Kebabsås

Skrev för många år sedan ner ett recept som då sas skulle vara "äkta"! Jag har aldrig testat och jag tycker receptet verkar lite mastigt men så här är det:

Blanda
3 dl lätt majonäs
4 dl ajvar relish, mild
1 krm salt
1 krm svartpeppar

för starkare sås tillsätt
1 tsk sambal olek
4 pressade vitlöksklyftor


Testar du får du gärna skriva en smakrapport i min gästbok!!
Skrivet av Maripoosa den 3 jul 2008

Det receptet söker jag med! Men vad är "äkta" för oss? Det kan vara olika? Min är lite tjockare med smak av vitlök med majonäs i. Tror också inslag av inlagd gurka men jag vet egentligen inte


Jag håller med dig, när jag köper kebab så får man ibland frågan, vit eller röd sås, stark eller mild... Oftast blir det vit sås som inte är så stark o där är nog evaldos recept rätt nära. *ler*
Ovanpå locket till "Turkisk Yoghurt-burkarna" (1-liters) står det ett recept på kebabsås. Det består av :
3 dl yoghurt, 3 msk lättmajonäs, 1 droppe vitvinsvinäger, 1 pressad vitlöksklyfta och 3 msk chilisås. Bara att blanda ihop och låta det dra i kylen en stund.
Jag vet inte om det är det äkta, men jag tycker den är väldigt god.
Alla har olika uppfattning om vad "äkta" kebabsås är.. Själv blir jag helt stäld när någon frågar om jag vill ha röd eller vit sås på min kebab eftersom det här bara finns kebabsås och möjligen stark kebabsås på pizzerior och gatukök.... Varje ställe har sitt eget recept verkar det också som, för allas smakar olika.
Jag har provat en massa olika blandningar och har kommit fram till att denna kombination kommer närmast den jag och min kille gillar: (tyvärr gör jag allt på "måfå" så har inget exakt recept nerskrivet.)

ca 2 dl creme fraiche eller turkisk yoghurt
några msk tacosås, t.ex. stark
lite salt, malen svartpeppar, paprikapulver, vitlökssalt eller vitlökspulver och lite italiensk salladskrydda.

Jag tycker själv att det är salladskryddan som gör det hela mer "äkta" i smaken. Fick betyget "smakar som på kebabstället" av killen
Välj Själv !!

kebabsås 1
3 dl Gräddfil
1 st Gul lök
3 msk Ketchup eller Tomatpuré
1 msk Vinäger
Tobasco (efter smak)


kebabsås 2
2 dl Yoghurt naturell
1 st Gul lök (finhackad)
2-3 msk Chilisås
Chilipulver (efter smak)


kebabsås 3
2 dl Yoghurt naturell
1 st Gul lök (finhackad)
2-3 Vitlöksklyftor (pressade)
1/2 Färsk gurka skalad finhackad
Svartpeppar (efter smak)


kebabsås 4
2 portioner
1 dl Majonäs
2 msk Chilisås
2 krm kebabkrydda ("Kockens"
2 krm Svartpeppar
vatten tills det blir rätt konsistens


kebabsås 5
8 portioner
5 dl A-fil
1 burk Creme fraiche
2 tsk Paprikapulver
2 msk Ketchup
Cayennepeppar


kebabsås 6
12 portioner
1 L A-fil
1 burk Creme fraiche
1 msk Majonäs


kebabsås 7
4 portioner
2,5 dl Yoghurt
2 msk Majonäs
1 msk Ketchup
1 msk Italiensk salladskrydda
1 tsk Paprikapulver
1 krm Cayennepeppar


kebabsås 8
Majonäs
Persilja
Chilipulver
Dragon
Svartpeppar (grovmalen)
Jag experimenterade lite häromdagen då vi åt kebabsplit av älgkött! Jag lät mig inspireras av den kebabsås som jag skrivit receptet på i den här tråden tidigare - som jag antecknat nån gån för länge sedan - och så blev det den här;

Kebabsås - Maltes enkla

Provade mig fram och resultatet blev en kebabsås som vi tycker liknar den man ibland får på restaurang eller på pizzan! Min sambo som gav betyget MVG till såsen fick ge namnet!

Skrivet av zudette, 13 jul 2008

 


Vi tycket att den blev mycket lyckad - funkar säkert också med yougurt som nån föreslagit oxå!
Kul tråd och många goda förslag

Jag blev så nyfiken att jag gick runt och frågade lite och svaret var lika mångsidigt som här. Vad jag förstod iaf så är ingen kebabsås den "riktiga". Oftast så handlar det om vad det finns för råvaror i närregionen. Kollar man i turkiet eller liknande länder där det äts mycket kebab så ser man variationen på kebabsåsen vid årstid, vad som odlas osv. Mest utmärkande är väl att alla använder nån form av yogurth eller grädde i sina såser.

Personligen så har jag ingen direkt favvis när det kommer till kebabsås, beror mycket på vilka basvaror man har i kebaben och vilket humör jag är på. Ibland vill jag ha jättestarkt och ibland mildare (speciellt på pizza) .