"Tapasrätter"

Dela
Hej!
Du kan ta mjukt tunnbröd, bred med Philadelphia ost lägg på skivor m rökt lax.
Rulla bröden (från långsidan) till en "korv"
Skär i lagom breda bitar, använd tandpetare för att hålla ihop
Tips! Sätt i tandpetare med jämna mellanrum innan du skär i portionsbitar

Lägg ut skivor med gravad lax på plastfolie
Bred med örtkryddad ost
Rulla ihop och låt ligga i kylen
Tag ut innan servering och skär i lagom stora (små) bitar
Bitarna kan serveras på sked, dvs lägg upp skedar på ett serveringsfat, och en laxbit på var sked
Skrivet av EvaAnB den 26 okt 2012

Hej!
Du kan ta mjukt tunnbröd, bred med Philadelphia ost lägg på skivor m rökt lax.
Rulla bröden (från långsidan) till en "korv"
Skär i lagom breda bitar, använd tandpetare för att hålla ihop
Tips! Sätt i tandpetare med jämna mellanrum innan du skär i portionsbitar

Lägg ut skivor med gravad lax på plastfolie
Bred med örtkryddad ost
Rulla ihop och låt ligga i kylen
Tag ut innan servering och skär i lagom stora (små) bitar
Bitarna kan serveras på sked, dvs lägg upp skedar på ett serveringsfat, och en laxbit på var sked



Tack för bra tips! Flera tips uppskattas
Hoppande jävlar - ta antingen dadlar (utan kärnor) eller musslor, linda 1/3 dels bacon skiva runt, kör i ugnen 200 grader ca 12 minuter.

Ta smördeg, lägg på en start korv typ chorizo och hyvla över en stmakrik ost, västerbotten el parmesan, rulla ihop och skär i skivor, lägg på ett smörpapper och baka av tills osten har smält och de har fått lite färg.

Linda parmaskinka längst ut på grissini

Ta en körsbärstomat, mini-mozarella och ett basilika blad och stick genom en tandpetare

Det här funkar bäst med färskpotatis men koka potatis med skal, låt svalna och skär potatisen i halv cm skivor. Lägg på en mit matjessill, en liten klick gräddfil plus lite gräslök
går att göra med all sill
Skrivet av Alecto den 26 okt 2012

Hoppande jävlar - ta antingen dadlar (utan kärnor) eller musslor, linda 1/3 dels bacon skiva runt, kör i ugnen 200 grader ca 12 minuter.

Ta smördeg, lägg på en start korv typ chorizo och hyvla över en stmakrik ost, västerbotten el parmesan, rulla ihop och skär i skivor, lägg på ett smörpapper och baka av tills osten har smält och de har fått lite färg.

Linda parmaskinka längst ut på grissini

Ta en körsbärstomat, mini-mozarella och ett basilika blad och stick genom en tandpetare

Det här funkar bäst med färskpotatis men koka potatis med skal, låt svalna och skär potatisen i halv cm skivor. Lägg på en mit matjessill, en liten klick gräddfil plus lite gräslök
går att göra med all sill


Tack för bra tips!
Pigs in a blanket. Valfri korv, gärna kryddig, sveps in i ett lager köpt smördeg. Skär i lagom stora bitar, skåra lite på ytan, pensla med ägg och strö ev sesamfrön över. Grädda gyllene, sätt en tandpetare i varje och servera med en god dipsås eller stark senap. Barnvänlig variant är Denniskorv med ketchup som dip.

Små hela saltgurkor med smetana och honung. Sätt en tandpetare i toppen på gurkorna och ställ dem i ett glas med tandpetaren uppåt. Lägg smetana i en skål och ringla över honung och servera som dip. Om man inte vill kladda alla i samma skål kan man lägga smetana och houng i små äggkoppar och ställa på ett fint fat bredvid gurkorna.

Skink- eller salamichips. Lätt att göra både gluten- och laktosfritt och fyller ut bra på tapasbordet med sin knapriga konsistens. Lägg tunna skivor salami eller skinka på plåt med bakplåtspapper. Torka i ugnen på 150-200 grader 5-10 min. Kolla noga så de inte bränns. När de är torra är de klara.
små delikatessköttbullar trivs på tandpetare ihop med en bit gul paprika

Auberginerullar är inte så dumt heller, man skivar aubergine på längden och steker i lite olja och låter svalna. Sen rör man ihop hackade valnötter, creme fraiche och västerbottensost och så rullar man in det i auberginen, kör en tandpetare igenom för att hålla ihop dem och så värmer man dem bara i ugnen innan gästerna kommer.

