Hej
Har under senaste tiden blivit nyfiken på brysselkål som jag aldrig testat förr...
Nu söker jag tips på tillagning och servering för första gångs testare :)
Vilket recept rekommenderas för nybörjare :D
Hälsningar
NHG9 - Efva
soccermum2 november 2010
Jag gillar dem kokta (fast med spänst kvar, precis som jag vill ha broccoli) sedan smörslungade med flingsalt :P
Cassiopeya2 november 2010
Kan bara instämma med föregående talare, lagom kokta och så lite smör till, mums\o/
anluk2 november 2010
Kokta i rejält saltat vatten och så smör till. Precis som alla andra här säger.
Nhg92 november 2010
Oj va kul att Ni är så snabba på att svara, men jag undrar vidare då ska man äta dem som broccoli till t.ex. kött eller något eller typ för sig (enski :)) som en egen maträtt??
Läste också här på matklubben ett recept på brysselkålspure - kan det tänkas vara nåt för nybörjare?
:):)
Beckis832 november 2010
Hur mycket påminner brysselkål om vitkål? Smakmässigt menar jag?
soccermum2 november 2010
Skrivet av Nhg9 den 2 nov 2010
Oj va kul att Ni är så snabba på att svara, men jag undrar vidare då ska man äta dem som broccoli till t.ex. kött eller något eller typ för sig (enski :)) som en egen maträtt??
Läste också här på matklubben ett recept på brysselkålspure - kan det tänkas vara nåt för nybörjare?
:):)
Eftersom jag vill ha min med tuggmotstånd så hade jag inte velat ha en puré men det är ju självklart olika :)
Jag serverar den som tillbehör till kötträtter precis som broccoli och aldrig enskilt..
soccermum2 november 2010
Skrivet av Beckis83 den 2 nov 2010
Hur mycket påminner brysselkål om vitkål? Smakmässigt menar jag?
Personligen så tycker jag inte att de påminner speciellt mkt om varandra även om den karaktäristiska kålsmaken givetvis finns hos båda.. Tycker allt att blomkål och vitkål är mer lika och brysselkål och grönkål påminner mer om varandra även om jag äter grönkål som jag äter spenat, nämligen stuvad vilket jag aldrig gör med brysselkålen.. Jisses! Vilket utlägg.. {embarrassed}
hoppas jag inte rörde till det mer för dej nu...
Cassiopeya2 november 2010
Jag äter min till fisk! Pure kanske är gott, prova och återkom med kommentar =)
mariaengstrom2 november 2010
Jag avskyr fryst kokt. Men färsk förvälld, sedan stekt i smör & lite socker, mums!
littlejohn2 november 2010
Kokt brysselkål är jättegott till julskinkan, men det kan ätas till det mesta. Vi äter mycket broccoli och blomkål så ibland tar jag brysselkål istället, bara för att det är så gott.
svengelsk2 november 2010
Jag odlar brysselkål,så vi äter den ofta. Jag prövade puréen och tyckte den var jättegod, funderade på att ge den till min dotter som annars kallar brysselkål "evil things". Ibland strimlar jag brysselkålen och ångar den snabbt, sedan kan man hälla dressing på och äta den som sallad. Jag har också sett förslag på att äta den rå i sallad.
svengelsk2 november 2010
Skrivet av mariaengstrom den 2 nov 2010
Jag avskyr fryst kokt. Men färsk förvälld, sedan stekt i smör & lite socker, mums!
Det här måste jag pröva.
Nhg93 november 2010
Ok, man ska alltså koka den lätt som broccoli, äta den som majkolv med smör och man kan ha dem råa i sallad. Detta var ju lysande infromation :D
Ska absolut testa att göra pure och visst ska jag återkomma med smakutlåtande ,))
:)
Estiedo4 november 2010
Häromdagen gjorde en allt-i-ett-kål med brysselkål i. Supergott och väldigt bra istället för sallad.
Allt-i-ett-kål, 8-10 portioner
Ca 500 g brysselkål
1 klyfta vitkål
1 liten klyfta rödkål
½ skivad purjolök
Smör till stekning
Salt, peppar
2 urkärnade röda äpplen
ca ½ dl torkade tranbär
1-2 msk honung
ca 1 msk balsamvinäger
Koka brysselkålen i lättsaltat vatten tills den är knappt klar. Låt rinna av. Skär kålen i ganska stora bitar. Fräs alla grönsaker i en wokpanna. Krydda med salt och peppar.
