppa innan. Blev inspirerad här att testa. (L)
busan3720 maj 2008
Skrivet av Tillberga den 20 maj 2008
min Farmor född 1906 sa att man kunde plocka nässlor hela sommaren
de var bara de att när dom blir stora så "bränns" dom när man plockar
Men att man tar bar den översta bladrosetten
när man plockar vuxna nässlor
Ok, tack för tipset :D
marwis20 maj 2008
Det är de små späda nässelskotten som du ska använda(Y)
Gladiolus20 maj 2008
Hej igen!
Har läst mitt eget recept och ser att man kokar soppan i c:a 5 min efter det att man lagt i de mixade nässlorna.
Är nässlorna så långt komna i södra Sverige? Ta bara topparna c:a 5 cm för att de inte ska vara hårda i stjälken. Se´n kan man ju skära av nässlorna vid marken så kommer det nya fräscha skott igen. Jag använder gummihandskar, praktiskt när man sköljer dem i vatten.
busan3721 maj 2008
Skrivet av Gladiolus den 21 maj 2008
Hej igen!
Har läst mitt eget recept och ser att man kokar soppan i c:a 5 min efter det att man lagt i de mixade nässlorna.
Är nässlorna så långt komna i södra Sverige? Ta bara topparna c:a 5 cm för att de inte ska vara hårda i stjälken. Se´n kan man ju skära av nässlorna vid marken så kommer det nya fräscha skott igen. Jag använder gummihandskar, praktiskt när man sköljer dem i vatten.
Tack igen för tipset. Här går nässlorna upp en bit ovanför knäna. Iallafall dom jag har hittat som växer nära mitt hus.
busan3721 maj 2008
Tack för hjölpen alla snälla matklubbare. Nu blir det en ny nässeljakt. (Y)
Jag har idag gjort lite nässelsoppa för första gången.
Hittade ett recept här på matklubben och följde det noga, mixade i matberedare. Men när jag skulle smaka så var nässlorna sega i konsistensen. Inte så trevligt.
Nån som vet vad det kan bero på? Tacksam för tips.
Har du kokat dem för lite eller var de stora när du plockade dem?
Enligt receptet jag hittade så skulle man först förväla dem i 10-15 min. Jag tog 10.
Sen gjorde jag en redning därefter skulle dom koka några min till, blev ca 3-4 min.
Jag försökte att plocka små toppskott för här är nässlorna jättehöga. Jag är helt novis på detta ämne.
Först kokar jag nässlorna i 10 min. Sedan slår jag det genom en sil, men slår aldrig bortt vattnet. Tänk så mycket vitaminer man då slår bort. Nässlorna kör jag i mixer och det blir inga problem. Se mitt recet: "Mors nässelsoppa" Det jag fryser in kokar jag med lite vatten. Gjorde häromdagen en sats på 12 liter packade nässlor. då blir blir det C:a förpackningar och det blir inte så mycket vatten att fördela på varje. Det blir underbart att ha i vinter. Lycka till! "Gladiolus"
Tack så mycket gladiolus. Får göra ett nytt försök imorgon (Y)
Enligt receptet jag hittade så skulle man först förväla dem i 10-15 min. Jag tog 10.
Sen gjorde jag en redning därefter skulle dom koka några min till, blev ca 3-4 min.
Jag försökte att plocka små toppskott för här är nässlorna jättehöga. Jag är helt novis på detta ämne.
Vad jag vet så ska man bara använda de nyuppskjutna små nässlorna..^^ men ..Rätta mej ärna OM jag har fel..:o:p
min Farmor född 1906 sa att man kunde plocka nässlor hela sommaren
de var bara de att när dom blir stora så "bränns" dom när man plockar
Men att man tar bar den översta bladrosetten
när man plockar vuxna nässlor
Enligt receptet jag hittade så skulle man först förväla dem i 10-15 min. Jag tog 10.
Sen gjorde jag en redning därefter skulle dom koka några min till, blev ca 3-4 min.
Jag försökte att plocka små toppskott för här är nässlorna jättehöga. Jag är helt novis på detta ämne.
Vad jag vet så ska man bara använda de nyuppskjutna små nässlorna..^^ men ..Rätta mej ärna OM jag har fel..:o:p
Ok,då är jag försent ute. Läste dock tips tror det var här om att man kan ta toppskotten om dom är stora. Har varken ätit eller lagat nässelsoppa innan. Blev inspirerad här att testa. (L)
min Farmor född 1906 sa att man kunde plocka nässlor hela sommaren
de var bara de att när dom blir stora så "bränns" dom när man plockar
Men att man tar bar den översta bladrosetten
när man plockar vuxna nässlor
Ok, tack för tipset :D
Det är de små späda nässelskotten som du ska använda(Y)
Hej igen!
Har läst mitt eget recept och ser att man kokar soppan i c:a 5 min efter det att man lagt i de mixade nässlorna.
Är nässlorna så långt komna i södra Sverige? Ta bara topparna c:a 5 cm för att de inte ska vara hårda i stjälken. Se´n kan man ju skära av nässlorna vid marken så kommer det nya fräscha skott igen. Jag använder gummihandskar, praktiskt när man sköljer dem i vatten.
Hej igen!
Har läst mitt eget recept och ser att man kokar soppan i c:a 5 min efter det att man lagt i de mixade nässlorna.
Är nässlorna så långt komna i södra Sverige? Ta bara topparna c:a 5 cm för att de inte ska vara hårda i stjälken. Se´n kan man ju skära av nässlorna vid marken så kommer det nya fräscha skott igen. Jag använder gummihandskar, praktiskt när man sköljer dem i vatten.
Tack igen för tipset. Här går nässlorna upp en bit ovanför knäna. Iallafall dom jag har hittat som växer nära mitt hus.
Tack för hjölpen alla snälla matklubbare. Nu blir det en ny nässeljakt. (Y)