Gurkstubbar fyllda med vitlöksost är inte så dumt heller.

Jätteräkor i vitlök

Smällgott å en liksom mumsig kvällsrätt, gärna med ett glas Duvavár Chardonnay (nr 12993) från Ungern för ynka 55:-

Skrivet av mumsan, 30 aug 2008

 


Räkor som dessa kan man få i Spanien, jättegoda. Går också att lägga vanliga räkor (med skal) i en skål med olivolja, skivad chili, vitlöksklyftor och salt i en ugnsform, ca 5-10 min i 250 graders ugn. skall ätas riktigt heta med bröd att doppa i oljan sedan.
Annat tips, köp färdig kokta musslor i med skal (finns frysta) tina till rumstemperatur och servera med citron klyftor. Calamares är också ett bra tapas tips, finns färdiga att värma i ugn, citron till såklart.

Redigerat den 30 okt 2012 kl. 11:00
Nåt som är i säsong nu och både vackert och gott, är sharonfrukt.
Dela i mindre bitar - klyftor, linda lite serranoskinka runt, gärna ett baslikablad med. Eller physalis o skinka.

Om jag tänker tandpets-mat så tänker jag färg o form -
dels allt som redan finns i små smidiga former som redan nämnts, cocktailtomat, physalis, basilikablad, gurka i lämpliga bitar.

Vindruvor, oliver, soltorkade tomater m.m. vackert till färg o lätt att göra småbitar av.

O sen glöm inte smördeg/filodeg - baka in små grejer - festligt o lyxigt, men kanske inte alltid kan förberedas så långt innan.

Förlåt att jag inte är mer konkret, men du kan ju söka här i matprat på cocktail tilltugg fingermat plockmat m.m. så får du upp massor med recept o tips!
Köp olika lagrade och även mildare ostar, skär dem i kuber och ställ i var sin skål. I en annan bytta har du sköljda vindruvor, i nästa äppelbitar, päron, jordgubbar - listan är upp till din fantasi. Ställ fram små glas med långa och starka tandpetare eller dylikt.
Nu får alla ta sina munsbitar i den takt och kombination de vill.
Vid sidan om kan du ha t.ex Fii crisp.
Starka stora köttbullar.
Gör vanliga köttbullar fast betdligt större än vanligt.
Smaksätt med chilli och vitlök,bryn dom i stekpanna, stek dom dom klart i ugn men inte på før hög värme - steks dom för hårt så blir dom lätt brända på ytan före dom är klara i mitten.

Kyckling satay spett är alltid gott.

Små grillspett med vitlöksmarinerat kött.

Hela relativt små potatisar kokt i extremt salt vatten.

Dela kyckling lår i två delar. Marinera i olja, citron + rivet citronskal, lite örter och peppar. Se till att gnida in marinaden under skinnet på kycklingen så gott det går. Låt allt ligga och vila i en liten påse i kylen över natten.
Stek och lägg upp på fat. Lite för stort för tandpetare men gott. Kan serveras varmt eller kallt.

Scampi som wokas i olja, soya, sweet chilli, lime + rivet limeskal och salt och peppar.
Vitlöksfrästa champinjoner. Fräs kvartade färska champinjoner i olivilja i en kastrull. Dra av från värmen och häll på citronsaft, krossad vitlök och hackad persilja. På med locket och låt koka upp en gång sedan får dom stå med locket på utan värme så dom vätskar sig.
Färskostfyllda zuccini. Skiva zuccini tunnt och snett (så det blir stora skivor) Stek, låt svalna och lägg en klick vitlöksost på, vik dubbla.
Grillad paprika på burk (eller färsk, milda chilifrukter .tex) är gott att fylla med färskost dom med.
Saltkokt potatis med mojosås och aioli.
Tabboouleh-sallad
Aubergineröra
Stekta starka korvar i snuttar (Typ Choriz
Kryddiga köttbular
Oliver, ost, baguette och aioli är ett måste till. Tapasmat är nog det godaste som finns!