Tillsätt tunna äppleskivor och tranbär, fräs samman ytterligare en liten stund men inte längre än att grönsakerna har kvar sin krispighet. Ringla över honung och balsamvinägern, smaka av. Servera salladen varm eller ljummen.
www.imittkok.webblogg.se
The_mama97mia4 november 2010
Skrivet av mariaengstrom den 2 nov 2010
Jag avskyr fryst kokt. Men färsk förvälld, sedan stekt i smör & lite socker, mums!
Det tipset tackar jag för, har råkat ut för att brysselkålen gärna blir lite besk, beror på råvaran antagligen. Lite socker i botten gör att medicinen går ned, eller hur var det?
elsklingen5 november 2010
Ett halvt kilo brysselkål ansas och
blandas med några matskedar olivolja,
½ tesked salt
och nymalen peppar.
Rosta i ugnen i 190 grader i ca 25 minuter
eller tills brysselkålhuvudena känns mjuka men fortfarande har tuggmotstånd kvar.
När de tas ur ugnen blandar man ner en klick smör,
strör över en handfull granatäppelfrön
samt ungefär lika mycket rostade och grovt hackade valnötter.
(från sidan favoritrecept.blogspot )
jag ogillade verkligen brysselkål förr pga beskan, men har numera börjat gilla det...
Som tidigare skrivit kan man ha lite socker eller honung på, för o balansera lite
Man kan finstimla kålen, o ha i dito rödkål, som sallad, kanske man inte tror !
Ska få ett recept skickat till mig på just det.. åt det förra julen,
gjorde det själv på "fri hand" , men det vart lite väl mkt kål.. så :-)
var även just granatäpplekärnor i, och färskpressad apelsinjuice
Super som Vintersallad till julbordet !!
// lycka till , trådskaparen !
elsklingen5 november 2010
Skrivet av Estiedo den 4 nov 2010
Häromdagen gjorde en allt-i-ett-kål med brysselkål i. Supergott och väldigt bra istället för sallad.
Allt-i-ett-kål, 8-10 portioner
Ca 500 g brysselkål
1 klyfta vitkål
1 liten klyfta rödkål
½ skivad purjolök
Smör till stekning
Salt, peppar
2 urkärnade röda äpplen
ca ½ dl torkade tranbär
1-2 msk honung
ca 1 msk balsamvinäger
Koka brysselkålen i lättsaltat vatten tills den är knappt klar. Låt rinna av. Skär kålen i ganska stora bitar. Fräs alla grönsaker i en wokpanna. Krydda med salt och peppar.
Tillsätt tunna äppleskivor och tranbär, fräs samman ytterligare en liten stund men inte längre än att grönsakerna har kvar sin krispighet. Ringla över honung och balsamvinägern, smaka av. Servera salladen varm eller ljummen.
www.imittkok.webblogg.se
oj så gott det lät, sparades genast :-D tack !
Cassiopeya5 november 2010
Skrivet av elsklingen den 5 nov 2010
Skrivet av Estiedo den 4 nov 2010
Häromdagen gjorde en allt-i-ett-kål med brysselkål i. Supergott och väldigt bra istället för sallad.
Allt-i-ett-kål, 8-10 portioner
Ca 500 g brysselkål
1 klyfta vitkål
1 liten klyfta rödkål
½ skivad purjolök
Smör till stekning
Salt, peppar
2 urkärnade röda äpplen
ca ½ dl torkade tranbär
1-2 msk honung
ca 1 msk balsamvinäger
Koka brysselkålen i lättsaltat vatten tills den är knappt klar. Låt rinna av. Skär kålen i ganska stora bitar. Fräs alla grönsaker i en wokpanna. Krydda med salt och peppar.
Tillsätt tunna äppleskivor och tranbär, fräs samman ytterligare en liten stund men inte längre än att grönsakerna har kvar sin krispighet. Ringla över honung och balsamvinägern, smaka av. Servera salladen varm eller ljummen.
www.imittkok.webblogg.se
oj så gott det lät, sparades genast :-D tack !
