Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Nässelsoppa med problem

  • busan37 20 maj 2008

    Jag har idag gjort lite nässelsoppa för första gången.
    Hittade ett recept här på matklubben och följde det noga, mixade i matberedare. Men när jag skulle smaka så var nässlorna sega i konsistensen. Inte så trevligt.
    Nån som vet vad det kan bero på? Tacksam för tips.

  • lenajeanette 20 maj 2008

    Har du kokat dem för lite eller var de stora när du plockade dem?

  • busan37 20 maj 2008

    Enligt receptet jag hittade så skulle man först förväla dem i 10-15 min. Jag tog 10.
    Sen gjorde jag en redning därefter skulle dom koka några min till, blev ca 3-4 min.
    Jag försökte att plocka små toppskott för här är nässlorna jättehöga. Jag är helt novis på detta ämne.

  • Gladiolus 20 maj 2008

    Först kokar jag nässlorna i 10 min. Sedan slår jag det genom en sil, men slår aldrig bortt vattnet. Tänk så mycket vitaminer man då slår bort. Nässlorna kör jag i mixer och det blir inga problem. Se mitt recet: "Mors nässelsoppa" Det jag fryser in kokar jag med lite vatten. Gjorde häromdagen en sats på 12 liter packade nässlor. då blir blir det C:a förpackningar och det blir inte så mycket vatten att fördela på varje. Det blir underbart att ha i vinter. Lycka till! "Gladiolus"

  • busan37 20 maj 2008

    Tack så mycket gladiolus. Får göra ett nytt försök imorgon (Y)

  • matnjutaren 20 maj 2008

    Skrivet av busan37 den 20 maj 2008

    Enligt receptet jag hittade så skulle man först förväla dem i 10-15 min. Jag tog 10.
    Sen gjorde jag en redning därefter skulle dom koka några min till, blev ca 3-4 min.
    Jag försökte att plocka små toppskott för här är nässlorna jättehöga. Jag är helt novis på detta ämne.


    Vad jag vet så ska man bara använda de nyuppskjutna små nässlorna..^^ men ..Rätta mej ärna OM jag har fel..:o:p

  • Tillberga 20 maj 2008

    min Farmor född 1906 sa att man kunde plocka nässlor hela sommaren
    de var bara de att när dom blir stora så "bränns" dom när man plockar
    Men att man tar bar den översta bladrosetten
    när man plockar vuxna nässlor

  • busan37 20 maj 2008

    Skrivet av matnjutaren den 20 maj 2008

    Skrivet av busan37 den 20 maj 2008

    Enligt receptet jag hittade så skulle man först förväla dem i 10-15 min. Jag tog 10.
    Sen gjorde jag en redning därefter skulle dom koka några min till, blev ca 3-4 min.
    Jag försökte att plocka små toppskott för här är nässlorna jättehöga. Jag är helt novis på detta ämne.


    Vad jag vet så ska man bara använda de nyuppskjutna små nässlorna..^^ men ..Rätta mej ärna OM jag har fel..:o:p


    Ok,då är jag försent ute. Läste dock tips tror det var här om att man kan ta toppskotten om dom är stora. Har varken ätit eller lagat nässelsoppa innan. Blev inspirerad här att testa. (L)

  • busan37 20 maj 2008

    Skrivet av Tillberga den 20 maj 2008

    min Farmor född 1906 sa att man kunde plocka nässlor hela sommaren
    de var bara de att när dom blir stora så "bränns" dom när man plockar
    Men att man tar bar den översta bladrosetten
    när man plockar vuxna nässlor



    Ok, tack för tipset :D

  • marwis 20 maj 2008

    Det är de små späda nässelskotten som du ska använda(Y)

  • Gladiolus 20 maj 2008

    Hej igen!
    Har läst mitt eget recept och ser att man kokar soppan i c:a 5 min efter det att man lagt i de mixade nässlorna.
    Är nässlorna så långt komna i södra Sverige? Ta bara topparna c:a 5 cm för att de inte ska vara hårda i stjälken. Se´n kan man ju skära av nässlorna vid marken så kommer det nya fräscha skott igen. Jag använder gummihandskar, praktiskt när man sköljer dem i vatten.

  • busan37 21 maj 2008

    Skrivet av Gladiolus den 21 maj 2008

    Hej igen!
    Har läst mitt eget recept och ser att man kokar soppan i c:a 5 min efter det att man lagt i de mixade nässlorna.
    Är nässlorna så långt komna i södra Sverige? Ta bara topparna c:a 5 cm för att de inte ska vara hårda i stjälken. Se´n kan man ju skära av nässlorna vid marken så kommer det nya fräscha skott igen. Jag använder gummihandskar, praktiskt när man sköljer dem i vatten.


    Tack igen för tipset. Här går nässlorna upp en bit ovanför knäna. Iallafall dom jag har hittat som växer nära mitt hus.

  • busan37 21 maj 2008

    Tack för hjölpen alla snälla matklubbare. Nu blir det en ny nässeljakt. (Y)

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.