Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

gratäng

  • 10 oktober 2000

    Hur gör man en lätt och enkel fiskgratäng?

  • 14 oktober 2000

    4 pers 500 g fiskfilé tex torsk1 liter färsk spenat2 dl grädde1 pressad vitlöksklyfta1 gul lök2 tomater olivolja till stekning salt och vitpeppar Gratängmos6-8 potatisar av mjölig sort1 dl majsolja2 ägg ev mjölk salt och nymalen vitpeppar Sås 1 msk smör 1 msk vetemjöl3 dl spad från fiskkoket (buljong)2 dl grädde2 dl riven ost salt och nymalen vitpeppar Koka spenaten med grädden och vitlöken. Koka tills det börjar tjockna. Krydda.Finhacka en halv lök. Lägg fisken i en låg gryta och fördela löken över. Häll på vatten så det precis täcker, salta. Låt koka upp och dra sedan av från värmen. Skär tomaterna i klyftor och skär bort skinn och kärnor. Hetta upp lite olivolja i en stekpanna och fräs grönsakerna tills de får en liten stekyta, smaka av med salt och vitpeppar. Skala och koka potatisen mjuk.Pressa potatisen och blanda den med olja och ägg, späd ev med lite mjölk. Moset ska vara fast. Smaksätt med salt och peppar. Spritsa ut moset längs kanterna i en gratängform. Smält smöret till såsen i en kastrull och pudra på vetemjölet. Tillsätt buljongen och grädden och låt alltsammans koka ica 5 minuter. Ta kastrullen från värmen och blanda ner den rivna osten. Smaka av. Lägg spenaten i botten, fisken över och grönsakerna på toppen. Häll över såsen och gratinera i ugnen på 250 grader endast övervärme i 7-10 minuter. Garnera med dill och citronklyftor. Kanske inte jättesnabb men dundergod!

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.