Håller med, låter supergott :) Ska testas!
72015 november 2010
Skrivet av mama97mia den 4 nov 2010
Skrivet av mariaengstrom den 2 nov 2010
Jag avskyr fryst kokt. Men färsk förvälld, sedan stekt i smör & lite socker, mums!
Det tipset tackar jag för, har råkat ut för att brysselkålen gärna blir lite besk, beror på råvaran antagligen. Lite socker i botten gör att medicinen går ned, eller hur var det?
Håller med..... så vill jag också ha Brysselkålen.....{eat}
Hej
Har under senaste tiden blivit nyfiken på brysselkål som jag aldrig testat förr...
Nu söker jag tips på tillagning och servering för första gångs testare :)
Vilket recept rekommenderas för nybörjare :D
Hälsningar
NHG9 - Efva
Jag gillar dem kokta (fast med spänst kvar, precis som jag vill ha broccoli) sedan smörslungade med flingsalt :P
Kan bara instämma med föregående talare, lagom kokta och så lite smör till, mums\o/
Kokta i rejält saltat vatten och så smör till. Precis som alla andra här säger.
Oj va kul att Ni är så snabba på att svara, men jag undrar vidare då ska man äta dem som broccoli till t.ex. kött eller något eller typ för sig (enski :)) som en egen maträtt??
Läste också här på matklubben ett recept på brysselkålspure - kan det tänkas vara nåt för nybörjare?
:):)
Hur mycket påminner brysselkål om vitkål? Smakmässigt menar jag?
Oj va kul att Ni är så snabba på att svara, men jag undrar vidare då ska man äta dem som broccoli till t.ex. kött eller något eller typ för sig (enski :)) som en egen maträtt??
Läste också här på matklubben ett recept på brysselkålspure - kan det tänkas vara nåt för nybörjare?
:):)
Eftersom jag vill ha min med tuggmotstånd så hade jag inte velat ha en puré men det är ju självklart olika :)
Jag serverar den som tillbehör till kötträtter precis som broccoli och aldrig enskilt..
Hur mycket påminner brysselkål om vitkål? Smakmässigt menar jag?
Personligen så tycker jag inte att de påminner speciellt mkt om varandra även om den karaktäristiska kålsmaken givetvis finns hos båda.. Tycker allt att blomkål och vitkål är mer lika och brysselkål och grönkål påminner mer om varandra även om jag äter grönkål som jag äter spenat, nämligen stuvad vilket jag aldrig gör med brysselkålen.. Jisses! Vilket utlägg.. {embarrassed}
hoppas jag inte rörde till det mer för dej nu...
Jag äter min till fisk! Pure kanske är gott, prova och återkom med kommentar =)
Jag avskyr fryst kokt. Men färsk förvälld, sedan stekt i smör & lite socker, mums!
Kokt brysselkål är jättegott till julskinkan, men det kan ätas till det mesta. Vi äter mycket broccoli och blomkål så ibland tar jag brysselkål istället, bara för att det är så gott.
Jag odlar brysselkål,så vi äter den ofta. Jag prövade puréen och tyckte den var jättegod, funderade på att ge den till min dotter som annars kallar brysselkål "evil things". Ibland strimlar jag brysselkålen och ångar den snabbt, sedan kan man hälla dressing på och äta den som sallad. Jag har också sett förslag på att äta den rå i sallad.
Jag avskyr fryst kokt. Men färsk förvälld, sedan stekt i smör & lite socker, mums!
Det här måste jag pröva.
Ok, man ska alltså koka den lätt som broccoli, äta den som majkolv med smör och man kan ha dem råa i sallad. Detta var ju lysande infromation :D
Ska absolut testa att göra pure och visst ska jag återkomma med smakutlåtande ,))
:)
Häromdagen gjorde en allt-i-ett-kål med brysselkål i. Supergott och väldigt bra istället för sallad.
Allt-i-ett-kål, 8-10 portioner
Ca 500 g brysselkål
1 klyfta vitkål
1 liten klyfta rödkål
½ skivad purjolök
Smör till stekning
Salt, peppar
2 urkärnade röda äpplen
ca ½ dl torkade tranbär
1-2 msk honung
ca 1 msk balsamvinäger
Koka brysselkålen i lättsaltat vatten tills den är knappt klar. Låt rinna av. Skär kålen i ganska stora bitar. Fräs alla grönsaker i en wokpanna. Krydda med salt och peppar.
Tillsätt tunna äppleskivor och tranbär, fräs samman ytterligare en liten stund men inte längre än att grönsakerna har kvar sin krispighet. Ringla över honung och balsamvinägern, smaka av. Servera salladen varm eller ljummen.
www.imittkok.webblogg.se
Jag avskyr fryst kokt. Men färsk förvälld, sedan stekt i smör & lite socker, mums!
Det tipset tackar jag för, har råkat ut för att brysselkålen gärna blir lite besk, beror på råvaran antagligen. Lite socker i botten gör att medicinen går ned, eller hur var det?
Ett halvt kilo brysselkål ansas och
blandas med några matskedar olivolja,
½ tesked salt
och nymalen peppar.
Rosta i ugnen i 190 grader i ca 25 minuter
eller tills brysselkålhuvudena känns mjuka men fortfarande har tuggmotstånd kvar.
När de tas ur ugnen blandar man ner en klick smör,
strör över en handfull granatäppelfrön
samt ungefär lika mycket rostade och grovt hackade valnötter.
(från sidan favoritrecept.blogspot )
jag ogillade verkligen brysselkål förr pga beskan, men har numera börjat gilla det...
Som tidigare skrivit kan man ha lite socker eller honung på, för o balansera lite
Man kan finstimla kålen, o ha i dito rödkål, som sallad, kanske man inte tror !
Ska få ett recept skickat till mig på just det.. åt det förra julen,
gjorde det själv på "fri hand" , men det vart lite väl mkt kål.. så :-)
var även just granatäpplekärnor i, och färskpressad apelsinjuice
Super som Vintersallad till julbordet !!
// lycka till , trådskaparen !
Häromdagen gjorde en allt-i-ett-kål med brysselkål i. Supergott och väldigt bra istället för sallad.
Allt-i-ett-kål, 8-10 portioner
Ca 500 g brysselkål
1 klyfta vitkål
1 liten klyfta rödkål
½ skivad purjolök
Smör till stekning
Salt, peppar
2 urkärnade röda äpplen
ca ½ dl torkade tranbär
1-2 msk honung
ca 1 msk balsamvinäger
Koka brysselkålen i lättsaltat vatten tills den är knappt klar. Låt rinna av. Skär kålen i ganska stora bitar. Fräs alla grönsaker i en wokpanna. Krydda med salt och peppar.
Tillsätt tunna äppleskivor och tranbär, fräs samman ytterligare en liten stund men inte längre än att grönsakerna har kvar sin krispighet. Ringla över honung och balsamvinägern, smaka av. Servera salladen varm eller ljummen.
www.imittkok.webblogg.se
oj så gott det lät, sparades genast :-D tack !
Häromdagen gjorde en allt-i-ett-kål med brysselkål i. Supergott och väldigt bra istället för sallad.
Allt-i-ett-kål, 8-10 portioner
Ca 500 g brysselkål
1 klyfta vitkål
1 liten klyfta rödkål
½ skivad purjolök
Smör till stekning
Salt, peppar
2 urkärnade röda äpplen
ca ½ dl torkade tranbär
1-2 msk honung
ca 1 msk balsamvinäger
Koka brysselkålen i lättsaltat vatten tills den är knappt klar. Låt rinna av. Skär kålen i ganska stora bitar. Fräs alla grönsaker i en wokpanna. Krydda med salt och peppar.
Tillsätt tunna äppleskivor och tranbär, fräs samman ytterligare en liten stund men inte längre än att grönsakerna har kvar sin krispighet. Ringla över honung och balsamvinägern, smaka av. Servera salladen varm eller ljummen.
www.imittkok.webblogg.se
oj så gott det lät, sparades genast :-D tack !
Håller med, låter supergott :) Ska testas!
Jag avskyr fryst kokt. Men färsk förvälld, sedan stekt i smör & lite socker, mums!
Det tipset tackar jag för, har råkat ut för att brysselkålen gärna blir lite besk, beror på råvaran antagligen. Lite socker i botten gör att medicinen går ned, eller hur var det?
Håller med..... så vill jag också ha Brysselkålen.....{eat}